23:10 | 10 юни 16 3376

Кметът официално откри I-вия национален фолклорен конкурс в гр. Казанлък

Кметът официално откри I-вия национален фолклорен конкурс в гр. Казанлък / Новини от Казанлък

Галина Стоянова се обърна към организаторите с думи на благодарност за активната работа и отбеляза, че след Фестивала на розата 2016 празниците в Казанлък продължават. Тя изрази радост от факта, че градът вече се състезава не само с градовете от своята величина, но и с големите в страната. „Искам да благодаря и за това, че забелязахте фамилията Гайдаров, фамилията на именития казанлъчанин, фолклорист, който е оставил наистина значително наследство.“, каза г-жа Стоянова. Тя пожела конкурсът да стане ежегоден и предложи:“Нека да учредим като община и награда на името на Димитър Гайдаров.“. Кметът на Общината приветства всички участници и гости с „Добре дошли!“ с пожелания за прекрасни събота и неделя в гр. Казанлък.

Над 1000 души от цяла България, на възраст от 5 г. до 85 г., са заявили участие в конкурса, кръстен в памет на известния казанлъшки фолклорист. На сцената на централния площад „Севтополис“ веселите срещи на народни музика и танци на индивидуални изпълнители, групи и ансамбли, представители на различните етнографски области в страната, любители и професионалисти вече започнаха.

Целта на организаторите е да съхранят и да обогатяват българското народно песенно, инструментално и танцово изкуство и да го направят достъпно и близко за младите. Първият национален фолклорен конкурс се провежда по идея на внука – съименик Димитър Гайдаров и съвпада със 110-та годишнина от рождението на известния казанлъчанин, посветил живота си на народното творчество. Димитър Гайдаров е един от първите фолклористи в България, музикант, диригент, основен двигател за сформирането на фолклорните ансамбли и оркестри в региона. Той оставя народно богатство от инструментални и вокални фолклорни обработки. По време на създаването на Държавния фолклорен  ансамбъл Димитър Гайдаров и целият оркестър на казанлъшкия фолклорен ансамбъл са поканени като основна група за създаването на държавния.

На официалното откриване публиката видя заедно на сцената представители на три поколения музиканти от фамилията Гайдарови. Най-малкият представител на рода – пазител на народното изкуство е само на 9 г.

3-дневният форум за народна музика и танци е под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова и се организира от Общината, народно читалище „Възродена Искра 2000“, Военен клуб, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив и фолклорен ансамбъл „Гъдулица“.

Пресцентър на община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак