15:16 | 26 май 17 8890

Над 500 изпълнители от цял свят ще участват в Празника на розата тази година

Над 500 изпълнители от цял свят ще участват в Празника на розата тази година / Новини от Казанлък

И тази година, в рамките на Фестивала на розите, гостите на Казанлък и казанлъчани ще бъдат очаровани от багрите и ритмите на Международния фолклорен фестивал,  който бе възстановен като изява през 2013 година.

Над 500 изпълнители от цял свят, седем чужди държави и България, ще вземат участие в дефилетата , концертните прояви на площад "Севтополис" и Празничното шествие по време на Празника на розата и града.

Сред участниците трябва да откроим фолклорните формации на побратимените градове и традиционни ансамбли от предишни години.

 Ансамбъл "Теодора" е от град Ниш, Сърбия. Създаден е през 1947 г., в Цигарена фабрика в Ниш, наречен "ДИН" Ниш, (културен и художествен ансамбъл "Тютюнева промишленост Ниш"). С мисия да събира, съхранява и подхранва традиции на сръбския народ, на всички хора, живеещи в Сърбия. От 2006 г. променя името си на Фолклорен ансамбъл "Теодора"- Ниш. Днес ансамбълът насърчава съхраняването на народните чрез специфичните форми на народните танци и песни. "Теодора" в един от водещите фолклорни ансамбли от Южна Сърбия. В допълнение към ансамбъла за народни песни има изграден и детско-юношески ансамбъл.

Ансамбъл "Босилче" към асоциация "Заедно" на българите от Тарговище - Румъния се създава през 1999 година като фолклорен състав, съхранил и запазил традициите на българската общност в тази част на Румъния. Формацията се състои от деца на възраст от 10 до 16 години, като първоначално се създава танцова и певческа група със солисти, рецитатори и малък оркестър.Певческата група събира и изпълнява народни песни на дедите си, съхранени повече от двеста години. Репертоатът на ансамбъла се обогатява с нови песни и танци при срещите си от съвместни гостувания с български формации. Ансамбълът изпълнява и румънски танци.

Фолклорен ансамбъл „Мугри”, град Кочани, Македония. ФА Мугри-Кочани е фолклорен ансамбъл от 6 -7 години. В него участват деца на възраст от 10 до 16 години. Ансамбълът насърчава съхраняването на народните форми, чрез специфичните танци и песни. Ансамбълът изпълнява македонски танци.

Танцова група на Фолклорния Отдел на Обществения Сектор на Община Верия, Република Гърция. Фолклорния отдел на Обществения сектор на Община Верия е създаден през 1978 и неговата танцова група днес се състои от повече от 200 танцьори. Тя е член на Международния съвет на Организациите на Фолклорния Фестивал и Фолклорни изкуства (CIOFF). Танцовата група участва в редица фестивали в Гърция и в чужбина, представя и разпространява местното културно наследство на Верия на регионално, национално и международно ниво. Групата ще изпълни традиционни фолклорни танци от Региона на централна Македония, Република Гърция.

Хор Салаца е създаден през 1962 г. Тази година празнува 55- годишен юбилей. Хорът участва в местния културен живот на Латвия. Репертоарът му включва латвийски народни песни, модерна музика, църковна музика. Диригент Янис Лучанс. Хор Салаца е от малкия рибарски град Салацгрива близо до Балтийско море.

Танцова формация, Блида, Алжирска народно-демократична република, Район Джунгнанг–гу, Сеул Метрополитен, Република Корея;

Детско-юношески фолклорен танцов състав „Арсенал”, град Казанлък. Съставът е основан през 1984г. като школа към работнически фолклорен танцов ансамбъл при фирма „Арсенал” гр. Казанлък. В момента в школата се обучават 180 изпълнители от 6 до 16 годишна възраст, разпределени в 5 възрастови групи. В репертоара на състава са включени танци от всички етнографски области на България. Децата на „Арсенал” са представяли българските народни танци в редица национални и международни фолклорни фестивали в България, Гърция, Румъния, Македония, Италия и др.

Фолклорен ансамбъл „Палавници“ при Народно читалище „ЖАР 2002“, е създаден през 1994 година в сърцето на Долината на розите и тракийските царе - град Казанлък, Р. България. През 1999 год. от вече порасналите Палавници, се ражда Танцова формация „Луди млади“. С годините се развива и потребността от изучаване и съхраняване на многообразните български хора. Така през 2001година се слага началото на Клуба за народни хора „Жар“. Стотици са желаещите в читалището, да се докоснат и насладят на красотата и богатството на българския ни фолклор. Различните фолклорни формации в репертоара си изпълняват танци и народни хора, от всички етнографски области на България. Техните изпълнения са аплодирани  в Япония, Франция, Унгария, Чехия, Румъния, Украйна, Турция, Македония, Албания, Сърбия, Литва и други страни, там където си дават среща, фолклорните богатства, на различните народи.

Танцова школа „Колеви” – гр. Варна, България, е създадена през 2006 година като резултат от големия интерес към българския фолклор. Сега, от магията на българските танци са запленени повече от 200 души – деца, юноши и възрастни. Школата има две зали за репетиции – в гр. Варна и в гр. Аксаково. Мотото на школата е: “Танцът е емоция облечена в ритъм!”

Танцов състав "Аксаково" при НЧ " Просвета 1905г"- гр. Аксаково. Прекрасните български народни танци, песни и обичаи, хубостта и младостта на участниците, красотата на българските народни носии съчетани с голямата любов към българското народно творчество - това е визитната картичка на танцов състав "Аксаково”. Репертоарът им включва танцови постановки от всички краища на България.Тяхната основна мисия е популяризирането на българския музикален и танцов фолклор сред младото поколение и представянето му в страната и чужбина.

Танцов фолклорен клуб „Гребенки” е създаден през 2014 г. към ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр. Силистра. Членовете му са учители от същото училище и други жители на града. Целта на клуба е разучаване, съхраняване и популяризиране на фолклорни танци от цяла България. Хореограф е Николина Филипова. Фолклорен клуб „Гребенки” взема участие в концерти организирани на територията на област Силистра, както и в други фолклорни събития: Национален фолклорен фестивал „Златната липа” 2015 Русе, Международен фолклорен фестивал „Александър Македонски” 2015 Охрид, Национален фолклорен фестивал „Море от ритми” 2015 и 2016 Балчик, Фолклорен преглед „Алфатарски багри” 2016, Международен фолклорен фестивал "Танцувай в Паралия" 2016 Гърция.

Детска фолклорна танцова формация „Гребенци” при ОУ”Св.Св.Кирил и Методий” гр.Силистра е създадена през 2004 г. с деца на възраст от 7 до 14 години. В репертоара са включени български народни танци от Добруджанската фолклорна област, както и други региони на страната.

Дамска вокална група „Клуб на готините баби” при НЧ „Освобождение – 1884”,  с. Шейново, община Казанлък, България
Дамската вокална група за изпълнение на народен фолклор към НЧ „Освобождение- 1884” село Шейново се състои от 12 певици с художествен ръководител  Димитър Гайдаров. Групата изпълнява автентични песни от българския фолклор. Репертоара на групата е специално подбран и разкрива красотата на българската фолклорна песен. Певиците са носителки на награди от различни конкурси. Художественият ръководител  Димитър Гайдаров е специалист с дългогодишен опит в сферата на фолклорното изкуство.

Фолклорна Танцова група “Нюанс”-гр.София е създадена през 2004 г. от хореограф-режисьора и педагог Златан Тодоров Стоянов. Творческия си път Златан Стоянов започва в народно читалище "Искра - 1860" гр. Казанлък, където хореограф е неговия баща Тодор Стоянов Тодоров (светла му памет). През 1993 г.завършва Държавно Хореографско Училище(НУТИ) - гр.София. Като професионален танцьор участва в ДНА - гр.Казанлък,Танцова Формация "Чинари"-гр.София, както и в спектаклите:"Орфей и Евридика"и Българо-Американския проект "Свят от Емоций". По-късно завършва Академия за Музикално ,Танцово и Изобразително Изкуство(АМТИИ) - гр. Пловдив ,бакалавър и семестриално магистър ! ФТГ “Нюанс” е изцяло от любители - танцьори, но се утвърди с многобройните си изяви на различни форуми от местно и международно ниво. Международни фестивали: Германия- град Бьозел, организиран от Германския червен кръст, където получи второ място измежду 29 участници. „Интерфолк 2011" Санкт Петербург- Русия”, където сме единственият участник от България, получи трето място и бронзова купа измежду 83 групи от цял свят. Групата участва на фестивали в: Македония - Охрид, Словения, Италия, Румъния. В Армения групата участва в заснемането на филм за Приятелството между нашите народи.

Клуб за български народни танци „Фолк Ритъм Балканика” при НЧ „Родопска искра – 1921” , гр. Ардино, България е създаден на 14.02.2012 година, с цел да разучи традиционните български народни хора и да съхрани и предава на бъдещите поколения, богатството на фолклора от страната, характерен за различните области в България.  През 2013 клуба се присъединява към дейността на народно читалище "Родопска искра- 1921"гр. Ардино. С натрупания опит, клуба разработва авторски хореографии, с които взима участие на български и международни сцени.

Група за автентичен фолклор при Народно читалище „Съзнание – 1928” – с. Голямо Асеново, община Димитровград, област Хасково, България - групата е създадена преди 14 г., изпълнява песни от  български автентичния фолклор, характерен за тракийска област. Носител е на много награди, грамоти, златни и сребърни медали от национални, регионални и международни фестивали. За най-добра фолклорна група през 2017 г. е удостоена с приз „Янко Петров” на ХVІІ национален фолклорен фестивал в гр. Гълъбово.

Фолклорен ансамбъл „Гъдулица” е създаден през 2013 година  към НЧ „Възродена Искра -2000”. Идеята за „Гъдулица” е на художествения ръководител Димитър Гайдаров , който е и основател,  и преподавател във фолклорните музикални паралелки на СУ „Екзарх Антим Първи”. ФА „ Гъдулица“ е носител на златен медал и „ Златен Орфей“ в Националния шампионат по фолклор във Велико Търново през 2014 година и носител на званието „ Абсолютен национален шампион по фолклор“ за 2014г. Ансамбълът е два пъти носител на златен медал и „ Златен Орфей“ и европейски шампион по фолклор в Европейския шампионат по фолклор в Несебър през 2014г и в Бургас през 2015 година. „Гъдулица“ завоюва първо място във Фолклорния събор на Рожен през 2015г. и трето място през 2016г.Носител е на специалната награда и първо място в Националния фолклорен конкурс „ Песни край Марица“ –Доситеево 2016г. В творческата визитка на ансамбъла се вписват и множество индивидуални призови награди на неговите изпълнители.

Организаторите на мащабната изява - Община Казанлък и Общинска библиотека "Искра" отчитат, че за последните три години интересът на публиката и фолклористите към МФФ расте с всяка година.

Програма на Международния фолклорен фестивал:
2 юни /петък/
17.30 ч.
пл."Севтополис" - Дефиле на Международен фолклорен фестивал
18.00 ч.
пл."Севтополис"
Международен фолклорен фестивал - откриване и концертна програма

3 юни /събота/
19.00 ч.
пл."Севтополис" – Дефила на Международен фолклорен фестивал
19:30 ч.
пл.”Севтополис” – Международен фолклорен фестивал – концерт

4 юни /неделя/
12:00 ч.
Център на града – Празнично шествие на розата
14:00 ч.
пл. „Севтополис” – Международен фолклорен фестивал – концерт и закриване

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева, агнешки комплект за дроб сърма...

Разни 26/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Зов за помощ: Атанас Мермеклиев от град Шипка се нуждае от средства за животоспасяваща операция

7705 | 19 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

6108 | 25 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5892 | 22 април 2024

Лек автомобил се обърна след катастрофа до училище в Казанлък

5348 | 19 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

4646 | 24 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4460 | 23 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

4295 | 23 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3803 | 22 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

3035 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2735 | 21 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак