10:50 | 27 август 20 2571

Първа джаз вечер днес в Музея на фотографията

Първа джаз вечер днес в Музея на фотографията / Новини от Казанлък

Първото събитие от програмата на фестивала е представяне книгата на джаз критика Владимир Гаджев – „Артистът не е самотен остров“ , книга за живота и творчеството на най-популярния български джаз музикант Милчо Левиев. Събитието започва в 19:00 часа в Музея на фотографията и съвремените визуални изкуства.

ВЛАДИМИР ГАДЖЕВ е изтъкнат джазов критик, журналист, преподавател по Социология на музиката и История на джаза в Нов български университет. През последните четири десетилетия е бил кореспондент на специализираните издания „Мелодие“ – Чехословакия и „Джаз форум“ – орган на международната джазова федерация. Бил е сътрудник на списанията „Джаз подиум“- Германия и „Музика джаз“ – Италия. През 2000 г. германското издателство „Конеман“  и българското „Кибеа“ отпечатаха за разпространение в цял свят неговата „Илюстрована енциклопедия на музикалните инструменти по света“, а през 2004 г. издателското ателие „Анго Боянов“ даде път на книгата му „А лав сюприйм / Веселин Николов и неговите „Бели, зелени и червени“/ - първи системен труд за изтъкнат български джазмен.           

20-страничен синтез на новата книга на Владимир Гаджев бе изискан от Колумбийския университет в Ню Йорк за включване в многотомната поредица „История на джаза по света“.

„Артистът не е самотен остров“ излиза от печат през май месец миналата година. Темата на книгата е Милчо Левиев. Всъщност, не е само тема, а лайтмотив и основен герой. В музиката лайтмотивът е централната идея, обединяваща тематично построение. В книгата на Гаджев личността и делото на Милчо Левиев обединяват цялата многоцветна и богата на информация конструкция. Можем да направим паралел с музикалната конструкция на „кончерто гроссо“ (concerto grosso) – шест части, които могат да се четат отделно, но винаги в рамките на цялото. Различно е излъчването на частите и това е следствие от компресираната информация за политика, музика, обществени нагласи, „неизбежната“ Държавна сигурност и множеството любопитни личности. И тази пъстра и динамична картина се обединява от лайтмотива – Милчо Левиев.

Повече за своята книга ще ни разкаже нейният автор – Владимир Гаджев.

По-късно следва и второто събитие също в музея на Фотографията и съвремените визуални изкуства. От 21:00 часа –Клуб „Киномания“ представя Прожекция на музикален филм.

Шестото издание на Джаз фест Казанлък се реализира с изключителната финансова и организационна подкрепа на Община Казанлък. Отправяме благодарности от името на всички към кмета на общината - г-жа Галина Стоянова и екипа на отдел „Култура и туризъм“, които участват непосредствено в организацията на фестивала. Благодарим и на всички наши  партньори , които бяха съпричастни към идеята на фестивала и подпомогнаха  неговото провеждане.   А именно!
Музей на фотографията и съвремените изкуства; Литературно – художествен музей „Чудомир“ ; хотел „ Роза“, д-р Лорета Терзиева, Иван Бонев, Стефан Христов и рекламна къща „Вифор“,  „Белладонна рекърдс“.                                   

Организатори на събитието са Община Казанлък и Надя Тончева, а медийни партньори са: БНР, Радио Стара Загора, Джаз ФМ, Дарик радио, Радио Севтополис, Казанлък инфо, Казанлък.ком, ЗаКазанлък.бг и Вестник Искра.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак