11:51 | 28 юни 19 7804

Мариана Демирева за дуалното обучение: Творим най-новата история на Механото и оставяме следи

Мариана Демирева за дуалното обучение: Творим най-новата история на Механото и оставяме следи / Новини от Казанлък

На 27 юни, в конферентната зала на комплекс „Зорница“ се проведе заключителна конференция на тема „Дуалното образование – път на успеха“ по българо-швейцарския проект Домино. Вече четвърта година, съвместната работа в дуалното обучение дава отличен резултат и професионалното обучение продължава да върви с бизнеса ръка за ръка.

Организатори на събитието бяха Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“, а техни специални гости - представители на фирмите, с които работят съвместно по проект Домино. Фирмите партньори „Арсенал“ АД, „М+С Хидравлик“ АД, „Гуала Клоужърс“ АД, „ЮМТ“ ЕООД, „Капрони“ АД, „Крес Д“ Еоод, за четвърта поредна година показаха и доказаха, че могат да работят успешно по проекти, и предизвикателствата да превръщат в традиции.

Ръководителят на Секретариата на Българо-швейцарската търговска камара Васил Радойновски, директорите на казанлъшките училища ППМГ "Никола Обрешков", СУ "Екзарх Антим I" и Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, директорът на Исторически музей „Искра“ Момчил Маринов и училищното настоятелство на Механото, също присъстваха на срещата и споделиха своите наблюдения и чувства за вече превърналия се в успешен проект.

С приветствени слова, Мариана Демирева – директор на Механото, откри официално заключителната конференция: „Продължение на четири години доказахме, че можем да се справим с едно предизвикателство, в което бяхме първи.“

„В Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ традициите и новаторският дух вървят ръка за ръка . Изключително съм щастлива да обявя, че в края на проект Домино можем да отчетем резултати, които са показателни, за това, че проектът е успешен. Щастлива съм, че бяхме първи, но по ефекта на доминото успяхме след нас да увлечем достатъчно много училища, като нашето, и достатъчно много фирми, като нашите партньори“ допълни Мариана Демирева.

Директорът отправи и своите благодарности към фирмите, които са прегърнали идеята, и са се отзовали с подкрепа на всяка трудност, въпрос и зов за помощ.

Успех и видими резултати, с удовлетворени ученици и работодатели показва проектът, като до момента, от специалност „Машини и системи с цифрово програмно управление“ общо 97 ученици са се включили в дуалното обучение, като 23 от 8 клас, 23 от 9 клас, 19 от 10-ти, 17 от 11-ти и 15 от 12 клас.
При специалност „Мехатроника“, 101 ученици са започнали работа, като 27 от 8 клас, 23 от 9 клас, 27 от 10-ти и 24 от 11 клас.

„Много се радвам да бъда днес сред вас. Винаги когато идвам тук, изпитвам точно тези чувства. Това беше първото успешно училище, което започна да работи по проекта, но на мен ми се иска да излезем малко от тази схема, да говорим за дуалното образование като проект. Всъщност, големият смисъл, големият успех се състои в това, че аз вярвам, че в Казанлък с или без проектно финансиране, дуалното образование ще продължи, защото местният бизнес оценява ползата от това обучение и иска то да продължи“ с тези думи ръководителят на Секретариата на Българо-швейцарската търговска камара Васил Радойновски изказа своите възгледи по проекта Домино.

Само преди няколко седмици, Казанлък бе отличен с две награди по проекта Домино. Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ бе отличена за първата гимназия в България, подала заявление за включване в ДОМИНО. Казанлъшката фирма „Арсенал“ АД  получи приз за фирма, назначила на постоянна работа най-много ученици след завършване на дуално обучение.

Подаръци за благодарност бяха подготвили от училищното настоятелство на Механото, като чрез тях изказаха своята признателност за доверието, което са гласували всеки един от партньорите фирми, за да може проектът Домино да се превърне в устойчив и успешен.

„Заедно, ние екипът на Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ гр. Казанлък, и вие нашите партньори, творим най-новата история на Механото и оставяме следи. А в национален план, творим историята между образование и бизнес“ заключи директорът Мариана Демирева.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

На 9-ти април отварят архео комплекса „Светът на траките“

10112 | 27 март 2024

Д-р Красимир Пейчев подаде оставка като управител на ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

9309 | 25 март 2024

Изявените възпитаници на МГ: Тихомир Глухарев, който е единственият българин от областта, студент в престижния Оксфордски университет

5392 | 26 март 2024

Шофьор на “Хонда“ блъсна 82-годишна пешеходка

3306 | 25 март 2024

Голямо количество нелегален алкохол иззеха полицейски служители

3303 | 27 март 2024

Абитуриенти от ПХГ ,,Св.Св. Кирил и Методий“ с емоционална и вълнуваща покана за бала към своята класна/ ВИДЕО

2412 | 26 март 2024

Мъж е с опасност за живота след сбиване на междуселски път

2374 | 25 март 2024

След мащабна операция на ГДБОП са иззети над 500 предмета, сред които тракийски шлем и антични златни накити

2363 | 22 март 2024

В музей „Чудомир“ представиха краеведски труд за творчеството на казанлъшката писателка и общественик Лилия Димитрова

2324 | 22 март 2024

Обявен е конкурс за избор на управител на общинското дружество “Балканинвест“ ЕООД

2060 | 22 март 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак