16:04 | 11 ноември 20 2406

Флаговете на България и Европа ще пазят мозайките на Бузлуджа

Навесът, който ще пази мозайките в паметника Бузлуджа, е готов. За него е използван плат за изработка на българския и европейски флаг. Екипът ще следи състоянието на паметника и през зимата, чрез видео наблюдение в реално време. Асфалтират участъци от пътя от разклона за паметника Шипка до Бузлуджа.

Днес, официално бе финализиран проекта за аварийно стабилизирането на мозайките в паметника Бузлуджа. Той бе реализиран благодарение на отпуснатото финансиране от 60 000 долара от фондация „Гети” и принципната подкрепа на Областна администрация Стара Загора.

За периода от 1 август до 11 ноември, екипът на „Проект Бузлуджа”, на чело с архитект Дора Иванова, успя да събере и съхрани всички изпопадали камъчета от мозайките, които се побраха в над 150 контейнера. За пръв път паметника бе почистен, а през септември с помощта на 18 реставратора, специалисти от няколко страни, бяха проведени и самите аварийни дейности, като една от основните бе и изграждането на защитния навес.

„Успяхме да изпреварим зимата и да покрием мозайките, и дори да преизпълним плана си, като поставихме и тези платнища, които ще пазят не само от дъжда, а и от навяванията на вятъра и снега.”, заяви удовлетворена арх. Дора Иванова.

Навесът е изграден от 46 масивни дървени рамки, за които са използвани около 30 кубика дървен материал. За покрив на конструкцията е използвана 400 кв. м. ламарина. Специално подбраният текстил е изключително здрав и устойчив на метеорологични условия. Това е текстил за флагове, който пропуска въздуха и позволява проветряването на мозайките, а същевременно е хидрофобиран и не позволява преминаването на вода през него.

Интересното и символично в навеса е, че зеления плат от вътрешната страна всъщност е зеления цвят използван за изработка на българския флаг, а синия, който е използван от външната страна, е за флага на Европейския съюз.

„Покрили сме с навес вътрешният кръг с мозайките, като целта ни за следващата година е да се погрижим и за външния кръг с навес, но още в рамките на този проект ние сме обработили изцяло и двата мозаечни кръга с прилепване, стабилизиране и всички останали аварийни дейности.”, разясни още младата архитектка.

За да продължат дейностите си и по външния кръг обаче екипа се нуждае от средства – около 64 000 лв., които се надяват да набавят от дарения или българска и международна помощ. Следващата стъпка пред екипа на „Проект Бузлуджа” е изготвянето на план и цялостна стратегия за опазване и управление на сградата и нейната бъдеща функция. Планът предстои да бъде представен в началото на следващата година. Все още не е изяснен и статута на паметника.

В проекта се включиха множество доброволци – студенти от Националната художествена академия, утвърдени реставратори в България и дори един американец, който от 8 години живее в селце край Велико Търново.

Освен работата по мозайките, Бузлуджа се сдоби и с видео наблюдение, вече и отвътре, което ще позволи на екипа да извършва контрол и мониторинг на случващото се в паметника през зимата. Казанлъшка фирма помогна с прекарването и на интернет връзка, което осигурява връзка в реално време.

В момента Областно пътно управление Стара Загора извършва ремонт на последната 3-километрова отсечка от пътя, в участъка от разклона за паметника Шипка към паметника Бузлуджа. Днес се работи по района в най-лошо състояние - около хижите малка и голяма Бузлуджа. Очаква се всички участъци да бъдат завършени до края на седмицата.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Обяви от Казанлък:

Най - четени новини

за последната седмица

Язовир Копринка пълен на 60%. Започва контролирано изпускане

5690 | 22 май 2024

Мъж пострада при инцидент между лек автомобил и мотор

4423 | 23 май 2024

Да спиш в музей: Вангел, който превърна Художествената галерия в свой дом за ден

4389 | 19 май 2024

Състави от цялата страна пристигат в Казанлък за 17-ото издание на “Тъпан бие, хоро се вие“ в събота

4234 | 21 май 2024

Състезание под дъжда: Над 600 участници в старта на “Спици и бодли“ 2024

3899 | 19 май 2024

Традиционно в навечерието на 24 май, връчиха наградата „Кольо Горчев“

3630 | 21 май 2024

“Без какво не може един абитуриентски бал?“, отговарят казанлъчани/ Видео

3251 | 23 май 2024

24 творци от Казанлък представиха своя съвместна изложба “С аромат на рози“

3112 | 22 май 2024

Казанлъшката певица Ивана Иванова спечели Grand Prix от международен конкурс в Малта

2989 | 22 май 2024

За сълзите и усмивките по пътя Камино де Сантяго разказа казанлъчанинът Александрос

2538 | 21 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак