15:23 | 10 март 21 2455

Среща на КТ “Подкрепа“ в Казанлък

Среща на КТ “Подкрепа“ в Казанлък / Новини от Казанлък

Днес се проведе работна среща на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“ – Казанлък с президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, Александър Загоров конфедерален секретар и лидерът от Казанлък Цветанка Пискова. Горещи теми от наболели въпроси от ежедневието бяха повдигнати в пълната зала на хотел „Казанлък“. Дълга дискусия и търсене на решения по дадени теми разпалваха емоции на моменти.

По време на срещата, Димитър Манолов заяви, че относно изборите е решил да запази „въоръжен неутралитет“, като подкрепи решението, че „важното, което ще се случи, ще бъде след изборите“. Традиционно, преди изборите синдикатите провеждат срещи с политическите сили. Този път разговорите са невъзможни и безсмислени, допълни президентът на „Подкрепа“. Той подчерта, че  единственото което може да се получи от подобни срещи е „някой да ни посочи с пръст и да каже: „тия са с тия“.

В КТ „Подкрепа“ членуват над 90 хил. души по последно преброяване. Всеки един от членовете има различни политически пристрастия. Това и е част от причините, конфедерацията да не заема ничия страна, поясни Манолов.

На срещата със синдикатите, беше повдигната темата за прекатегоризацията към 2-ра на учителите. Димитър Манолов коментира, че неговата прогноза е, че това е невъзможно. „Не съм виждал на масата си такова предложение дошло от колегите“, заяви той.

Маринов поясни, че процесът за категоризацията на труда при пенсиониране за съжаление се управлява от фактор, който и при най-доброто си желание българската политическа система няма как да преодолее, а въпросният фактор е световната банка.

Той даде пример, че е правен опит за прекатегоризиране и на други професиите, които не са толкова масови като учителската, въпреки това начинанието не е пожънало успех.

На срещата още бяха дискутирани темите за допълнителен отпуск, критериите за категоризацията на труда, здравеопазването да стане държавно, както е образованието.

По последната тема, здравеопазването да стане държавно, президентът на „Подкрепа“ заяви, че се обсъжда от години. Конфедерацията не е спирала да настоява от години, че търговския характер на медицинските заведения трябва да бъде преосмислен.

Въпрос от член на „Подкрепа“ бе свързан с допълнителните пенсионни фондове и постоянното лутане от частни фондове към НОИ и обратно. Димитър Манолов отговори, че той и Горанов са въвели законовата възможност хората да се отказват от допълнителното пенсионно осигуряване, когато не им харесва. Допълни, че няма универсален съвет, дали да остане в допълнителното задължително пенсионно осигуряване или да се премести има няколко фактора трябва да бъдат разгледани при взимане на решение: времето от когато се осигурява човек в дадения фонд, доходът, на който се е осигурявал, и годините, който остават до пенсия, както и бъдещите перспективи за този период.

„Полезно е на хората да останат, когато са се осигурявали дълго време на висок доход. Колкото и парадоксално да звучи, има смисъл да останат и тези, които са се осигурявали на много нисък доход, т.е. чиито осигурителен доход не им дава прав да получат дори минимална пенсия.“

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

Поради увеличаване обема на работа фирма “ Туинс 3 “ гр.Казанлък , търси да назначи монтажисти и работници в производствен...

Работа 28/02/2024 гр.Казанлък
Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Етнографски комплекс ”Дамасцена” търси хора да увеличи екипа си на длъжностите Готвач, Барман/ка и Сервитьор. Нашите...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за своя козметичен магазин, намиращ се в Етнографски комплекс ”Дамасцена”,...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Скъпи приятели, СНЦ “Приятели на Фолклора“ гр.Казанлък, отново Ви кани на Празнично хоро по случай Трети Март! Заповядайте...

Платени съобщения 22/02/2024 гр.Казанлък
Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Перфектните очила за теб в Оптика ”Новий зир”! - Безплатен очен преглед от специалист по очна оптика от гр. Варна...

Платени съобщения 31/01/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак