11:49 | 15 септември 17 12610

Първенецът на училищата в областта ППМГ “Н. Обрешков“ посрещна своите 700 гимназисти

Първенецът на училищата в областта ППМГ “Н. Обрешков“ посрещна своите 700 гимназисти / Новини от Казанлък

Близо 700 гимназисти прекрачиха прага на обновената Професионална природо-математическа гимназия в Казанлък днес. След две-годишен ремонт на училището, от днес казанлъшките математици, информатици, физици, химици и биолози се завърнаха в своето си училище, напълно обновено и разширено с новия Национален център за природо-математически науки, лаборатории и кабинети.

С благодарност за търпението към ученици, учители и родители и с пожелания, новата обстановка да допринесе за още по-високите постижения на възпитаниците на ППМГ „Никола Обрешков“, гимназистите бяха поздравени от зам.-кмета Даниела Коева, която в продължение на ремонтите беше най-близо и съпричастна с обновяването на гимназията. Тя прочете поздравителен адрес и от кмета на Казанлък Галина Стоянова.

С „Добре дошли!“ посрещна учениците си и директорът на ППМГ Красимир Дамянов. Най-развълнувани, от които бяха „първолаците“ на гимназията – 54-мата петокласниците, които за пръв път влязоха в класните стаи на голямото  училище. С два пети класа посреща и тази учебна година казанлъшката Математическа гимназия, след като в началото на лятото успя да убеди регионалния инспекторат и министерството, че отпусната за Казанлък само една паралелка е недостатъчна, както за капацитета на града, така и за изключително високата школа на природо-математическа подготовка, която от десетилетия развива нашата гимназия.

Математическата гимназия „Никола Обрешков“ - Казанлък е една от двете първи математически гимназии в България. Основана  е на 29 септември 1970 г. Казанлък е предпочетен заради големия брой изтъкнати математици и отличните представяния на учениците при участието им в национални и международни олимпиади. От тогава и до днес стотици са учениците на гимназията - национални шампиони и лауреати на международни състезания и олимпиади, хиляди са завършилите МГ "Никола Обрешков" - Казанлък, които специализират или работят в престижни университети и фирми в България и по целия свят.

През изминалата учебна година ППМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък отново зае първото място в старозагорска област, с най-висок успех и с най-добро представяне в националните кръгове на олимпиадите по различни предмети. „Отличен“ 5,53  беше средният успех на последния випуск зрелостници на ПМГ „ Никола Обрешков“, а резултатите от матурите показаха, че дори по български език и литература казанлъшката МГ се равнява на най-елитната в областта езикова гимназия – старозагорския първенец ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Резултатите от външното оценяване по математика след 7 клас, пък наредиха казанлъшката МГ  на първо място сред всички седмокласници в областта. Издържали успешно приемните си изпити, 96% от седмокласниците са приети вече в 8 клас и от днес продължават обучението си по природо-математическите профили на родната гимназия и през новата учебна 2017-2018 година.

Kazanlak.com

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак