16:30 | 27 август 20 6750

Две млади дами с една мисия - да помагат на животните

Две млади дами с една мисия - да помагат на животните / Новини от Казанлък

Професията ветеринар е една от най-древните в света, поради факта, че е възникнала от естествената нужда на човека да се грижи за животните. С годините нуждата на човека да поддържа пълноценния живот на заобикалящите го животни или емпатията, която изпитва към тях, прави така, че това да се превърне не само в професия, а в призвание.

Днес ще ви разкажем за две млади дами, които са превърнали любовта си към четириногите в своя професия. Д-р Петя Димова на 36 години и д-р Катерина Енчева на 31 години, или екипът на ветеринарна амбулатория „Д-р Кости”. И двете са завършили ветеринарна медицина в Тракийския университет в Стара Загора. Д-р Димова е хирург и основател на клиниката „Д-р Кости” през 2017 година в Казанлък. Малко по-късно към нея се присъединява и д-р Енчева.

От тогава клиниката бързо печели доверието на стопаните и при тях никога не е самотно, винаги има поне по един четириног, за когото се грижат.

Кой е сегашният „гост” на Д-р Кости?

В момента при нас е един малък пациент, 3-месечно гонче, което страда от болестта парвовироза. Това е вирусно възпаление на стомашно-чревния тракт. В момента е на системи и антибиотици, пробиотици. Вече втори ден е при нас, като се надяваме от утре да започне да се подобрява, защото тази болест е много опасна, особено при малките кученца.

Работата на ветеринаря е свързана с много стрес и трудни решения. Кой е най-тежкият случай, с който сте се сблъсквали?

Имахме едно куче със скъсана трахея, буквално като ни го доведоха хората се беше надуло като балон. Това се е случило след ухапване от друго куче. Трябваше да го оперираме веднага и да му зашием трахеята. За щастие всичко мина успешно и кучето се възстанови напълно. Друг тежък случай, който завърши успешно бе доберман с остеосинтеза - трябваше да фиксираме две счупени кости. Операцията бе тежка и дълга, продължи над 2 часа.

Хората си отглеждат какви ли не животинки вкъщи, разкажете ни за най-необичайният пациент, който са водили при вас?

Костенурка, плъх, патица.. и таралежче са ни водили с остеомиелит.

С патицата беше много интересно – една жена както шофирала, видяла на пътя патица, хванала я и я води със съмнения за счупени крака, но на патицата ѝ нямаше нищо. Дадохме ѝ водичка и я върнахме на жената. Някой ще я търси вероятно, но тя я е „спасила”., разказва с усмивка д-р Енчева.

Ветеринарите имат ли „спешно отделение”?

Почти всяка седмица имаме спешни случаи, почти всяка неделя сме тук. Като ни се обадят просто идваме, винаги. Един от интересните спешни случаи, за който можем да разкажем е за един сиамски котарак, който се оказа, че е глътнал цяла връзка от качулка на горнище. Котаракът повръщаше, доведоха го по спешност, когато го отворихме се изумихме.

Какво ви мотивира най-много в професията?

Любовта към животните разбира се! Няма нищо по-удовлетворяващо от една успешна операция. Независимо от усилията и трудностите, когато видим страдащото животинче да се подобрява се чувстваме истински щастливи.

Амбулатория „Д-р Кости” е оборудвана с два уреда за кръвни изследвания – за ПКК и биохимия, ехограф, електроскалпел, инхалационна анестезия, скалер за зъбно почистване. Освен за здравето на вашият любимец там ще се погрижат и за неговата фризура.

Богато оборудваната клиника няма все още единствено рентген. Единственият рентген в Казанлък се очаква догодина, но не в тази амбулатория, а в голямата клиника, която предстои да открие д-р Димова. Тя ще се намира до Хотела за кучета, по пътя Казанлък-Бузовград, непосредствена близост до "Елмонт ЕООД". 

"Д-р Кости" се намира на бул. „Освобождение“ 31 /северно от администрацията на Горско стопанство/

Работно време: Всеки делничен ден от 9:00 до 19:00 часа, събота от 10:00 до 14:00 часа

Тел. 0897 987 010

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Най - четени новини

за последната седмица

Неделина Неделчева е Царица Роза 2024

32341 | 14 май 2024

Царица Роза 2012 получи предложение за брак в Hell`s Kitchen

19271 | 15 май 2024

Гледай на живо: Казанлък избира 56-тата Царица Роза 2024

13388 | 14 май 2024

Проф. Бетани Хюз представя съкровищата от Долината на тракийските царе и България

6858 | 13 май 2024

Казанлък Мези идва с плеяда от звездни изпълнители

6486 | 10 май 2024

Модерен операционен блок предстои да отвори врати в ДКЦ “Районна Поликлиника“ Казанлък

6331 | 10 май 2024

Първи думи на Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички / Видео

5079 | 14 май 2024

„Арсенал“ АД e генерален спонсор на Празник на розата 2024

4446 | 10 май 2024

Казанлъчанинът Станислав зае второто място в кулинарното риалити Hell’s Kitchen

3823 | 16 май 2024

Движението по бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ ще бъде временно органичено в четвъртък

2928 | 15 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак