21:21 | 24 май 21 3760

С песни, танци и много настроение премина 24 май в ОУ “Св. Паисий Хилендарски“

Днешният ден, един от най-големите и обичани български празници - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, беше отбелязан в ОУ „Свети Паисий Хилендарски“, гр. Казанлък с много настроение, песни, танци и рецитали. От рано сутринта в двора на училището цареше празнична суматоха. Виеха се венци, голяма книга с глаголицата, изработена от дърво, зае своето почетно място на сцената.

Ликът на светите братя и всички букви от кирилицата изпълниха централното пространство. По традиция празникът започна с химна "Върви, народе възродени". Божидар и Ивайло Бояджиеви влязоха в ролята на Кирил и Методий и представиха своята азбука. А какво би бил празникът без мажоретния състав? Насладихме се и на царицата на танца - валс. Имаше съвместни музикални изпълнения от учители и ученици. За всички присъстващи беше песента на Елена Николаева, бивша възпитаничка на училището.

Директорът на училището г-жа Мария Колева се обърна с благодарност към всички учители за усилията, които полагат ежедневно за поддържане жаждата и желанието у учениците за нови знания. Подчерта, че само с екипна работа между учители, ученици и родители могат да бъдат преодолени препятствията и постигнати високи резултати. Трима преподаватели бяха отличени за особения им принос в утвърждаването на българските духовни ценности. Те получиха и първите екземпляри от излязлата в навечерието на празника книга за историята на училището на Николина Георгиева, дългогодишен учител и заместник-директор. Наградени бяха и ученици, завоювали множество успехи на областно и национално ниво - над 60 златни, сребърни и бронзови медали!

След тържествената церемония, колективът отдаде почит към българското слово и делото на славянските първоучители, като поднесе цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий в ПХГ „Св. Св Кирил и Методий“ в гр. Казанлък.

Да пребъде българският дух! Честит празник на всички ученици, родители и учители, дейци на културата и изкуството.

Още новини от Казанлък:
Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак
';