За нас

Народно читалище „Звезда“, със своята 104 годишна история е утвърден просветен, духовен и културен център в с. Хаджидимитрово.

Читалището е основано през далечната1918 година от група родолюбиви хаджидимитровци и през всичките тези години на съществуване играе важна роля в обществения живот на с. Хаджидимитрово, като устойчива културна институция със специфична мисия за съхранение и развитие на традиционните ценности на нацията ни.

Първоначално читалищна дейност е свързана с библиотечна дейност и театрална самодейност.

Дълги години читалището развива своята дейност в сградата на старото училище. През 1949 година започва строеж на читалищна сграда. Строежът се извършва с доброволен труд и средства на родолюбивите жители на селото. Сградата, която е открита през 1954 година разполага със зрителна зала с 260 места, две гримьорни и библиотека. За жалост днес сградата на читалището има нужда от спешен ремонт.

През годините читалището обогатява своята дейност, като започват да функционират различни самодейни колективи. Днес читалището се е утвърдило като културно просветно средище, където се развиват любителското творчество, танцовата и певческа дейност.

В читалището работят различни самодейни колективи – фолклорни колективи за песни и танци за малки и големи, читателски кръжок, кръжок по рисуване и художествено слово, както и група за пресъздаване на местни традиции и обичаи.

Самодейните колективи на читалището са редовни участници в местни и общински събития, общински, национални и международни конкурси и фестивали, носители са на много награди.

Читалището организира изложби, концерти, празненства, честване на различни местни и национални празници. Съвместно с кметство Хаджидимитрово организира празник на селото и на читалището на 24 май.

През своята 104 годишна история читалището има своята завоювана позиция за работа в подкрепа на общността и през годините е спечелило доверието на хората.

Днес читалището е не само пазител на българската духовност и културно светилище, но и образователен и информационен център, школа за родолюбие.

Към каталога Искаш да си тук? Включи се.

за реклама и контакти с kazanlak.com | условия за ползване

Приятели: Морето.net | Монтана | ITni News | Хижа Бузлуджа | Стара Загора
0.08432