20:12 | 30 ноември 18 4707

Официално откриване на 17-ти Музикални празници „Петко Стайнов“ в Казанлък

Официално откриване на 17-ти Музикални празници „Петко Стайнов“ в Казанлък / Новини от Казанлък

Тази вечер във фоайето на Исторически музей „Искра“ и Художествената галерия в Казанлък бе дадено официално начало на 17-те Музикални празници „Петко Стайнов“. Фестивалът откри специалният гост и председател на журито проф.Теодора Павлович: „Казанлък намери сили и енергия да основе фестивала, на който хоровата общност в цяла България се радва!“,  заяви проф.Павлович. „Подкрепата на Общината е важна за движението на хоровата школа и културата на Казанлък през годините. Радвам се, че в лицето на Кмета Галина Стоянова тази подкрепа я има!“, каза дъщерята и продължител на делото на изтъкнатия хоров диригент Петя Павлович, основател на хоровата школа у нас, на Стайновия смесен хор, Почетен гражданин на родния Казанлък.

„Публиката тук подкрепя хоровото изкуство и традициите не стихват.“, приветства гостите в залата в мразовитата вечер артистичният директор на фестивала Младен Станев, диригент и хормайстор в Държавната опера в Стара Загора.

Мил музикален поздрав отправиха невероятните млади таланти с многобройни международни награди Християна Харалампиева и Дамян Стоев, възпитаници на изтъкнатия клавирен педагог на Казанлък Елена Юлиянова.

Първият концерт от третия Национален хоров фестивал „Петко Стайнов“, част от традиционните празници на маестрото в родния му град, бе на домакините от Смесен хор „Севтополис“ при Народно читалище „Възродена Искра – 2000“ с диригент Дора Кошева и Смесен хор „Петко Стайнов“ при Народно читалище „Искра – 1860“, който представи някои съвременни интерпретации на „Популярната музика от 20-ти век“, част от новия хоров проект под диригентството на Младен Станев.

В рамките на три дни Казанлък посреща над 200 хористи от хорови формации от цяла България. В Града на розите гостуват хорове от Поморие, Харманли, София, Пловдив, Димитровград и Пазарджик, обединени от творчеството на големия композитор. В изпълненията им ще прозвучат и хорови композиции – емблеми за  българската музикална култура на световноизвестния казанлъшки музикален автор. На финала на Фестивала ще бъде връчена голямата награда на Община Казанлък.

По традиция, в деня на рождението на популярния музикален деец – 1 декември, ще бъдат поднесени венци и цветя пред неговия паметник в двора на профилираната гимназия, кръстена на акад.Стайнов. Празничната програма включва и творческа среща на ръководители и представители на хоровите състави за обмяна на опит и мнения за съвременните хорови тенденции, разглеждане на творби на академик Петко Стайнов, сочен като един от патриарсите на българското професионално композиторско творчество, с акцент върху сътрудничеството му с чуждестранни композитори.

За ценителите на хоровото изкуство в Казанлък ще свири и оркестър "Симфониета София" с диригент Свилен Симеонов, с предимно българска програма и произведения на Петко Стайнов - тази събота, от 17,00ч. на сцената на Народно читалище „Искра – 1860“.

Музикалните празници в чест на видния казанлъчанин започват в началото на 90-те години по инициатива на Петя Павлович. Началото на хоровия фестивал е поставено през 2016г., когато се навършват 120 години от рождението на именития музикален деец. Община Казанлък и организаторите на Стайновите празници, с любезното съдействие на фондация „Петко Груев Стайнов“ и лично на сина на големия композитор арх. Стефан Стайнов, авторът на идеята за организиране на хоровия фестивал Младен Станев имат амбицията да укрепят славата на Казанлък като музикален център със сериозни професионални традиции в сферата на хоровото изкуство и музиката и да превърнат Музикалните празници „Петко Стайнов“ в международни.

Пресцентър на община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак