09:46 | 16 май 18 20148

Библиотека “Искра“ с призив за достойно бъдеще за нашите библиотеки

Библиотека “Искра“ с призив за достойно бъдеще за нашите библиотеки / Новини от Казанлък

Вчера,15.05.2018г., в Общинска библиотека „Искра“-Казанлък се проведе пресконференция, повод за която е провеждащата се в момента Национална библиотечна седмица.Тя се провежда от Българската библиотечно-информационна асоциация и Фондация „Глобални библиотеки-България“(ФГББ).

Директорът на ОБ „Искра“ Анна Кожухарова обясни, че макар и вниманието към инициативата да е поразсеяно на фона на многото мероприятия, случващи се в учреждението, събитието е от голямо значение за цялата библиотечна общност в България. Тази седмица е време, в което всички библиотеки, без значение какъв е техният статут, се обединяват в една застъпническа кампания, целяща да покаже какво е действителното състояние на библиотеките в България и да обърне внимание на обществеността върху техните проблемите, защото те засягат всички нас.

От над 4000 библиотеки в страната, 2762 са обществени. От своя страна те биват регионални- с финаниране основно от държавата; общински- финансират се със собствени средства и общински субсидии и читалищни- финансират се от държавни средства. Отделно има библиотеки към висши училища и колежи (66 на брой) и училищни такива (1065 на брой). Услугите на всички тях се ползват от  над 1 млн. български граждани.

За съжаление обаче, състоянието на обществените библиотеки, към които спада и ОБ „Искра“- Казанлък, съвсем не е за завиждане. Проучване от 2017 година на ФГББ показва, че обществените библиотеки са в окаяно състояние.

88% от тях не са автоматизирали технологичните процеси, а едва 5% имат онлайн каталози. 90 % от тези библиотеките нямат свои уебсайтове, 39% нямат абонаменти за периодични издания, а в 46% никога не е правено преобзавеждане. В 18% от обществените библиотеки никога не е правен ремонт, а едва 35% от набавената в тях литература е чрез покупка, а 65% от дарения.

На фона на всичко гореизброено Анна Кожухарова се похвали, че ОБ „Искра“ е отличник и се съизмерва с регионалните библиотеки, тъй като нашата библиотека присъства в интернет с електронен каталог и база данни „Краезнание“ от десетилетия. В интернет сайта на библиотеката се публикува актуална информация, а потребителите имат достъп до електронните каталози и дигитализираните ресурси на библиотеката. Факт е, че за изминалата година 3687 от посещенията в библиотеката са изършени на място, а интернет читателите са били 6120. Голяма част от финансирането по проектите е постъпило от Фондацията на Мелинда и Бил Гейтс, но за продължаване на дигитализацията и превръщането на ОБ „Искра“, а и не само на нея в място за информиране, просвещение , личностно развитие; в място за изява и такова, на което гражданите се учат да бъдат пълноценни участници в обществения живот, са нужни още средства.

Подетата кауза е не само в полза на ОБ „Искра“ - Казанлък, но и в полза на библиотечните учреждения от цяла България. Конкретно в момента на общинската библиотеката в Казанлък са нужни средства за закупуване на техника, с която да се довърши дигитализацията на фондовете.

„Световна тенденция, с която да се съобразяваме, е постигането на достъп на всяко населено място, без значение от числеността на населението, до библиотечни услуги“, подчерта Анна Кожухарова и даде пример с така наречените „библиобуси“, които обслужват дори най-отделечени единични къщи във Финландия.

За да се осигури достойно бъдеще на българските библиотеки, библиотечната гилдия предлага спешно да се оптимизира мрежата на обществените библиотеки, да се подобрят оборудването  и материално-технологичната база, да се автоматизират технологичните процеси, да се разработи механизъм за целево финансиране на приоритетни дейности като дигитализация на ресурсите, да се извърши анализ  на Закона за обществените библиотеки и оценка на въздействието му, да се проследи докъде и как се прилага Стандартът за библиотечно-информационно обслужване, който трябва да определи финансирането на обществените библиотеки. Не на последно място мрежата на обществените библиотеки да се превърне в място за достъп до електронното управление, като те ще гарантират експертна и консултантска помощ за гражданите при използването на услугите на е-управлението. Библиотека „Искра“-Казанлък вече е кандидат за място с такъв статут.

На вчерашната пресконференция присъстваха и ръководни служители от ОБ“Искра“, които подкрепиха казаното от директора на учреждението и заявиха своята готовност да работят за подобряване на библиотечното обслужване, защото библиотеките подпомагат развитието  на всеки един гражданин.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак