За нас

През 2021 г. ППМГ "Никола Обрешков" отпразнува своя 50-годишен юбилей

ППМГ е едно от водещите училища в страната. Неговите възпитаници постигат уникални успехи на национално и международно ниво в областта на математиката и физиката, в областта на биологията и химията…Но не само. Учениците постигат успехи и в областта на хуманитарните науки история, философия, гражданско образование, в сферата на изкуството – музика, изобразително изкуство и дори спорта.

46 випуска продължават традицията да бъдат достойни и успешни Обрешковци. Всяка година наследниците на Никола Обрешков участват и печелят медали на международните олимпиади по физика, биология, химия.

История

Математическа гимназия "Никола Обрешков" е открита на 29 септември 1970 година, когато със заповед на тогавашния министър на народната просвета се откриват първите в страната две математически гимназии. Казанлък е предпочетен заради големия брой изтъкнати математици и отличните представяния на учениците при участието им в национални и международни олимпиади. Новосъздадената гимназия стартира с три паралелки и за неин директор е назначен Кольо Горчев, преподавател по математика. През следващата 1971 г. започва конкурсен прием за четири паралелки. През май 1973 г. завършва първият випуск на гимназията.

По инициатива на гимназията на 24 април 1971 г. е поставено началото на националните математически състезания и от тогава е домакин на пролетен турнир по математика.

Училището се премества в друга сграда през есента на 1981 г. През 1984 година се открива електронно-изчислителен център. В него през 1996 г. са оборудвани два съвременни компютърни кабинета за нуждите на обучението по информатика и по английски език. От учебната 1988/1989 г. гимназията се въвежда засилено изучаване на английски език.

През 1991 г. гимназията приема статут на природо-математическа, поради приемане на паралелка с профил биология, а от 1998 г. - и профил информатика.

През учебната 2006/2007 г. завършва поредният 33-ти випуск на ПМГ "Н. Обрешков" - Казанлък. Броят на завършилите нейни възпитаници става 3443. Тяхната реализация е в различни области - те са инженери, архитекти, научни работници, лекари, юристи, учители и творци в други области на науката и изкуството.

Много от завършилите ПМГ "Никола Обрешков" - Казанлък, учат, специализират или работят в престижни университети и фирми в България, Англия, Германия, Италия, Канада, Китай, Русия, САЩ, Франция, Холандия и др.

Към каталога Искаш да си тук? Включи се.

за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Монтана | ITni News | Хижа Бузлуджа | Стара Загора
0.68418