14:19 | 07 октомври 16 6239

Руски ботушки се гаврят с „ВЕЛИК Е НАШИЯТ ВОЙНИК“

Руски ботушки се гаврят с „ВЕЛИК Е НАШИЯТ ВОЙНИК“ / Новини от Казанлък

Паметник на химна на българската армия „Велик е нашият войник“ ще бъде поставен в Казанлък. Това ще бъде вторият в Света паметник на песен, след този на „Марсилезата“ във Франция.

Дотук – похвално. Патриотично и достойно.

Казанлък го заслужава, заради славния ни 23 „Пехотен полк“, в чийто строй се ражда песента преди 100 години – с текст на казанлъчанина поручик Константин Георгиев Попов и музика на събрата му от полка – габровецът Михаил Шекерджиев.

Но днес паметта на авторите, на героите и на великия български войник бе публично подиграна.

По време на тържеството на 61-а Стрямска бригада  в залата на ДК „Арсенал“, една рускиня, обула се извън всякакъв елементарен протокол за тежестта на церемонията и празника - в дънки и ботушки, представи „оригиналния“ си авторски проект за паметника на химна на Българската армия „Велик е нашият войник“, който - както се видя на мултимедията - ще бъде монтиран на площада в Казанлък. 

По думите на „художничката“ (ако добре сме разбрали нейния български с руски акцент), паметникът щял да бъде толкова голям, че да могат по него да се катерят и играят децата ?!?

И това не е всичко – на всеки кръгъл час Паметникът щял да засвирва химна „Велик е нашият войник“.

Но и това не е толкова страшно. Страшна е аматьорската, граничеща с просташки буквализъм идейна концепция на „художничката“.

Тя бе демонстрирана с почти военни почести пред очите на над 500 български офицери и войници, пред очите на Началника на отбраната генерал Константин Попов, на командващия сухопътните войски ген. Андрей Боцев, пред очите и ушите на началника на Военната академия „Г.С. Раковски“ - ген. Тодор Дочев и на председателя на комисията по отбрана в Парламента ген. Михо Михов, на адмирал Пламен Манушев - понастоящем кандидат за вицепрезидент на РБългария, на новия старозагорски владика, Негово Високопреосвещенство Митрополит Антоний, на областния управител....

Представяте си паметник на Велик Български Войник, нали?
Нищо подобно!

Да, точно това, което виждате! Буквализъм от времето на "тоталитарните"  реклами: Празен рафт, едно руло тоалетна хартия и понеже зрителят е видите ли - кръгъл идиот, за всеки случай диктор на глас пояснява: "Тук се продава тоалетна хартия".

 

 

Партитура с ноти ( или листче с текст - не е много ясно..) и перо е гениалната идея за изображение на химна "Велик е нашият войник" на руската (допускаме по акцента) гражданка, представена като „художничка“. Пластична композиция, достойна да бъде отличена с първо място във всеки конкурс за млади автори на пластики от пластелин, на възраст до 4 годинки!

Да, всеки художник, график или скулптор ще ви каже, че изобразяването на идеен символ, какъвто е песента, чрез елементарни преки символи (пиктограми), каквито са перото и партитурата е крайно примитивно. И че когато създавш паметник на идея, каквато е Великият Български Войник - тропите на косвената символика, характерни за идеограмите са задължителни.

А всеки историк ще ви каже, че изобразяването в монументален паметник на толкова значима песен за Българската армия, като „Велик е нашият войник“ е фундаментален елемент от националната пропаганда на българщината, че остава в памет за поколенията и подобни самоцелни аматьорщини са, меко казано - недопустими!

Само 2 минути, преди госпожата с руските ботушки да се качи на сцената за да изхълца кокетно идеята си пред 500-те мъже във военни униформи, на трибуната пред тях говори Генерал – майор Тодор Дочев, началник на Военна академия „Г.С. Раковски“. Той припомни историята на 23 Пехотен Шипченски полк“ и историята на сътворяването на песента.

Началникът на Военната ни академия разказа  подробно, че когато маршът „Велик е нашият войник“ е изпълнен за пръв път, това се случва пред Самуиловата крепост в Охрид, Македония. Че в редиците на войниците, които го слушат са казанлъчанинът Чудомир, но и най-великият художник на България – кюстендилецът Владимир Димитров!

И когато Владимир Димитров - Майстора, чул "Велик е нашият войник", песента го вдъхновила да нарисува картината си „Български войник пред Самуиловата крепост“.

Представяте ли си ? 
Майсторът е нарисувал ВЕЛИК ВОЙНИК, а не листче с перце за илюстрация на песента!
Как ли се е сетил !?!

Ние българите вече имаме от точно 100 години автентично, оригинално, българско изображение на химна „Велик е нашият войник“. И негов автор не е някой самоук художник, а даже най-великият, самият Владимир Димитров – Майстора!  Геният, който оставя Академията, за да отиде на война и да воюва за България е нарисувал точната и автентична илюстрация на авторския текст на поручик Попов и авторската музика на Михаил Шекерджиев. Какво по-достойно изображение от това на художника, който се е бил рамо до рамо с поета и композитора на "Велик е нашият войник" ? Още повече, че по съвпадение той е и най-големият наш художник ?!?

Защо бе поверено на, незивестно къде и дали - завършила дори детска школа по изобразително изкуство гражданка на чужда държава да създава проекта за паметника? И не само на паметника, но и на валидираната днес пощенска марка, за чийто графичен проект госпожата излезе за втори път на сцената да сподели, как приложила своята „блестяща“ идея - фонът да имитира състарена хартия… Как само й е хрумнало!

Заслугата на госпожата, за да бъде поканена точно тя да прави графичните и идейни проекти за пропаганда на българската национална идея чрез трайна символика, каквито са паметникът и пощенската марка - не стана известна.

Известни станаха заслугите на мъжа й – Красимир Узунов, президент на радио „Фокус“, който инициира издаването на книги за българските бойни маршове, на книгата и паметната плоча за битките при Каймакчалан, на инициативата за паметника на „Велик е нашият войник“ и пр.

Благодарим като българи на г-н Узунов за патриотичните идеи. Похвални и достойни!
Но "идеите“ на г-жа Таня Узунова ни идват въз в повече! Хеля пък и ботушките й!

Красимира Стоянова
kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

33342 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

21680 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

13862 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

10057 | 16 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

7941 | 13 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5472 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3207 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3075 | 14 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

2713 | 14 май 2024

21-годишен мъж предизвика пожар в дома си

2061 | 13 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак