21:28 | 19 юни 18 4325

Трето място за казанлъшкия „Робо БУрборко“ на финала на Роботика за България

Трето място за казанлъшкия „Робо БУрборко“ на финала на Роботика за България / Новини от Казанлък

С медали, Купа за трето място на финала на Националното състезание по Лего роботика „Роботика за България“, Грамота за трето място, Отличие за изследователски проект, ваучер за 100 лв. за материали и много подаръци се завърнаха казанлъшките бурборковци от Детската академия по програмиране към ИКТ Център. Щастливците бяха четвъртокласниците Божидар, Диан, Никола, Мартин и един шестокласник Марто с ментор инж. Радостина Кацарова и още по-щастливи родители-придружители и помощник-ментори. Втори ментор, който подготвяше децата бе Женя Цанева. Състезавахме се основно с деца от професионални гимназии.

Състезанието се проведе в София и се организира по идея и инициатива на SAP Labs България в партньорство с ФРГИ, а нашият отбор бе един от 24-те, които се класираха за финалите  след проведения през месец май регионален подбор. Това е третото издание на програмата, като тази година участваха общо 70 отбора от 32 населени места на България в две дивизии: отбори за първа година и участвали вече. Състезателите се надпреварваха в 4 категории: „Робо игра“, „Изследователски проект“, „Робо дизайн“ и „Отборна игра“.

В направлението „Робо игра“ се проведе надпревара с Lego роботи  в изпълнението на мисии на състезателното поле, предварително програмирани от учениците. В „Отборната игра“ се оцениха уменията на членовете на екипа да общуват помежду си, да си помагат и споделят идеи в състезателния процес. В категория „Робо дизайн“ печелиха отборите с конструкция, съобразена с мисиите и включваща повече сензори за управление.  В направление „Изследователски проект“ отборите представиха пред журито своя проект по тема „Hydro Dynamics”. За нашия проект се срещнахме с г-н Христов, дългогодишен специалист от Пречиствателната станция, имахме късмет с информация от софтуерни проекти на фирма Давид Холдинг и много интернет проучване, свързани с водата, нейното съхранение и пречистване. Проекта презентирахме и пред всички участници и предизвикахме много усмивки и добро настроение с нашите технически предложения: Чадъро-помагач и Казанче-умивалник, истинско ноу-хау в това направление. 

Програма „Роботика за България“  има за цел да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите и е една много добра възможност за развитие на техните творческите способности. Тя се реализира благодарение както на SAP Labs България и ФРГИ, така и на доброволния труд на учителите-ментори в цялата страна. Нашият отбор е единствения в областта, което е повод да апелирам към казанлъшките училища, особено професионалните гимназии да кандидатстват за участие в програмата. Включването на съответното държавно училище осигурява безплатен Лего робот за обучение на стойност около 1000 лв., подкрепа на менторите-обучители и участие в националното състезание, което е на два етапа – регионални състезания и национално с класираните от регионални първите 3  отбора. Обещавам всякаква подкрепа. Ние специално не бяхме одобрени, защото не сме държавно училище. Допуснаха ни за участие в състезанието, като ни изпратиха поле за мисиите, включиха ни в групата и бяхме подкрепяни и насочване за изпълнението на задачите. След като не намерихме спонсор, закупихме 2 робота и започнахме обучение.

Няма друго такова състезание! Отлична организация, строго изпълняван график и програма, млади доброволци, подпомагащи отборите. Ще цитирам описанието, което дадоха победителите от ПГ „Проф. Д-р Асен Златаров“ Видин: "Едно невероятно състезание, което дава възможност на децата да развият умения за презентиране, логическо мислене, работа в екип, справяне в критични ситуации, работа под напрежение, решаване на проблеми, умение за комуникация, инженерни решения, програмиране и всичко това се постига с най-добрата методика - забавлението.

Финалът на състезанието Роботика за България, беше експлозия от емоции за децата - страх, напрежение, сълзи, усмивки, адреналин, увереност, щастие и най-важното заряд и вдъхновение за нови успехи на следващото състезание.

Благодарим за отличната организация на събитието, адмирации за огромният труд, положен от нашите домакини."

Не мога да го формулирам по-точно! Ние специално минахме през всичките тези емоции и усетихме сладостта на победата! Благодаря на децата за старанието, упоритостта, усмивките и забавлението, на родителите – без тяхната подкрепа участието ни в състезанието е невъзможно, на учителите и треньорите, които ги възпитават и учат! Няма случайни победи и победители! Благодарим на новите ни приятели - учениците от ПГ „Проф. Д-р Асен Златаров“ за подаръците, снимките и успокоението, когато бяхме рухнали за момент психически при блокиране на робота ни. Също и на всички останали, които ни насърчаваха и се радваха на успехите ни!

Сърдечно благодарим и на организаторите от SAP Labs Bulgaria и ФРГИ, които ни включиха в Програмата Роботика за България, мотивираща и вдъхновяваща и децата, и менторите! Г-жо Моника Ковачка-Димитрова, Вие и Вашите колеги и доброволци бяхте перфектните домакини! Нямаме търпение за следващото гостуване

  

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак