18:31 | 09 юни 16 8692

ЛАСКАВ МЕЖДУНАРОДЕН ОТЗВУК ЗА ФЕСТИВАЛА НА РОЗАТА 2016

ЛАСКАВ МЕЖДУНАРОДЕН ОТЗВУК ЗА ФЕСТИВАЛА НА РОЗАТА 2016 / Новини от Казанлък

Наред с хилядите туристи от страната и света, Долината на розите привлече вниманието и на световните медии с Фестивал на розата 2016 с изключително позитивни коментари:

Световноизвестната китайска информационна агенция „Синхуа“ отрази със серия журналистически материали празничните дни на розата в гр. Казанлък тази година: 

В текстовият репортаж на английски език се казва:

В България се проведе Фестивал на Розата

113-тият Фестивал на розата, най – голямото събитие, посветено на ароматното цвете в България се състоя в неделя, в гр. Казанлък, в сърцето на Долината на розите.

Повече от 7 000 студенти, музиканти, танцьори и актьори участваха във фестивалните мероприятия, в присъствието на високопоставени български официални лица, много дипломати и туристи от цял свят.

По традиция, Фестивалът започна с ритуала Розобер в розовите полета край града.

Българският министър на туризма Николина Ангелкова каза, че над 220 000 туристи са посетили Розовата долина миналата година и тя се надява тази година броят им да бъде дори по-голям.

Ангелкова добави, че според международни пазарни проучвания, розата е символ, най-вече асоцииран с България. Ето защо, тя се стреми да промотира Фестивала на розата и атракциите, които регионът може да предложи на туристите, каза тя.

Министърът на земеделието и храните в страната Десислава Танева, която също присъстваше на събитието, го нарече „Празник на красотата“.

Танева каза, че е горда да съобщи, че България е световен лидер в производството на розово масло и тази година е увеличила с 2 500 декара масивите с маслодайна роза.

Веднага след ритуала Розобер, българският министър – председател Бойко Борисов дойде специално да разреже лентата на новия дом на Музея на розата в Казанлък, който представя българската традиция, иновации и успехи в отглеждането на рози и производството на розово масло.

В обръщението си към гостите Борисов каза, че музеят показва на българите и хилядите туристи, че „розовото масло е най-славното нещо в света“.

Тазгодишната Царица Роза Йоанна Шишкова беше избрана по традиция сред абитуриентите, чиято младост и естествена красота се свързва с уникалността на казанлъшкото розово масло.

Професионалисти от бранша също участваха във Фестивала.

Михаил Михайлов, Изпълнителен директор на българската фирма „Органироза“ЕООД  каза за Синхуа, че миналата година той е създал джоинт - венчър с компания от провинция Гуанджон, Китай. Предприятието притежава около 1 000 дка розови градини, розово масло и дестилирана розова вода и по настоящем изгражда фабрика за производство на български розови маски за лице.

Той каза, че вярва, че консорциумът има светло бъдеще с продажбата на неговите продукти не само на европейския, но и на китайския пазар.

Лианг Хонгли, неговият китайски партньор, каза, че очаква съвместното предприятие да доставя качествена розова вода и розови маски на китайския пазар.

http://news.xinhuanet.com/english/2016-06/06/c_135414658.htm

 

Агенция „Синхуа“ излъчи и видеорепортаж на английски език с впечатляващия разказ за Фестивала на Розата 2016, публикуван и на страниците на световноизвестната информационна агенция във Facebook и YouTube:

 

The 113th Rose Festival, the biggest... - China Xinhua News | Facebook

 

Bulgarian Rose Festival selects Rose Queen


За приятелите на гр. Казанлък в далечен Китай информационната агенция излъчи и видеорепортаж на китайски език, който CNC World (телевизията на Синхуа) публикува и на своя уебсайт:

http://news.cncnews.cn/2016-06-06/124426743.html

 

Германското обществено радио ARD подготвя два 30-минутни разказа за Долината на розите, своеобразен рекорд за ефирно време като внимание по една тема в радио, които анонсира с 2-минутен репортаж. Ето какво споделиха с милионната си аудитория журналистите от германското обществено радио ARD, гости на Фестивал на розата 2016 в гр.Казанлък:

 

Долината на розите в България, където се произвежда най-скъпото розово масло в света

 

В закътанa долина между Стара планина и Средна гора в България  расте в продължение на векове роза Дамасцена.В началото на лятото, тя осигурява дълги километри по-розово, по-бяло или червено великолепие на полетата.От венчелистчетата на тази роза се дестилира най-скъпото  розово масло в света. Световноизвестният френски парфюм "Шанел № 5" дължи своя опияняващ аромат на българското розово масло. То е много по-богато от своя турски или марокански конкурент, поне според българските  химици.

 

България е най-големият производител на розово масло в света и доставя около 70 процента от световното производство. Основна площ за отглеждане е Розовата долина, където в началото на лятото се разнася  сладък  розов  аромат  във  въздуха. Розите могат да се събират  само на  ръка, за 1 литър розово масло са необходими около 4 тона розови листенца. За розоберачите  и собствениците на розови масиви , това е  надпревара с времето, защото цветята трябва да се берат  на разсъмване и обработват бързо, в противен случай се губят  скъпоценните етерични масла.

 

https://www.ard-wien.de/2016/06/05/das-tal-der-rosen-in-bulgarien/

 

С прекрасни впечатления за Празника на розата в гр.Казанлък през 2016 г. са екипите и на други чуждестранни медии от Турция, Швеция, Бразилия и др., които са в процес на обработване на записания материал за публикуване пред своята аудитория.

 

Пресцентър на община Казанлък

 

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

33727 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

23019 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

14063 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

11240 | 16 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

8289 | 13 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5650 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3308 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3167 | 14 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2798 | 14 май 2024

21-годишен мъж предизвика пожар в дома си

2148 | 13 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак