13:24 | 14 декември 15 3280

Оборудване за около 20 000 лева е загубила Математическата гимназия при срутването

Оборудване за около 20 000 лева е загубила Математическата гимназия при срутването / Новини от Казанлък

Приключила е инвентаризацията на учебните вещи от срутеното хранилище по физика и склад при падането на източното крило на казанлъшката Математическа гимназия. Прибирането обратно в ПМГ на оборудването по физика от школата на Тео Теодосиев заради тази обща инвентаризация, предизвика медийна реакция на Фондация „Тео“ преди две седмици, за което kazanlak.com информира подробно. Вижте повече по темата в свързаните новини.

Днес протоколът от инвентаризацията е предаден на Община Казанлък, като първостепенен разпоредител с бюджета на общинската гимназия, научихме от директора на ПМГ „Никола Обрешков“ Красимир Дамянов. Предстои Общината, както и втора комисия от гимназията да огледат допълнително описа и да преценят кои вещи ще бъдат напълно бракувани, тъй като са налични, но вече счупени и негодни за употреба и кои ще бъдат описани като изцяло унищожени и липсващи.

Щетите са предимно заради срутената част на сградата, но годишната инвентаризация ще бракува и друго гимназиално оборудване, амортизирано през годината. Такъв е случаят с лаптоп IBM – един от първите и у нас, дарен на  казанлъшката Математическа гимназия през 90-те години. За архива и историята на елитната ни гимназия, все пак са оцелели още 5-6 такива лаптопи. Дарението е било направено от Евангелска баптистка църква, чийто пастор е бил мениджър в Майкорософт в онова време, разказа любопитният щрих директорът на гимназията.

Още морално остарели компютърни станции и конфигурации ще бъдат бракувани заради унищожаването им при падането на част от крилото, след опита за  дострояването му това лято. Сред по-скъпите унищожени вещи са камерите за видеонаблюдение, мултимедиен проектор, кабелите за мултимедията и видеонаблюдението, много мебели – близо 40 стола,  над 20 ученически маси, 3 бюра, 3 гардероба, кресла и много други. Сред по-ценното за преподавателската работа унищожено оборудване са два микроскопа - обикновен и бинокулярен, карти по история и география, макети по биология, които се пазели в гардеробите в хранилището на третия етаж. Също и касетофони,  CD и DVD плеъри, ползвани от учителите по чужди езици.

Общата сума на която са изчислени ориентировъчно към момента загубите е около 15-20 000 лева. В началото на 2016 година предстои ръководството на гимназията и училищното настоятелство да опишат подробно от какво занапред ще се нуждае гимназията за учебната си работа, за да бъде закупено ново. Това ще стане, когато ученици и учители се върнат в старата си сграда от временното си убежище в Механотехникума. За връщането пък предстои първо пълно обследване на сградата на ПМГ, нови обществени поръчки за проектиране, после за строителство, което обективно ще удължи времето за възстановяване и дострояване на сградата на казанлъшката Математическа гимназия.

За закупуване на ново оборудване за училището, с което да се навакса най-необходимото от унищоженото, ще се ползват даренията, за които призова настоятелството на гимназията и които то продължава да набира.

До момента Настоятелството е събрало около 6-7 хил. лева дарения, като основната сума е дарена от директора на „Арсенал-2000“ Христо Ибушев. Възпитаникът на Математическата гимназия от класа на Радушка Иванова, заедно със съпругата си е дарил 5000 лв.  Още ученици на гимназията са се включили в дарителската кампания – Мариета Пепелешкова, Иван Петров,  Красимира Гайтанджиева, както и преподаватели– Христо Лесов, Радушка Иванова, Емилия Узунова, Пенка Турданова и др. 1300 лв.  е дарил и кандидат кметът на БСП Николай Терзиев от кампанията му в помощ на ПМГ.

kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак