13:26 | 30 март 17 4888

Пеещият паметник на ВЕЛИК Е НАШИЯТ ВОЙНИК - пред ДК „Арсенал“

Пеещият паметник на ВЕЛИК Е НАШИЯТ ВОЙНИК - пред ДК „Арсенал“ / Новини от Казанлък

Монументална пластика, пресъздаваща перо, мастилница и пергамент, на който е изписан текста на химна „Велик е нашия войник“ ще бъде монтирана на площада пред Дома на културата „Арсенал“ в Казанлък.

Днес единодушно общинските съветници на Казанлък дадоха съгласието си за мястото на, което да бъде поставен паметник на „Велик е нашия войник“ в град Казанлък, като роден град на автора на текста – поручик Константин Попов

Решението на Общинския съвет не включва одобрение на самия пластичен проект, изработен от непрофесионалната художничка Таня Узунова и претенциозно наричан „паметник“.  Но и не го изключва, тъй като е основен мотив в доклада по предложението за посочване на мястото.

Темата е обект на обществено внимание още от 2015 г., откакто е създаден Инициативния комитет за изграждане в Казанлък  на Паметник на химна на 23 Пехотен шипченски полк, председателстван от нашия почетен съгражданин проф. Гено Начев.

В 11-членния комитет участват още Красимир Узунов - собственик на агенция и радио "Фокус" и съпруг на авторката на пластичния проект - Татяна Узунова, Добромир Тотев - екс секретар на отбраната в МО, проф. Божидар Димитров и доц. Соня Петкова от НИМ, адв. Станислав Коев, адм. Пламен Милушев, ген. Михо Михов, проф. Петко Петков - казанлъчанин, преподавател във ВТУ, кметът на Казанлък Галина Стоянова и Костадинка Димитрова - председател на Тракийското дружество.

Пластичният проект на т.нар. "паметник" на химна "Велик е нашият войник" на Таня Узунова предвижда перото, мастилницата и пергамента да бъдат разположен на нисък постамент, “така че децата да могат да се докосват до него, а перото да служи като арка, под която да може да се преминава.“ Каква е целта на това занимание - не е описано в мотивите за днешното решение. На пергамента ще бъде изписан текста на песента. А според презентацията на авторката от миналата есен в Казанлък - паметникът ще пее и свири песента на всеки кръгъл час. Метафоричен детайл в проекта са крайчетата на перушинките в перото, които ще наподобяват гилзи, като в идейната сбирката се включва и намерението гилзите в перцето да бъдат пълни с пръст от различни знакови бойни полета на Българската армия.

За да се превърне едно идейно-пластичното нещо от монументална скулптура (Японката) в исторически паметник (Ген. Скобелев), то според българските закони не се нуждае от обществено обсъждане или професионално журиране на творческия проект на държавно ниво, а само от решение на местния Общински съвет.  Крещящ пример за липсата на държавен контрол върху съвременните изстъпления върху стратегическата историческа памет на България, са наскоро издигнатите скандални паметници - на Цар Самуил в София - със светещите очи и пеещият паметник на генерал Иван Колев в Добрич, който „запява“ „Шуми Марица“ на всеки час.

За да стане една авторска идея – била тя абсурдна или гениална - исторически паметник и той да се монтира в центъра на някой град са нужни само Инициативен комитет, пари, документ-разрешително за мястото на поставяне от Министерството на културата и последващо конкретно решение на съответния Общински съвет, за което той има право, но не и задължение да се консултира с професионални гилдии от сферата на изящните изкуствата, освен с тези на военните и историците.

Средства за Паметник на „Велик е нашият войник“ в Казанлък, от година и половина се набират по дарителска сметка. За разрешителното от Министерството, бе нужно решение на Общинския съвет – Казанлък за място на паметника. Днес ОбС даде съгласие мястото да бъде площада пред ДК „Арсенал“ и паметникът да бъде поставен там след спазване на всички законни процедури по Наредба 27 за градската символика на Казанлък.

Т.нар. „паметник“ на „Велик е нашият войник“ няма да влезе в градската среда на Казанлък „през задния вход“. Тъкмо напротив –  обществеността е запознавана надълго и широко с него и то многократно през последната година и половина. Макетът е показван, както на събития и срещи, така и от година насам стои на банер в сайта на Община Казанлък. Изложен е за разглеждане от половин година във фоайето на входа Общината и още е там (на снимките). По темата сме писали неведнъж и в медиите. И ще продължим.

Предстоят процедурите по Наредба 27 - разрешението от Министерството на културата, писмено становище от Главния архитект на Казанлък и ИМ "Искра" и други институции (последното не е задължително), посочване на източник на финансиране и подписка от 1% от населението на Общината  (100-на души са достатъчни) и накрая ново решение с обикновено мнозинство от 19 гласа в Общинския съвет.

Така пластичното перце става Паметник на великия химн, изгражда се пред ДК „Арсенал“ и вече дори Великият Гетсби Трифонов да дойде - не може да каже: „Аз нали ви казах!“.


Красимира Стоянова
Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Безплатен концерт с български звезди организира Павел баня за Празника на розата и минералната вода

14407 | 30 април 2024

Гробно-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители с безплатен вход

11529 | 30 април 2024

Откраднаха крупна сума от жилище в Казанлък

6342 | 02 май 2024

Междусъседски спор прерасна в заплахи с оръжие

5519 | 29 април 2024

Орлин Горанов ще е водещ на Празника на розата в Павел баня

5427 | 29 април 2024

Военните честваха Деня на храбростта с демонстрации и показ на оръжие в центъра на Казанлък

3806 | 29 април 2024

“Приятели на фолклора“ канят на Празнично Великденско хоро

3392 | 29 април 2024

Декорирана с рози, ЖП гарата на Казанлък става сцена за концерт

3369 | 29 април 2024

Мая Иванова и Кольо Кавръков се отправят към Хималаите в началото на май

3154 | 28 април 2024

Момиче попадна в ареста след като нападна 38-годишна жена в обществена сграда

3048 | 30 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак