14:11 | 28 февруари 18 4141

Българските математици се представят традиционно силно, затова ни канят

Българските математици се представят традиционно силно, затова ни канят / Новини от Казанлък

Казанлъшките ученици Даниел Бояджиев, Александър Проданов и Стилиян Иванов са тримата младежи, които донесоха поредната слава за ППМГ „Никола Обрешков“ Казанлък. От провелата се на 21-ви февруари в Банкок Международна математическа олимпиада, те се завърнаха с два сребърни и един бронзов медал. Олимпиадата, е само едно от 5-те престижни математически състезания, организирани в Азия, където през последните десетилетия се обръща особено внимание на развитието на човешкия фактор и където децата са силно мотивирани да развиват потенциала си в областта на точните и природни науки.

Децата от Казанлък, които са изявили желание за участие в състезанието са били осем, като цели шест от тях извоюват квоти за участие. Поради финансови съображения обаче, само Александър и Стилиян биват избрани да заминат, като Даниел участва в турнира на собствени разноски. „ Убеден съм, че ако и шестте деца бяха взели участие, щяхме да се завърнем с шест медала“ , уверен е Евгени Георгиев, преподавател по математика в гимназията, подготвял младите математици.

Успехът  е безспорен, а тежестта му по-голяма и поради факта, че казанлъчани участват за първи път на нея, като дори намирането на типа задачи е било проблем при подготовката на момчетата. Съдействие в това отношение е оказал г-н Любомир Любенов- координатор на олимпиадата за България.

Самото състезание протича доста динамично, също както и цялото пътуване на казанлъшкия отбор. 14- часов полет, огромна часова разлика, предварителен кръг, на който става ясно, че има разминавания в учебните програми на азиатските и българските отбори, а след това и същинското състезание, на което пък става ясно, че разминаването в програмите не е проблем за нашите момчета.

Имало е леко притеснение, особено когато за 30-те задачи, които трябва да се решат, за време  от 120 минути (по 4 минути на задача), момчетата забелязват, че китайските представители са с решени задачи още на 30-та минута, но това е обяснимо, когато си дадем сметка, че азиатските деца се подготвят системно за тези турнири от най-ранна възраст, а задачите са от един и същи вид, но с надграждане по трудност за всяка следваща година. И фактът, че Стилиян, Даниел и Александър печелят медали още на първото си участие е категоричен успех и потвърждение за таланта на учениците на ППМГ.

Те вече разполагат със задачите от миналогодишното провеждане на олимпиадата и  се подготвят дори по-усърдно. Те и останалите математици в училището. Но освен до работа и подготовка, участията са свързани и със средства. 600 евро за самолетен билет в двете посоки и 580 долара такса за участие за ученик (покрива хотел, туристическата обиколка и останалите разходи по престоя) – това е материалното измерение на спечеления медал.

А гимназията вече е пропуснала участие в турнир в Куала Лумпур, където организаторите поемат таксите за участие на 4 български участници.„Българските математици се представят традиционно силно, затова ни канят“, пояснява  Евгени Георгиев, но таксата е само половината от разхода за участие. Докато решат дали ще имат възможност да участват, квотите са използвани от софийска математическа гимназия. „Ако имаме финансова сигурност, един минимум от средства, ще можем да следим по-отрано за турнирите и да се включваме по-активно в тях, а това повишава интереса на децата“, поясни преподавателят-математик.

ППМГ „Никола Обрешков“ винаги са разчитали на финансовата подкрепа на „М+С Хидравлик“ и на „Арсенал“АД. От ръководството обясняват, че благодарение на тях, доскоро в училищното настоятелство е имало немалка сума, която обаче е била погълната от наложилия се наскоро голям ремонт. Именно поради малкото останали средства, участие в Тайландската международна олимпиада е било възможно само за двама от учениците. Подкрепа за конкретното участие са оказали и Ротари клуб Казанлък и Община Казанлък, на които г-н Красимир Дамянов, директор на ППМГ, също благодари.

Следващите предизвикателства за математиците са състезания в Сеул и Сингапур.

Уверени сме в бъдещите успехи на момчетата и момичетата от Природо-математическата гимназия в Казанлък и им пожелаваме успехите да бъдат последвани от финансови средства, с които да продължават да допринасят за развитието на човешкия потенциал в града ни.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

Поради увеличаване обема на работа фирма “ Туинс 3 “ гр.Казанлък , търси да назначи монтажисти и работници в производствен...

Работа 28/02/2024 гр.Казанлък
Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Етнографски комплекс ”Дамасцена” търси хора да увеличи екипа си на длъжностите Готвач, Барман/ка и Сервитьор. Нашите...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за своя козметичен магазин, намиращ се в Етнографски комплекс ”Дамасцена”,...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Скъпи приятели, СНЦ “Приятели на Фолклора“ гр.Казанлък, отново Ви кани на Празнично хоро по случай Трети Март! Заповядайте...

Платени съобщения 22/02/2024 гр.Казанлък
Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Перфектните очила за теб в Оптика ”Новий зир”! - Безплатен очен преглед от специалист по очна оптика от гр. Варна...

Платени съобщения 31/01/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак