17:55 | 28 ноември 18 2690

Богата програма в Националният музикален фестивал “Петко Стайнов“

За трети пореден път тази година Националните музикални празници „Петко Стайнов” ще се обогатят с хоров фестивал.

Участниците са 8 състава, като в петък фестивалът ще открият домакините от Казанлък, а събота и неделя са гостите от Пазарджик, Поморие, София, Димитровград и Харманли.

Целта на празниците е публиката в Казанлък да се запознае с последните тенденции на хоровия живот и да поощри взаимодействието между съставите в България. Да се стимулира разучаването на творчеството на именития композитор Петко Стайнов.

Традиционно програмата ще бъде тридневна, от 30 ноември до 2 декември, с концертни програми и съпътстващи събития. Основните концерти ще се провеждат в Исторически музей „Искра”.

Акцентът тази година в музикалните празници е гостуването на Камерен оркестър „Симфониета” от София с диригент Свилен Симеонов, със специалното участие на Ростислав Йовчев – пиано.

Едно от най-важните събития в съботния фестивален ден ще бъде поднасянето на цветя на паметника на композитора, който се намира в гимназия „Акад. Петко Стайнов”.

За участващите състави и техните ръководители организаторите са предвидили специална творческа среща в неделя, на която ще се запознаят по-обстойно с различни факти за живота на Петко Стайнов и неговото хорово творчество.

Фестивалът е с амбиция да стане международен, като за следващата година организаторите подготвят силно чуждестранно участие от САЩ и Швеция. „Смятаме да го превърнем в едно от основните събития в хоровия живот в страната”, подчерта директорът на Националния музикален фестивал "Петко Стайнов" Младен Станев.

Също така Община Казанлък подготвя поканите за участие в следващия музикален фестивал, към хорови състави от побратимените градове на Казанлък.

Хоровият фестивал към музикалните празници няма конкурсен характер, но фондация „Петко Стайнов” ще награди някои от участниците за изпълнение на композитора - патрон на празниците. Награда ще връчи също и община Казанлък за значим принос във фестивала.

Журито ще се състои от представители на общината, на фондация „Петко Стайнов”, също така тази година почетния участник в журито ще бъде проф. Теодора Павлович – изтъкнат хоров диригент, дъщеря на казанлъшката диригентка Петя Павлович.

Местните хорове са подготвили специална тематична програма „Популярната музика на ХХ век” – насочена към по-младата аудитория на слушатели.
Фестивалът може да следите и в социалните мрежи. За момента е регионален фестивал, който се разраства.

„Искаме да превърнем Казанлък в музикален център, какъвто всъщност винаги е бил. Музикалните традиции в града се коренят много здраво и много сериозно в исторически аспект на професионално ниво. С един такъв фестивал бихме могли да провокираме да се случват много повече неща и много по-интересни да бъдат те.”, сподели Младен Станев. Вижте какво още сподели директорът на фестивала във видеото.

Всички събития в рамките на музикалните празници са с вход свободен, а цялата програма може да видите в снимките по-долу.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

14677 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

8888 | 01 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7958 | 01 декември 2023

Община Казанлък показва за първи път нови археологически открития на проф. Георги Китов

7858 | 05 декември 2023

Катастрофа със загинал на околовръстното

7711 | 07 декември 2023

Любомира Абдишева и Милена Йолдова-Стоянова са допуснатите кандидати за длъжността началник на РУО-Стара Загора

7301 | 04 декември 2023

Задържаха мъж за трафик на 30-годишна жена от Казанлък с цел проституция

5184 | 04 декември 2023

Разследват кражба на пари от магазин в Казанлък

5061 | 04 декември 2023

Джоана Брадшоу – между Дома на Ахинора и Долно Изворово

4996 | 04 декември 2023

Треньорът на “Лястовиците“ ни напусна

4111 | 06 декември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак