13:04 | 04 май 18 11478

Учениците от Математическата гимназия се надиграваха на хора

Учениците от Математическата гимназия се надиграваха на хора / Новини от Казанлък

По инициатива на директора на Профилираната природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък  Красимир Дамянов, днес в двора на училището за първи път се проведе Гергьовско надиграване .

Инициативата се посвещава на деня на храбростта и празника Гергьовден и цели да приобщи все повече млади хора към българския фолклор.

В състезанието взеха участие ученици от всички класове на гимназията, а жури бяха Христо Стоянов и  Ваня Минчева от Фолклорен ансамбъл „Арсенал“ и Цветан Цочев от Фолклорен ансамбъл „Искра“.

Етапите от надпреварата включваха последователното изиграване на право хоро, следвано от Еленино хоро и тракийска ръченица.

Отборите се състезаваха едновременно, а представителите на журито следиха дали участниците запазват стила и характера на хорото и ръченицата от фолклорната им област, техниката на изпълнение и сценичното присъствие на танцьорите.

Победител в крайното класиране стана отборът на IX клас, следван от учениците от VIII клас, а на трето място бе  класиран отборът на X клас.

За награда победителите ще получат еднодневна екскурзия до Копривщица, а за всички останали имаше осигурени лакомства и торти.

На събитието учениците бяха облечени с тениски в трите цвята на българското знаме, на които беше и емблемата на  гимназията.

Профилираната природо-математическа гимназия се надява да првърне инициативата в ежегодно събитие.

 

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак