14:05 | 04 юни 20 2350

Музеят на фотографията бележи 5-та годишнина

Музеят на фотографията бележи 5-та годишнина / Новини от Казанлък

Този петък/05.06.2020/ се навършват 5 години от откриването на първия и единствен в България музей на фотографията и нейната история. Създаден е от Община Казанлък по идея на Браншовото сдружение на фотографите в града. Първият директор е инж .Стефан Папукчиев, който ръководи музея и до сега. Създаването на Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства, именно в Казанлък не е случайно. Тук фотографията е с дълбоки традиции още от времето на нейното навлизане по българските земи, преди Освобождението през 1878 г. В Казанлък са работили едни от първите български фотографи.

Още в първите дни при откриването през 2015г. започват да се стичат всички пристрастни към изкуството на фотографията, които даряват щедро за неговата експозиция. Вече над 200 са записаните дарителите от близо и далеч.

Сред даренията попадат множество фотографска техника, консумативи и материали, стотици архивни снимки, книги и документи. Единственият фотоапарат произвеждан в България през 50-те години „Еделвайс“; фотоапарат от 1880 г., донесен от казанлъчани във Франция; монография на Стоян Ст. Георгиев от 1904 г.; оригинали на френският вестник „Илюстрасион“ със снимки на Генчо Стайнов; портрети на казанлъшките розопроизводители от началото на 20-ти век; дагеротипия от 1860г.; ферототипия от около 1900г.; колекция на майстора Димитър Карастоянов; албуми с уникални кадри от строителството на Бузлуджа; архиви на наши и чужди автори, са малка част от ценностите, с които Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства разполага, а много от тях са изложени и достъпни за публиката.

Освен със събраната колекция от ценни експонати, ние се гордеем и със стотиците събитя, които красят архивите ни и създават малък празник почти два пъти всеки месец. Горедеем се с пътуващите изложби, чрез които установихме много приятелски отношения с колеги от Политехническия музей в София, РИМ Плевен,Регионална-библиотека „Захари Княжески“- Стара Загора, ДА Пловдив и редица други.

Записани в архива на музеят остават организираните над 100 временни изложби, които отразяват историята /16.12.2015 – Изложба 155 години  НЧ“Искара-1860“ – „Родени от искрата“; 19.07.2018 – Изложба „Върхове“- Димитър Карастоянов– фонд на МФСВИ; 04.02.2019 – Изложба „Войните за България“ Частни архиви/ и съвремието/07.02.2017 – Изложба „Полет над България“ Александър Иванов; 18.01.2019 – Изложба “Mirrored” – Денис Бучел; 14.03.2019 – Изложба „Аерофотография“ Явор Мичев/, юбилеи /12.01.2016 – Изложба „По-красива аз не знам“ Петко Йончев-70години на автора; 16.11.2017 – Изложба „Времето в което живях“ ф.х. Никола Стойчков 100год. От рождението му.; 24.01.2018 – Юбилейна изложба на инж. Константин Кафтандижиев – 90 години/, традиции, всяка година музея е домакин на фотопленерът „В долината на розите“ и мултимедииният фест „Докоснати от древността“, а благодарение на все по-ентусиазираната ни публика вече е факт и ежегодният Фотосалон на казанлъшките фотографи.

Тук остават и приятелства от близо и далеч - Италия, Сърбия, Македония, Франция, Канада, Швейцария, Англия. Имахме честта да посрещнем имена като доц. Петър Абаджиев, Начо Каменов – Кубето, проф. Цочо Бояджиев с Николай Трейман, Гаро Кашишян, доц.д-р Росен Коларов, младите майстори на светлината Димитрина Андреева, Явор Мичев, Мирослав Момински и Христо Свинаров, Марко Бертолини(най-награждаваният фотограф за 2014г. в света), Рикардо Дзиполи, Милиян Неделкович, Пиер-Етиен Же. Огранизирахме и съвместни проекти с историческите музеи в Самоков и Велинград, Италианският културен институт в България, Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

През залите на музея, за тези пет години, са минали десетки лектори, изнесениса множество беседи и концерти, джаз-кафета и благотворителни изложби, и базари.

Но също така и посетители, стотици прекрасни, мили и насърчителни отзиви за записани в Книгата за впечатление на музея. Вече с цяла изписана книга зад гърба ни, ние сме благодарни на всички посетители за добрите думи и благодарността, изписана на на български, английски, италиански, испански, френски, японски, немски, или просто изказана лице в лице.

Благодарим на всички, които решиха да се „покажат“ при нас, благодарим на безброините си дарители, че заедно с нас приемат като лична кауза разрастването на музея. Благодарим на колегите от културните институти в Общината за чудесната и неспирна съвместна дейност. Благодарим на всички, които ежедневно ни заливат с идеи и с присъствие, и че не ни оставят време да скучаем. Благодарим, че тези пет години минаха в усмивки, веселие, на моменти малко яд, но най вече, че ни помогнахте да съзададем и развием притегателно място за всички творци.

Музеяй на фотографията и съвременните визуални искутва

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

ЗПП ЕООД предлага под НАЕМ нов модел автовишка с хидравличен кош

ЗПП ЕООД гр.Шипка предлага под НАЕМ нов модел автовишка IVECO с хидравличен кош,въздух и ток 220V с осигурен оператор....

Платени съобщения 18/03/2024 гр.Казанлък
Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Покана за общо събрание на ТД „Орлово гнездо“ Казанлък

Управителният съвет на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ град Казанлък съобщава на своите членове , че...

Платени съобщения 10/03/2024 гр.Казанлък
Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес

Продавам къща за гости в гр. Черноморец с разработен бизнес. Без Посредник- Директно от собственик. Възможност...

Платени съобщения 06/03/2024 гр.Казанлък
 Kia Казанлък -Мончев-90 ООД  търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

Kia Казанлък -Мончев-90 ООД търси да назначи ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС

За длъжността ТЕХНИЧЕСКИ СПЕЦИАЛИСТ в пункт за периодични технически прегледи на МПС, трябва да имате средно...

Работа 06/03/2024 гр.Казанлък
Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида търси да назначи камериерки

Комплекс Артемида край язовир Копринка търси да назначи камериерки на постоянен трудов договор. Работата е целогодишна....

Работа 29/02/2024 гр.Казанлък
“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

Поради увеличаване обема на работа фирма “ Туинс 3 “ гр.Казанлък , търси да назначи монтажисти и работници в производствен...

Работа 28/02/2024 гр.Казанлък
Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Етнографски комплекс ”Дамасцена” търси хора да увеличи екипа си на длъжностите Готвач, Барман/ка и Сервитьор. Нашите...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак