10:58 | 05 март 19 3880

Стартът в “Месеца на професиите“ поставиха ученици и преподаватели от специалност КТТ

Стартът в “Месеца на професиите“ поставиха ученици и преподаватели от специалност КТТ / Новини от Казанлък

В работен ритъм, но и с усещане за празничност и неповторимост, в ПГ „Иван Хаджиенов“ премина първата седмица на професиите, посветена на компютърната техника и технологии. Няколко дейности бяха предвидили възпитаниците от тази специалност и техните преподаватели.

На 27 февруари в класните стаи влязоха гост-преподаватели. Двама специалисти в сектора на технологиите. Господин Иван Желязков, представител на ЮСИС ООД, една от водещите охранителни компании в България, специализирана в реализирането на комплексни охранителни решения. Темата на разговора с учениците бе видео наблюдение - контрол, управление и приложен софтуер. Разговорът от монолог, бързо се превърна в диалог, защото любопитната за младежите тема за видео наблюдението и възможностите на съвременните технологии провокираха множество въпроси.

Малко по-късно същия ден втори гост-преподавател прекрачи прага на един от компютърните кабинети в гимназията. Господин Валентин Генчев, представител на Вал Ген ООД, фирма от IT сектора, занимаваща се с асемблиране на компютърна техника, предлагаща компоненти и периферия, офис техника, преносими компютри и др.. Пред любопитна аудитория господин Генчев демонстрира частите на компютърната система и поговори с младите IT специалисти за новостите в сферата и за възможностите на съвременните компютри.

Следващия 28 февруари също бе белязан с интересно събитие - по идея на преподавателите Петя Костадинова и Мариана Йорданова бе представен открит урок в 11 а клас - „Имало едно време“, нарекоха занятието инициаторите. В рамките на кратките 45 минути присъстващите имаха възможност да разберат как се е развивала компютърната техника в България и какви са днешните постижения в областта на компютърната техника и технологии. В урока Иван Георгиев направи презентация под надслова „КТТ- шансът ни за едно велико бъдеще“, Петър Генчев представи сравнение между отделните марки процесори, Стефка, Тюляй и Георги бяха подготвили материал за космическата храна - създадена от българи. Своя презентация бяха подготвили Цветомир и Риза. На гости в часа на 11а клас дойде дванадесетокласника Пламен, който представи най-новите модели Apple, като фокусът постави на мобилните устройства iPhone и последното поколение часовници на компанията.

В петъчния ден ученици и преподаватели подредиха четири работни ателиета в централното фоайе на гимназията. Бяха представени асемблиране на компютри, изработване и диагностика на LAN-кабели, 3D pen-изработка на макети и механични елементи, укрепване на кабели, изработка на електронни устройства върху универсални платки /работа със специализирани станции за запояване/. Възпитаници от 11а и 9а клас се включиха активно в демонстрациите.

Предстои представянето на останалите специалности в ПГ „Иван Хаджиенов“, очакват ни няколко седмици с интересни събития и специални изяви на ученици и преподаватели. Вече няколко години месец март е посветен на професиите в Механото - време, в което показваме, разказваме и заявяваме достойното си присъствие в света на машиностроенето и технологиите.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак