11:37 | 16 ноември 17 2743

Националният хоров фестивал “Петко Стайнов“ ще бъде с международно участие

Националният хоров фестивал “Петко Стайнов“ ще бъде с международно участие / Новини от Казанлък

От 1 до 3 декември Казанлък ще бъде домакин на II Национален музикален фестивал "Петко Стайнов". Участниците и програмата бяха представени вчера на пресконференция в Община Казанлък от фестивалния директор Младен Станев, който е и диригент на казанлъшкия смесен хор „Петко Стайнов“ и на хора на Държавна опера - Стара Загора.

10 селектирани хора от България и един от Гърция ще участват в тазгодишното издание на фестивала, а за догодина плановете на организаторите са фестивалът да включва още по-широко международно участие.

"Това, което се постарахме тази година, е да изострим селекцията и да не допускаме прекалено голям брой участия на хорови състави, което да разводни настроението, а да постигнем едновременно разнообразие и високо качество" - каза пред журналисти Младен Станев.

Вторият Национален музикален фестивал "Петко Стайнов" ще представи на казанлъшка сцена както камерни, така и по-големи състави и атрактивни хорови изпълнения. Център на събитията ще бъде изпълнението на „Миса Криола“ от Ариел Рамирес, под диригентството на Негово вископреосвещенство Митрополит Киприан Старозагорски, с която стартира фестивалът на 2 декември от 11.30 часа в ИМ "Искра" - Художествена галерия "Казанлък".

"Това е една кратка творба, но много наситена с живот. Тя е със съдържанието на месата като кантатно ораториално произведение, но всъщност е изпълнена в латиноамериканска народна музика, със специфичен оркестър, специфичните ритми и мелодика на Аржентина" - разказа Младен Станев.

Характерна черта на казанлъшкия хоров фестивал от миналата година, а и в тази и занапред, ще бъде включването на произведения на Акад. Петко Стайнов в изпълненията на всички хорове - участници. А през следващите години - произведения на Петко Стайнов ще представят и чуждестранните хорове, които ще гостуват в Казанлък по време на фестивала.

Организацията на Националния музикален фестивал "Петко Стайнов" се осъществява от Община Казанлък, като идеята е празниците да се впишат като туристическо събитие в града на розите през есенно-зимния сезон. "Предстоящите музикални празници "Петко Стайнов", освен с идеята с която са създадени преди много години - да популяризират творчеството на Петко Стайнов, имат и за цел с всички хорове, които заявиха участие - да популяризират Казанлък като туристическа дестинация. " - посочи Сребра Касева, началник кабинет на кмета. Община Казанлък е подготвила пакетни услуги за хористите, които ще участват във фестивала - да посетят нашите културно-исторически забележителности и да се запознаят с нашето културно-историческо наследство, добави тя.

Музикалните празници посветени на Акд. Петко Стайнов се провеждат за 16-а година в Казанлък, бе посочено още на вчерашната пресконференция в Общината. В деня на откриването им – рождения ден на композитора 1 декември, ще бъде връчена и традиционната стипендия на фондация „Петко Груев Стайнов“ за ученик, изявен в областта на музиката.

Тази година се навършват 121 години от рождението на акад. Стайнов и 40 години от смъртта му. По този повод на 2 декември ще бъде представен филм за родения в Казанлък композитор и ще се проведе дискусия за творчеството му с модератор д-р Галина Луканова, председател на Българския хоров съюз.

Концертите от състезателната програма на II Национален музикален фестивал "Петко Стайнов"  ще се проведат в залата на Исторически музей „Искра“ - Художествена галерия "Казанлък". Те започват в събота, 2 декември в 11.30 часа и продължават в същия ден от 15.00 и 17.30 часа и на 3 декември от 13.30 часа. Награждаването на участниците във фестивала ще започне от 15.00 часа в неделя.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

14677 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

8889 | 01 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7958 | 01 декември 2023

Община Казанлък показва за първи път нови археологически открития на проф. Георги Китов

7868 | 05 декември 2023

Катастрофа със загинал на околовръстното

7717 | 07 декември 2023

Любомира Абдишева и Милена Йолдова-Стоянова са допуснатите кандидати за длъжността началник на РУО-Стара Загора

7303 | 04 декември 2023

Задържаха мъж за трафик на 30-годишна жена от Казанлък с цел проституция

5185 | 04 декември 2023

Разследват кражба на пари от магазин в Казанлък

5062 | 04 декември 2023

Джоана Брадшоу – между Дома на Ахинора и Долно Изворово

4996 | 04 декември 2023

Треньорът на “Лястовиците“ ни напусна

4111 | 06 декември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак