10:30 | 02 ноември 18 12391

СНЦ “МЦР-Взаимопомощ“ навърши 14 години

СНЦ “МЦР-Взаимопомощ“ навърши 14 години / Новини от Казанлък

Сдружение с нестопанска цел "Младежки център за развитие-Взаимопомощ" стана на 14 години, като неговите учредители са от цяла България.

Това е една от малкото младежки организации в България на такава възраст и в същото време с такъв голям опит. Организацията е създадена от Красимир Цанев и Мария Славова, за да провежда младежки дейности в национален мащаб, което днес показва, че целта е изпълнена. Председателят на "Взаимопомощ" е председател и на Асоциацията на работещите с младежи и доброволци организации в България - създадена като браншова по идея на Красимир Цанев. 

"Взаимопомощ" започва международната си дейност през 2006 г., когато нейни представители участват в обучителен курс за подготовка и реализиране на проекти. След това, организацията става партньор по младежки проекти в почти цяла Европа. Над 250 младежи получават възможността да участват в обучения, младежки обмени и контактни семинари на програми „Еразъм+“ и „Младежта в действие“.

Много важна крачка е направена през 2009 г., когато "Взаимопомощ" получава акредитация от Европейската комисия да изпраща, приема и координира проекти по Европейска доброволческа служба за чуждестранни и български доброволци. Акредитацията е подновена в последствие и е валидна до август 2020 г. по програма "Еразъм+" и Европейски корпус за солидарност. Организацията е посрещнала и изпратила до момента по Европейска доброволческа служба над 200 български и чуждестранни младежи.

Организацията се гордее със наградите от Министерство на околната среда и водите:

-в рамките на Националната кампания "Зелена България" за граждански инициативи, осъществили „зелени идеи“,  и Специалнaта наградa за превенция, възпитание и информационни кампании;

- в рамките на кампанията "Обичам природата и аз участвам" специална награда за сал от пластмасови бутилки.

Сред постиженията на организацията са:

• създаването на първата в България „Стена на доброволчеството“, която се намира в гр. Казанлък и продължава да се обновява всяка година с проекти на над 200 младежи на нея.
• Организацията работи по младежки бюлетин „ДоброволциТЕ“ вече 7 години, който се разпространява електронно и в библиотеките на гр. Казанлък, Стара Загора и Велико Търово.
• Лично участие на посланика на Полша в инициативи на организацията в гр. Казанлък, Стара Загора и Велико Търново.
• Създаване и осъществяване на еко фестивал Копринка и Казанлък, а сред осъществените проекти:

- Организиране на екофестивали в Казанлък

- Създаване на младежка медия „ДоброволциТЕ“, за която може да прочетете в линка: http://theyouth.info/. По него се осъществява и проект за къщички за книги, финансиран от Младежка банка към Обществен дарителски фонд - Стара Загора. Друга успешна инициатива е “Без пари“ и “Езиково кафе Италиано“ с Общинска библиотека “Искра“.

- проекти, насочени към работа с потребители на Дневен център за деца с увреждания и двата старчески дома (1,3) в гр. Казанлък.

- организиране на екофестивали “Копринка“.

-изграждане на площадка от стари гуми в гр. Крън и създаване на площадка на открито в кв. В. Левски в Казанлък

- съвместен проект на доброволците с Исторически музей “Искра“ –гр. Казанлък.

- проект за работа в няколко различни институции с потребители на Дневен център за деца с увреждания, ДГ “Буратино“ и създаване на бюлетин „ДоброволциТЕ“.

- проект, насочен към изкуството и създаване на книга за доброволчеството.

- проект, по който бяха изпратени 2-ма българи в Португалия. Дейностите им са свързани с фотографията. Много малко организации получават финансиране за изпращане на доброволци като координираща организация, но “Взаимопомощ“ е една от тях.

- проект за младежки обмен, който спечели сертификат от ЦРЧР за качество в заключителната конференция за 2016 г. и беше с най-много точки за младежки обмени в рамките на конкретния обявен срок. Проектът е насочен към неформалното обучение и доброволческите дейности с младежи, който могат значително да допринесат за справяне с потребностите на бежанци, кандидати за убежище и мигранти и увеличат осведомеността на местните общности по този проблем.

- проект за младежка инициатива за организиране на дейности в свободното време на младежи от Община Казанлък.

- проект „Еко Бъдеще“ по дарителската програма на Загорка АД- "Създаваме по-добро бъдеще", който се осъществи в 6 населени места на Област Стара Загора. Дейностите на проекта бяха насочени в промяна на мисленето на хората по отношение на околната среда.

За повече информация относно проектите и инициативите на СНЦ “взаимопомощ“ или при желание да станете част от екипа им, пишете на ydcma2004@gmail.com  

информацията е предоставена от Мария Славова, Сдружение с нестопанска цел "младежки център за развитие-Взаимопомощ"

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

Поради увеличаване обема на работа фирма “ Туинс 3 “ гр.Казанлък , търси да назначи монтажисти и работници в производствен...

Работа 28/02/2024 гр.Казанлък
Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Етнографски комплекс ”Дамасцена” търси хора да увеличи екипа си на длъжностите Готвач, Барман/ка и Сервитьор. Нашите...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за своя козметичен магазин, намиращ се в Етнографски комплекс ”Дамасцена”,...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Скъпи приятели, СНЦ “Приятели на Фолклора“ гр.Казанлък, отново Ви кани на Празнично хоро по случай Трети Март! Заповядайте...

Платени съобщения 22/02/2024 гр.Казанлък
Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Перфектните очила за теб в Оптика ”Новий зир”! - Безплатен очен преглед от специалист по очна оптика от гр. Варна...

Платени съобщения 31/01/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак