11:37 | 16 ноември 17 2806

Националният хоров фестивал “Петко Стайнов“ ще бъде с международно участие

Националният хоров фестивал “Петко Стайнов“ ще бъде с международно участие / Новини от Казанлък

От 1 до 3 декември Казанлък ще бъде домакин на II Национален музикален фестивал "Петко Стайнов". Участниците и програмата бяха представени вчера на пресконференция в Община Казанлък от фестивалния директор Младен Станев, който е и диригент на казанлъшкия смесен хор „Петко Стайнов“ и на хора на Държавна опера - Стара Загора.

10 селектирани хора от България и един от Гърция ще участват в тазгодишното издание на фестивала, а за догодина плановете на организаторите са фестивалът да включва още по-широко международно участие.

"Това, което се постарахме тази година, е да изострим селекцията и да не допускаме прекалено голям брой участия на хорови състави, което да разводни настроението, а да постигнем едновременно разнообразие и високо качество" - каза пред журналисти Младен Станев.

Вторият Национален музикален фестивал "Петко Стайнов" ще представи на казанлъшка сцена както камерни, така и по-големи състави и атрактивни хорови изпълнения. Център на събитията ще бъде изпълнението на „Миса Криола“ от Ариел Рамирес, под диригентството на Негово вископреосвещенство Митрополит Киприан Старозагорски, с която стартира фестивалът на 2 декември от 11.30 часа в ИМ "Искра" - Художествена галерия "Казанлък".

"Това е една кратка творба, но много наситена с живот. Тя е със съдържанието на месата като кантатно ораториално произведение, но всъщност е изпълнена в латиноамериканска народна музика, със специфичен оркестър, специфичните ритми и мелодика на Аржентина" - разказа Младен Станев.

Характерна черта на казанлъшкия хоров фестивал от миналата година, а и в тази и занапред, ще бъде включването на произведения на Акад. Петко Стайнов в изпълненията на всички хорове - участници. А през следващите години - произведения на Петко Стайнов ще представят и чуждестранните хорове, които ще гостуват в Казанлък по време на фестивала.

Организацията на Националния музикален фестивал "Петко Стайнов" се осъществява от Община Казанлък, като идеята е празниците да се впишат като туристическо събитие в града на розите през есенно-зимния сезон. "Предстоящите музикални празници "Петко Стайнов", освен с идеята с която са създадени преди много години - да популяризират творчеството на Петко Стайнов, имат и за цел с всички хорове, които заявиха участие - да популяризират Казанлък като туристическа дестинация. " - посочи Сребра Касева, началник кабинет на кмета. Община Казанлък е подготвила пакетни услуги за хористите, които ще участват във фестивала - да посетят нашите културно-исторически забележителности и да се запознаят с нашето културно-историческо наследство, добави тя.

Музикалните празници посветени на Акд. Петко Стайнов се провеждат за 16-а година в Казанлък, бе посочено още на вчерашната пресконференция в Общината. В деня на откриването им – рождения ден на композитора 1 декември, ще бъде връчена и традиционната стипендия на фондация „Петко Груев Стайнов“ за ученик, изявен в областта на музиката.

Тази година се навършват 121 години от рождението на акад. Стайнов и 40 години от смъртта му. По този повод на 2 декември ще бъде представен филм за родения в Казанлък композитор и ще се проведе дискусия за творчеството му с модератор д-р Галина Луканова, председател на Българския хоров съюз.

Концертите от състезателната програма на II Национален музикален фестивал "Петко Стайнов"  ще се проведат в залата на Исторически музей „Искра“ - Художествена галерия "Казанлък". Те започват в събота, 2 декември в 11.30 часа и продължават в същия ден от 15.00 и 17.30 часа и на 3 декември от 13.30 часа. Награждаването на участниците във фестивала ще започне от 15.00 часа в неделя.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

34329 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

23863 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

14456 | 14 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

12136 | 16 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5987 | 14 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

3557 | 15 май 2024

Казанлъчанин има нужда от средства за спешна дентална операция

3389 | 14 май 2024

Да спиш в музей: Вангел, който превърна Художествената галерия в свой дом за ден

3180 | 19 май 2024

27 стилисти се грижат за перфектния външен вид на претендентките за короната на “Царица Роза 2024“

3007 | 14 май 2024

92 полицаи положиха клетва в Казанлък

2732 | 17 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак