15:05 | 17 май 24 5682

Креативен интериорен проект за Академията в с.Розово донесе награда на млада дизайнерка

Креативен интериорен проект за Академията в с.Розово донесе награда на млада дизайнерка / Новини от Казанлък

Младата дизайнерка Ирина Христова спечели наградата на Община Казанлък за изготвяне на идеен интериорен проект. Проектът представлява конкурсна работа за новоизградената Академия за таланти в Розово, който е отнел близо 4 месеца на 21-годишната казанлъчанка. В него са посочени детайлно как ще изглеждат ателиетата в трите етажа, на които се шири Академията. Освен разчупен дизайн, в проекта са заложени ярки и пъстри цветове, които да допринасят за креативността, настроението и чувствата сред децата.

Ирина, която завършва НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ със специалност „Пространствен дизайн“, а днес изучава „Интериорен дизайн“, бе наградена с отличителна грамота от зам.-кмета на Община Казанлък Аксения Тилева. Девойката получи награда - монитор и допинг станция за труда и креативността в изготвянето на проекта.

„Нашата идея е да създадем едно място, което да бъде едновременно интересно, приятно и интерактивно, да създава една уютна атмосфера на децата и да носи допълнително желание за тяхното развитие.“, каза Ирина.

Академията цели да избяга от рамката на стандартното училище. В нея ще се развиват както традиционни науки, така и дейности, които не се изучават в класните стаи.

"Идеята на Академията за таланти е освен да се обогатят знанията, да се придобият и допълнителни компетентности, които ще ни направят желаните и търсени работници в бъдеще.", каза Аксения Тилева.

Академията ще разполага с музикално студио, клуб за видеозаснемане, физкултурен салон, стая за малки изследователи, лаборатория, кабинет по физика и астрономия, и роботика. На мултимедийната стена в залата на общината бяха прожектирани примерни снимки на ателиетата с идейно разположение на мебелите и оборудването.

Над 120 срещи с представители на бизнеса и казанлъшките клубове в Казанлък са проведени преди да бъде решено какви дейности ще се изучават в Академията за таланти.

Работилници ще развиват специфичните умения на децата, като контролирано и с инструкции за безопасност учениците ще имат достъп до инструменти като дрелки, бормашини, длета и др., а ползата от това е първа школовка и осъзнаване на интереси за бъдещо професионално развитие. Голям е интересът към астрономията от подрастващите. Това и тласка организационния екип да уговорят астрономически наблюдения на открито през летните месеци. 

Академията ще разполага още с библиотека и конферентна зала.

„Има само едно нещо, което не ми харесва в Академията, това че смият аз няма да мога да се възползвам, да съм в тези стаи, да правя опити, да научавам нови неща. Нашите деца ще имат възможността да се възползват от всичко, което е голямо щастие за мен. Сигурен съм, че всички учители и ученици ще запазят ентусиазма и амбицията за следващите поколения.“, каза кметът на Розово Венцислав Колев, двигател за изграждането на занимателната школа. Кметът на казанлъшкото село разказа, че идеята за съхранение и спасение на сградата е дело на Николай Спиров, който определи като „съвременен будител“.

В момента тече подготовка за изграждане на спален корпус в старото розовско училище, с вдъхнат нов живот, което ще позволи ученици от цялата страна да развиват и надграждат своите знания и умения.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак