13:23 | 15 ноември 18 6792

Откриха център за работа по методиката Монтесори в Бузовград

Откриха център за работа по методиката Монтесори в Бузовград / Новини от Казанлък

Преди броени дни бе официално открит Монтесори център, неричан още къща Монтесори, към Дома за медико-социални грижи за деца „Мария Луиза“ в село Бузовград, общ. Казанлък.

Инициатор и основен обучаващ в центъра е психологът А. Стефанова, която тук наричат просто Ани. С нея разговаряме за методиката Монтесори, за центъра, за децата и социалните услуги в общината.

Ето какво каза Ана Стефанова:

„Предизвикателството Монтесори получих първоначално от една лекарка от Пловдив, с която работя паралелно, и която е психоневролог, казва се д-р Йорданка Пискова. Тя ми предложи да участвам в един курс за учители по методиката. Аз приех, защото реших, че щом предложението идва от нея, значи има защо то да се случи. В продължение на една година, всяка събота и неделя, пътувах до Пловдив. Така пред мен се откри един непознат свят. Бях чувала за Монтесори, знаех най-основните неща за обучението, но начинът по който ми се представи то много ме впечатли. Впечатлена останах най-вече от подредената среда, в която се случват заниманията, защото за децата всичко е достъпно, всяко нещо е точно създадено и определено за техните потребности в конкретната възраст. Децата имат пълната свобода да разполагат със себе си и интереса си. Идеята е Монтесори-учителят да не е обучаващ, а подпомагащ обучението на детето и неговия интерес.

В последствие започнах да се интересувам от това, какво струва изграждането на едно такова Монтесори пространство. Тук всичко е само от естествени материали - дърво, метал и стъкло, пластмаса почти няма. Оказа се, че за оборудването на един такъв център са необходими 50 000 лева. Споделих това с диркторката на ДМСГД, която каза, че е невъзможно да се осигурят тези средства. Възнамерявахме да подсигурим само един модул с най-основното, но тогава споделихме идеята с Жана Антонова, майка на едно от децата, с които работим. По нейно предложение организирахме благотворителен бал, с който започна набирането на средства за изграждането на Дневния център „Монтесори“. Осъществяането на бала се случи в рамките на седмица – две. Изработихме коледни картички, подготвихме програма, която да събере влиятелни хора, които да подпомогнат осъществяването на този проект. От самия бал събрахме около 20 000 лева. Останалите 30 000 Жана Антонова дари от собствената си фирма.“

Дневният център „Монтесори“ е към ДМСГД „Мария Луиза“ , който, както ни казаха в дома, се финансира от Министерството на здравеопазването. Както психологът Стефанова обясни обаче: „ дори и да получим средства от министерството, има лимит, сложно е, не съм добре информирана, но министерството се грижи за това децата да бъдат нахранени, да бъдат облечени, да им е топло, което никак не е малко. Бюджетът ни покрива нуждите на дома, но сградите са стари, непрекъснато излизат някакви ремонти. Ние имаме практика да печелим проекти, които да не натоварват бюджета на дома, защото знаем колко е трудно. Това, което предоставяме е социална услуга и за нея родителите не плащат. Децата, настанени в дома и тези в Дневния център за деца с увреждания (ДЦДУ) имат направления от Социалните служби и това оправдава тяхното безплатно присъствие тук. Ние провеждахме съвместен проект с едно сдружение, с което работя  паралелно - и там, и тук. Сдружението е с нестопанска цел и се казва „Помощ за всички  - 2011“, създадено е за да подпомага печеленето на проекти и набирането на средства, за да може на територията на дома да се осъществи нещо такова. Искам да направя така, че всички деца, дори и тези които плащат някаква услуга в сдружението, да имат възможност да дойдат тук и да използват центъра“.

Това каза г-жа Стефанова, а за да е по-ясно обяснявам, че СНЦ „Помощ за всички – 2011“ предоставя услугата частна занималня срещу заплащане – почасово и целодневно в сградата на ДМСГД в Бузовград. Както поясни Ана Стефанова, всеки, който използва услугата на  сдружението, се явява дарител, макар и не винаги това да му е ясно, а средствата постъпват в Дневния център.

„Монтесори методиката е създадена от Мария Монтесори – лекар-педиатър, която е наблюдавала развитието на децата не само от педагогическа, но и от медицинска гледна точка. Работила е с деца с дефицити в развитието, предимно социално пренебрегнати, на които неглижирането се отразява и на психо-моторното развитие. Мария Монтесори започнала да предоставя обучение, което минава през практиката – нагледно-образно. След направена в последствие оценка се е оказало, че децата са набавили всичките си дефицити. Тогава са сметнали, че ако методиката бъде приложена към абсолютно здрави деца, то при тях ефектът би бил равносилен на „взрив“. При нас обучението е предимно теоретично, а е установено, че където няма практика няма и дълготраен ефект. Тук всичко е създадено така, че децата докато се занимават се и учат. Ние следваме техните потребности. При нас има деца с аутизъм, хиперактивност, генетични заболявания, деца с интервенции заради ДЦП, които поради дългогодишен престой в болницата не са имали възможност да бъдат адекватно обучавани. При нас те могат да наваксат своето изоставане. Заниманията са както групови, така и индивидуални, а един Монтесори час трае три астрономически“, обясни психологът Ана Стефанова.

В двора на Центъра се отглежда и кучето Алекс, което понякога също участва в заниманията.

Към Дневен център за деца с увреждания към ДМСГД „Мария Луиза“ в Бузовград направления се издават от Социалните служби.

В следващите дни ще ви информираме и за други социални услуги, предоставяни на територията на община Казанлък.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Безплатен концерт с български звезди организира Павел баня за Празника на розата и минералната вода

14552 | 30 април 2024

Гробно-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители с безплатен вход

11670 | 30 април 2024

Откраднаха крупна сума от жилище в Казанлък

6563 | 02 май 2024

Междусъседски спор прерасна в заплахи с оръжие

5590 | 29 април 2024

Орлин Горанов ще е водещ на Празника на розата в Павел баня

5493 | 29 април 2024

Военните честваха Деня на храбростта с демонстрации и показ на оръжие в центъра на Казанлък

3882 | 29 април 2024

“Приятели на фолклора“ канят на Празнично Великденско хоро

3460 | 29 април 2024

Декорирана с рози, ЖП гарата на Казанлък става сцена за концерт

3456 | 29 април 2024

Мая Иванова и Кольо Кавръков се отправят към Хималаите в началото на май

3218 | 28 април 2024

Нарязаха два батута в Казанлък

3171 | 02 май 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак