16:19 | 26 октомври 17 4702

Децата от “Мечо Пух“ се учат да пазят природата като събраха десетки килограми отпадъци за рециклиране

Децата от “Мечо Пух“ се учат да пазят природата като събраха десетки килограми отпадъци за рециклиране / Новини от Казанлък

Малчуганите от ДГ „Мечо Пух“ днес събираха разделно отпадъци, като част от новия образователно-възпитателен проект на детската градина, който стартира в партньорство с техни приятели и колеги от общо 7 европейски държави.

Новият проект, в който се включва ДГ „Мечо Пух“ – Казанлък е заглавие TERRA VITA. Той ще се проведе от  2017 до 2019 година, съвместно с училища и детски градини от 7 европейски страни и ще бъде финансиран от Програма „Еразъм +“ - +”, съобщи Аксения Тилева, директор на ДГ „Мечо Пух“.

Днес малките казанлъшки еко-патрули днес успяха да съберат с помощта на техните родители общо 270 кг. хартия и 30 килограма пластмаса за рециклиране, които бяха предадени за рециклиране със съдействието на Йоана Йончева-Фильова, управител на казанлъшката фирма за преработка на пластмаса „Рекотуб“ ЕООД.

Децата се събраха около своето „Дърво на приятелството“, направено от рециклирани материали и научиха интересни неща за природата и нейното опазване от педагозите на ДГ „Мечо Пух“.

Целта на проекта е чрез подобряване на педагогическите и дигиталните компетенции на учителите от всички партньорски институции да се подобри образователната среда и да се превърне обучението в по-интересно, полезно, достъпно и развиващо за децата. Споделено мнение от всички педагогически екипи, участвали в разработването на проекта е, че най-приятните и желани дейности от децата са свързани с контакта им с природата. Това става и главен аргумент при избора на водещото образователно направление, на което да бъдат подчинени основните дейности. 

След анализ на нуждите на децата, учителите и училищните ръководства на партньорите от България, Гърция, Словения, Хърватия, Румъния, Испания и Полша се обединяват около идеята, основната тема на партньорството да бъде екологичното възпитание на децата (запознаване с природата, формиране на положително отношение към нея, начини за опазване и разумно използване на природните ресурси). Паралелно с това ще бъде провокиран у децата интерес и желание за експериментиране и творчество.  Да търсят различни начини за използване на природните материали или различните отпадъци от бита. В хода на работата ще бъде насочено вниманието към развитие и на част от индикаторите за активно гражданство - доброволческа работа в организации и мрежи, организиране на дейности в общността, участие в групи по интереси, като еко-патрули, клуб "малък изследовател; готвач" и др. Дейностите ще бъдат насочени към насърчаване на толерантност, справедливост, равенство, приятелство и социално предприемачество.

Във всяка партньорска институция ще бъде направено "Дърво на приятелството" от рециклирани материали, на което всеки месец ще се изнася информация за количеството събрани и предадени за рециклиране отпадъци, като по този начин, в едно приятелско съревнование ще се стимулира активността на всяка група и клас, като същевременно това ще положи началото на социалното предприемачество чрез организирането на доброволчески инициативи и включване на родители и други представители на местната общност, както в днешното събитие.

Ето казва за активната работа по проекти в ДГ „Мечо Пух“ директорът на градината Аксения Тилева:

„Всички международни проекти, по които сме работили до момента по естествен начин са допълвали основната образователна и възпитателна работа на детската градина. Интересните идеи, които видяхме в училищата  и детските градини на нашите партньори, успешно приложихме в нашата практика, като така направихме работата по-приятна,  забавна и вълнуваща за децата, учителите  и родителите, които с удоволствие се включваха в различните дейности. 

Участието на родителите в инициативите на детската градина  промени нивото на комуникация между нас – сега ние сме добронамерени партньори, работещи заедно в името на децата. Доверие и подкрепа – това е основният принцип на нашето взаимодействие.  Това ни  помага да бъдем още по-амбицирани да търсим новостите в педагогическата практика и да ги прилагаме  в ежедневната си работа – гарантирайки  висок професионализъм, новаторство и отдаденост на децата.“

kazanlak.com

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

Поради увеличаване обема на работа фирма “ Туинс 3 “ гр.Казанлък , търси да назначи монтажисти и работници в производствен...

Работа 28/02/2024 гр.Казанлък
Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Етнографски комплекс ”Дамасцена” търси хора да увеличи екипа си на длъжностите Готвач, Барман/ка и Сервитьор. Нашите...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за своя козметичен магазин, намиращ се в Етнографски комплекс ”Дамасцена”,...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Скъпи приятели, СНЦ “Приятели на Фолклора“ гр.Казанлък, отново Ви кани на Празнично хоро по случай Трети Март! Заповядайте...

Платени съобщения 22/02/2024 гр.Казанлък
Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Перфектните очила за теб в Оптика ”Новий зир”! - Безплатен очен преглед от специалист по очна оптика от гр. Варна...

Платени съобщения 31/01/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак