15:25 | 11 септември 17 6607

Чужденци пристигат на Бузлуджа тази седмица за Тъмен туризъм в Чинията

Чужденци пристигат на Бузлуджа тази седмица за Тъмен туризъм в Чинията / Новини от Казанлък

Иконата сред комунистическите паметници в България – паметникът на Бузлуджа ще бъде „гвоздеят в програмата“ на организирания за тази седмица из България тур на чужденци, привърженици на т.нар. „Тъмен туризъм“, съобщава в неделното си издание австрийският вестник Der Standard. Статията е озглавена: "Защо България е най-добрата дестинация за Тъмен туризъм".

Екскурзиите по изоставени съветските паметници, запуснати спортни арени или зловещите места, се радват на нарастваща популярност, наречена „тъмен туризъм“, като участниците в тези групи се събират по интернет, привлечени от смъртта, злокобните места и руините – разказва пред вестника един от тарторите на пътешествията, живеещият в България британец Дармън Рихтер. Той е експерт в сайта за организирането на тъмен туризъм   "The Bohemian Blog" (Бохемски блог), анонсиращ се като сайт за организиране на пътувания, но „Not Your Average Travel Site" (Сайт за Твоето НЕ-обикновено пътуване).

„Тъмните туристи“, които ще обикалят из България тази седмица пристигат от САЩ, Великобритания, Германия и Австрия заради интереса си към съветската архитектура. Това са хора, които никога не участват в организирани екскурзии на туроператори, а напротив – търсят алтернативни изживявания, разказва Рихтер. Дестинациите, които „тъмният туроператор“ е избирал и посещавал с групи до този момент, са например партизански паметници в бивша Югославия, АЕЦ „Чернобил“, военен тунел в Сараево и прочутите чешки църкви, украсени с човешки кости.

В България британецът ще покаже на последователите на „тъмния“ туризъм 7 архитектурни забележителности от соца, като финалът на тура завършва на Бузлуджа . Всяка спирка в „екскурзията“, стартираща от София, е анонсирана ефектно със съответната снимка и описание на алтернативните емоции, които ще донесе на своите дарк посетители.

„Паметникът на Съветската армия е разположен централно в обществен парк в София, където редовно висят скейтъри и тийнейджъри, пият бира и слуша музика. През нощта е тъмно като в рог, а паметникът не е осветен, което навява недвусмислени изводи за амбивалентното отношение на историята на страната. България иска да си я представяте с поглед към капиталистическо бъдеще, но предпочита да го прави, като че ли никога не е била комунистическа.“ – пише например в анонса за най- централния от тези символи.

Наред с този паметник, Dark туристите ще обходят из нашите земи Музея на социалистическото изкуство в покрайнините на София, Триумфалната арка в Троян, Паметникът „Създатели на българската държава” в Шумен.

След Шумен даркърите отиват във Варна, където ще си пробват уменията в паркур върху „Откритият фитнес във Варна“. Става дума за Паметника на българо-съветската дружба, открит през 1978 г. Местните жители използват 305-те стъпала, в съответствие с филмовия герой Роки Балбоа (Музея на Роки във Филаделфия „Стъпките на Роки“ е със 72 стъпала – б.р.)  и го превърнали във фитнес център на открито“, разказва Дармън, който живее във Варна и знае люка, през който се влиза в безлюдния интериор на паметника. „Младежите обичат да се катерят по главите на каменните войници, а отгоре има чудна гледка към морето.“ –  посочва особеностите на дестинацията британецът.

Подобни „туристически изкачвания“  - по главите на каменните войници, обаче не се предлагат за следващата спирка в тазседмичната обиколка из „зловещите руини“ на България. Това е  Монумента „Бранителите на Стара Загора“ и паметника на Самарското знаме. За него, „бохемският“ дарк блогър описва внимателно значението му за историята на България, освен това, че има пазач и се пази от вандализъм: „Високият 50-метра паметник „Бранителите на Стара Загора 1877" е построен през 1977 г. Той припомня за кървава битка на множество български опълченци, заедно с руските войски от Самара срещу османците. Битката завърши с клане, градът е опожарен, а голяма част от цивилното население са избити. Сложната система с абстрактно знаме, конкретни цифри и интересен модел на земята е огромна. Един пазач гарантира, че няма вандализъм. Руската общност на града се грижи за запазването на паметника.“

И идва ред на „черешката на тортата“ в екскурзията – Бузлуджа. Дестинацията е кръстена НЛО на Бузлуджа.

Бузлуджа е икона сред комунистическите паметници, сградата прилича на НЛО, което е акостирало в планината.  Паметникът е построен в чест на социалистическото движение в България. След падането на комунистическия режим през 1989 г., никой не се чувства отговорен за поддръжката му. Покривът е разбит на много места, през зимата вали сняг в интериора, който след това добива вид на един различен свят.“

Посещението на Бузлуджа е строго забранено и е цяло приключение да се влезе в района. Държавата дори е наела охранителна фирма, която е монтирала камери, продължава описанието на „гвоздеят“ в тура Дармън Рихтер, цитиран в Der Standard.

Ако имате късмет да срещнете местни хора идващи от вътре, те ще ви отворят задния люк за да влезете нелегално. Разказват, че вътрешната арена е била удивително красива. Времето и вятърът, са сложили своя бурен отпечатък върху сградата. Великолепните мозайки  се рушат бавно, а много от посетители мислят, че трябва да се увековечат вътре  чрез графити.

Сега в България има инициативи за запазване на този особен космически кораб, най-малко в сегашното си състояние, така че този архитектурен паметник да не се срине напълно.” – посочва „тъмният туроператор“.

Бузлуджа е типична приключенска площадка за Тъмния туризъм, където границите на законността  понякога се превишават”, споделя Дармън.  „Някои се изкачват в пълен мрак през тесен тунел по високия 107 м пилон нагоре, покрай счупените стъклени прозорци с червена звезда. За тези, които останат по-долу: Гледката на Стара планина от 1141  м  високия планиснки връх Бузлуджа, на който "комунистическото НЛО", се е приземило, е толкова впечатляваща.”

Красимира Стоянова
Kazanlak.com
снимките са от публикацията на 
Der Standard

 

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева, агнешки комплект за дроб сърма...

Разни 26/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

6177 | 25 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

5908 | 22 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

4674 | 24 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4476 | 23 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

4345 | 23 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

3820 | 22 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

3050 | 23 април 2024

„Капачки за бъдеще“ в Казанлък: Доброволци събираха пластмасови капачки и метални кенчета за неонатална линейка и кувьоз

2748 | 21 април 2024

Доброволец от Испания в Казанлък, първи впечатления

2636 | 23 април 2024

Микробус и лека кола катастрофираха в района на Дунавци

2056 | 20 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак