22:13 | 30 ноември 19 5340

Проф. Теодора Павлович: Национален хоров фестивал “Петко Стайнов“ да става все по-звезден!

Проф. Теодора Павлович: Национален хоров фестивал “Петко Стайнов“ да става все по-звезден! / Новини от Казанлък

Награждаването на участници в Национален хоров фестивал „Петко Стайнов“, част от Музикални празници „Петко Стайнов“ – 2019 се състоя тази вечер на финала на Фестивала в Исторически музей „Искра“ в Казанлък.

Отличието на Фондацията "Петко Груев Стайнов“ - за най-добро изпълнение на творба на Маестро Стайнов бе присъдено на Галина Луканова, диригент на Хор „Света Параскева“ към Националната художествена академия, наследник на школата на Петя Павлович в столицата. Под нейно диригентство е изготвено общото изпълнение на всички хорови формации, което прозвуча в края на концерта на една от най-обичаните Стайнови творби „Хайде бре, Яно!“. Приза обави Петко Стайнов, внук на големия композитор, управител на фондация "Петко Груев Стайнов“.

Специалната награда на Община Казанлък - за най-добро представяне в Националния хоров феститвал на името на известния композитор, част от Музикални празници „Петко Стайнов“ – 2019 бе присъдена на Хор „Черноморски звуци“ от град Балчик под диригентството на Валентина Георгиева и бе посрещната с бурни аплодисменти: „Най-емоционалните, най-динамичните и най-завладяващите публиката хорови изпълнители“, аргументира избора Сребра Касева, началник „Кабинет“ на Кмета. „Искаме творчеството на Петко Стайнов да познава всеки българин.“, сподели от името на кмета на община Казанлък Галина Стоянова началник „Кабинет“ Сребра Касева и благодари за огромната съпричастност към честванията на проф.Теодора Павлович.

Официалната церемония откри проф.Теодора Павлович, председател на 4-членно жури, определено със Заповед на Кмета Галина Стоянова. По традиция, в журито участват утвърдено име в сферата на хоровото изкуство, представител на фамилната фондация и на Община Казанлък. „За мен е чест да бъда отново в града, в който съм израснала и да присъствам и да помагам на този музикален празник, на този млад хоров фестивал, който се развива с много бързи темпове!“, каза видният музикален деятел и предизвика бурни аплодисменти от публиката към всички участници. Тя пожела на фестивала „да става все по-звезден“.

Официалното награждаване се състоя веднага след края на втората част на Националния хоров фестивал „Петко Стайнов“. Програмата във втората част на хоровия фестивал включваше изпълненията на 7 хора – 2 гръцки и 5 от България. Приятелите на Казанлък от Гърция представиха 2 смесени хора – за традиционна музика на Митрополита на Дидимотика, Орестиада и Суфли с диригент Христос Кисудис и Детски хор към Музикална школа „Тракийска муза“ с диригент Йоргос Манакас. Българското хорово изкуство представиха: Смесен хор „Родина“ – гр. Стара Загора, диригент Емил Минев, за първи път три участия от Североизточна България: Смесен хор „Седянка“ от Силистра с диригент Лидия Кулева, Смесен хор „Проф.Васил Арнаудов“ от град Русе с диригент Свилен Димитров, Смесен хор „Черноморски звуци“ от град Балчик под диригентството на Валентина Георгиева и домакините от казанлъшкия Смесен хор „Севтополис“ с диригент Дора Кошева. В края на концерта, за първи път с общо изпълнение, всички колеги от хоровите състави заедно изпяха едно от най-обичаните произведения на Петко Стайнов „Хайде бре, Яно“, което и бе отличено от фамилната фондация на българския музикален творец.

Четвъртият Национален хоров фестивал „Петко Стайнов“ е част от традиционните Музикални празници, в чест на именития композитор в Казанлък бе закрит от фестивалния директор Младен Станев, диригент на Смесен хор „Петко Стайнов“. ази година хоровият форум бе посветен на 80-годишнината от рождението на създателя на първата българска хорова школа, основана в Казанлък - Петя Павлович, която е и инициатор, а нейната дъщеря проф.Теодора Павлович – верен поддръжник на празниците в памет на големия български композитор в Казанлък.

Пресцентър на община Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак