16:58 | 18 януари 19 4344

За героизма на 23-ти ПШП военните говорят и до днес

За героизма на 23-ти ПШП военните говорят и до днес / Новини от Казанлък

С тържествено шествие участниците в честванията на 130г. от създаванео на 23-ти пехотен Шипченски полк се отправиха от парк “Розариум“ по ул.“Войнишка“ към Първи казармен район, в.ф. 22180 – Казанлък, за да поднесат цветя пред Паметната плоча на авторите на текста и музиката на бойния марш на 23 пехотен Шипченски полк, химн на Българската армия "Велик е нашият войник“ - казанлъчанина подпоручик Константин Георгиев и запасни редник Михаил Шекерджиев, родом от Габрово. Идеята за разкриването на Паметната плоча е на Почетния гражданин на Казанлък, кардиохирурга проф.Генчо Начев.

Приветствие към гражданството поднесе Лилия Димитрова, Почетен член на Съюза на подофицерпите, дъщеря на подполковник Димитър Подскочиев-командир на 23-та Допълняюща дружина в гр.Казанлък -1942г., която сподели спомени за своето воинско семейство и преклонението, с което винаги са слушали марша „Велик е нашият войник“. „Съдбата не само събира две дарования, но обединява тяхната любов към българския воин, към българския офицер, към войската ни като цяло, към бълггарския народ и героичната му история, любов към България.“, сподели внучката на Чудомир. „Такова произведение не може да се създаде със заповед, то може да се роди в сърцата на велики творци, обичащи безпределно Родината и народа си.“, заяви Лилия Димитрова.

С тържествен водосвет от казанлъшкото църковно духовенство и прерязване на лента от официалните лица. На самия КПП на в.ф. 22180 бе открита "Стая на воинската слава и летопис в Казанлък". „Още след края на Първата световна война командването на Българската армия, министерството на войната на България обръщат внимание на възпитанието и поуките, които би следвало да имаме от трагичните за нас войни и още тогава се зараждат идеите за полкови музеи.“, разказа пред гостите на тържеството д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа". Той определи реализираната идея на 61-ва СМ бригада като „своеобразен жест към тази нереализирана идея“ и пожела успех на начинанието да се превърне в истински музей на бойната слава на Казанлък.

По време на първото посещение на новата „Стая на воинската слава“ Кметът на Казанлък Галина Стоянова подари на министъра на отбраната Каракачанов и бригадния генерал полковник Йорданов „Историята на 23-ти пехотен Шипченски полк 1912-1918г.“ и пожела повече млади хора да се запознаят с бойната слава на Казанлък.

Гостите на честванията се поклониха с поднасяне на цветя и пред паметника на 23-ти ПШП на 61-ва механизирана бригада в Казанлък, който пази паметта на смелите опълченци от 9-та и 10-та бойни дружини. В тържественото си слово бригаден генерал Пламен Йорданов, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада подчерта: „Войните от „Лудия полк“, както са го наричали тогава, се окичват с венеца на бойната слава при битката при Дойранската крепост. След тази битка не е имало нито един европеец, който да не е чувал за България. А за героизма на нашите смели воини говорят и до днес специалистите по военно дело.“.

Честването на 130-годишнината от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк е под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, която е почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). В Инициативния комитет участват командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, местните организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), Съюза на подофицерите, Съюза на ветераните от войните, Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“, редставители на клубовете „Приятели на армията“ от казанлъшките училища.

В тържествата се включиха още генерал Андрей Боцев, началник на отбраната на Република България, Красимир Узунов, президент на информационна агенция и радио „Фокус“, автор на историческия разказ „Каймакъ – Чаланъ“, Почетните граждани на Казанлък Николай Ибушев, Теодосий Теодосиев, Едрю Едрев, вписаните в Почетната книга на Казанлък д-р Косьо Зарев, Лилия Димитрова, Гълъбина Михайлова, Костадинка Димитрова, генерали, запасни офицери и сержанти от запаса и резерва, кметове на населени места, общински съветници, ученици от казанлъшки училища и родолюбиви граждани.

Пресцентър на Община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак