13:36 | 04 март 20 1323

Причудливи “фантазмографии“ предизвикват фантазията в Музея на фотографията

Месеца на жената Музеят на фотографията ще отпразнуват като представят една софианка – Даниела Савова-Дана, която ще ни разкирие цвета в едно на пръв поглед скучно ежедневие. Ако някога сте се запитвали защо тази къща не е измазана, защо пешеходната пътека не е боядисана или пукнатината в асфалта не е запълнена. Е тя ще Ви покаже защо на 05.03.2020 от 17:30ч.

Дана е родена и израснала в столицата. Завършва Техническият Университет през 2001 г., работи в небезизвестната рекламна агенция „Лео Бърнет“, Чикаго, и в момента е дизайнер на свободна практика. При нас ще покаже свойте „Фантазмографии 2“, приключението из градските причудливи пейзажи започва с първият ѝ смартфон закупен през 2016 г., от тогава Дана не спира да споделя свяка скрита картина, на която се натъква в ежедневието си.

Фотографията ѝ е в движение, спонтанна и бърза. В тази част от нейните работи се виждат малките знаци по стените, по асфалта, и минималистичните геометрични композиции, които са там, но сякаш са измислица. Фотографиите ѝ биха накарали всеки да се замисли дали всичко е само такова каквото е на пръв поглед. Много филосовски, но и някак по детски, ни кара да погледнем на непотребните и зачеркнати недъзи на ежедневните пейзаж и задачи с нови очи. Връща ни в онази част от живота ни, в която сме виждали нещата не с логика и практичност, а с фантазия и сърце.

„Да разкрия красотата в тези мръсни, стари, счупени и пренебрегнати неща, моите съкровища, сякаш казваха, виж ме, виж ме, знаеш ли какво ми е, какво съм преживяло, а аз отвръщах чудесено си, сега ще разправя за теб. Истинско щастие и надежда, че всички можем да бъдем погледнати с такива очи, въпреки бремето си.“

Това е скромната идея зад приказките на Дана, а ако си готов да видиш звездното небе в ръждясало парче ламарина или леденият пейзаж в накъсаната хартия, значи си готов за „Фантазмографии 2“. Ако ли не, ще се наложи няколко пъти да обиколиш залaта, докато се чудиш какво точно е препречило пътя ѝ в този кадър.

Заповядайте в залата за временни екпозиции на Музея на Фотографията утре, на 5 март от 17:30 часа, да посрещнем Дана и нейният свят в Казанлък. Фантазмографии 2 ще остане в музея до 25.март.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства

Още новини от Казанлък:
Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак
';