18:16 | 27 април 18 21797

Механото празнува 93 години от създаването си

Механото празнува 93 години от създаването си / Новини от Казанлък

Днес е патронният празник на най-авторитетното техническо училище в Казанлък- ПГ „Иван Хаджиенов“.

През 1917 г.  Иван Хаджиенов дарява 1 000 000 златни лева за построяването и издръжката на модерно занаятчийско училище, а първите занятия в него се провеждат през 1925г. От тогава стотици, дори хиляди  са възпитаниците на гимназията, които са променяли и продължават да променят света около себе си към по-добро.

Сред поканените гости на 93-я патронен празник на училището бяха г-н и г-жа Гъдеви, Йордан Йорданов- Директор и управление на процесите в „Арсенал“АД, инж. Николай Куцаров - Образователни програми  в „Арсенал“ АД, Румяна Крачева  - управител на фирма „Крес Д“, Иван Кирилчев- „Чов. Ресурси“ в „Капрони“ АД и Цветолина Цветкова от Община Казанлък.

Г-жа Марияна Демирева, директор на Професионалната гимназия, изрази огромната чест от това, че е част от голямото Хаджиеновско семейство, жънало успехи през годините и пожела на колегите си да са здрави и търпеливи и все така всеотдайни, а на учениците пожела здраве, успехи, дръзновение и постигане на мечтите. Особена благодарност г-жа Демирева изказа към представителите на бизнеса в региона, които повярваха във възпитаниците на училището и в бъдещето на машиностроенето в града, както и на Община Казанлък за подкрепата им във въвеждането на дуалното обучение.

На своя 93-и патронен празник ръководството на ПГ „Иван Хаджиенов“ присъди званието „Почетен Хаджиеновец“ на г-н Николай Ибушев- изп. Директор на „Арсенал“АД „ за професионализъм, добронамереност, приятелство и съпричастност, за подадена в труден момент ръка“, за когото бяха връчени и плакет, грамота и характерната вратовръзка от униформата на училището.

На тържеството с гордост, връчената му преди три години, заедно с първото звание „Почетен Хаджиеновец“ вратовръзка, носеше и г-н Гъдев- дългогодишен директор на някогашния Техникум по Механоелектротехника“

Г-жа Демирева с гордост припомни, че възпитаници на училището ще заминат и тази година на обучение в  Германия и Испания, а за  3-та поредна година участие в космическия лагер „Спейс Кемп“ в Турция ще вземи ученик от Гимназията.

От името на Община Казанлък и в частност на г-жа Галина Стоянова, поздравителен адрес отправи  Цветолина Цветкова. „Радостна съм да поздравя преподавателите и възпитаниците на Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ с отбелязване на 93 години от създаването на училището.Дългогодишният опит, споделян и съхраняван с поколения Хаджиеневци, заслужено превръща учебното зведение в най-престижното техническо училище в региона. Достойни за уважение са амбициите на преподавателския състав да отговори адекватно на съвременните потребности  от професионални кадри. Достойни за уважение са ентусиазмът и самочувствието на учениците на гимназията, с които присъстват в образователните инициативи на регионално и национално ниво. Приемете най-сърдечни пожелания от казанлъчани за вдъхновение, творчески сили и много успехи, като истински наследници на Иван Хаджиенов“, завърши от името на Галина Стоянова г-жа Цветкова.

За празничното настроение с изпълнение на народни танци се погрижаха от ФА „Арсенал“, а кулминацията на празника бе шествието „Парад на професиите“ по улиците на Казанлък, в което участваха  ученици от всички специалности и техните  преподаватели, под съпровода на военния оркестър на 61-ва Механизирана Стрямска бригада- Карлово.

Днешните чествания бяха предхождани от редица прояви, свързани с отбелязването на патронния празник. Сред разнородните инициативи, започнали още на 16.04. имаше спортни състезания, технически изложби, срещи с бивши възпитаници на училището, езикови състезания, дискусии.

Специално подготвена експозиция на ул. „Искра“ 4 ще бъде на разположение до 04.05.2018г за желаещите да се запознаят с историят на Механото.

Галерия със снимки можете да видите тук.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак