11:32 | 17 август 21 4245

Шумен, цветен и изпълнен с положителни емоции бе град Шипка през празничните два дни

Шумен, цветен и изпълнен с положителни емоции бе град Шипка през празничните два дни / Новини от Казанлък

Шумно, цветно и изпълнено с положителни емоции бе балканското градче Шипка цели два дни. Причина за веселието бе празникът на Шипка, който по-традиция се чества навръх Голяма Богородица. Велосъстезание, литургия, дегустация на български хляб, музика, танци и за първи път концерт за камерна класическа музика на „Академия Роза“ 2021 под диригентството на Маестро Максим Ешкенази включваше пищното тържество.

Код червено беше още от съботния 14-ти август в Шипка, и не заради температурата, която не отстъпваше и покачи градуса над 30 в обедните часове, а велосъстезанието, което бе първото събитие от тържествената програма. 98 участници от 14 клуба от цялата страна нагорещиха обстановката, показаха какво е майсторско каране и жажда за победа. Колоездачите трябваше да направят от 15 до 21 обиколки, според категорията им, на 1-километрово трасе. Разделени в няколко категории, както и на „момичета“ и „момчета“, сред победителите в челните тройки се наредиха и състезатели от Казанлъшко. Сред дамите, най-добро каране направи Тодора Матеева от шипченския клуб „Боруци“, която зае второто място в категорията "девойки младша възраст". Сред момчета старша възраст изпъкнаха участниците от клуб „Лястовица“. Сред първите преминали финалната линия и окичили се с първо и второ място съответно са Кевин Хаджиев и Петър Матеев.

Приповдигната атмосфера и усмивки по лицата на шипченци и гости, предостави общоградското веселие в съботната вечер. Лятна атмосфера и таланти, на сцената на площада се качиха танцьори от местни фолклорни клубове, талантливи деца, шипченци, зумба клуба от Бузовград, музиканти и др.. Веселието завърши с дълго празнично хоро.

С тържествена Света литургия за здраве и благоденствие в храм „Успение на Св. Богородица” започна празничният 15-ти август, двоен празник за Шипка – честване на деня на града и големият християнски празник Голяма Богородица. В двора на църквата беше „подредена“ изложбата-дегустация „Хлябът на българката”. Повече от 15 майстори представиха своите тестени шедьоври. Хлябът, заедно с традиционния празничен курбан бяха осветени и раздадени на гостите.

Кулминацията на чествания настъпи с концерта за камерна класическа музика на първата по рода си „Академия Роза“ 2021 под диригентството на Маестро Максим Ешкенази. 15-талантливи младежи, дошли в балканското градче от кътчета от цялата страна, репетирали съвместно само 5 дни, под ръководството на Маестрото изпълниха Антонин Дворжак Серенада оп.44. Моцарт, Серенада „Гран Партита" KV 361.

Малко преди небето над Шипка да бъде озарено от пищно фойерверк шоу, бяха отличени тримата най-добре изявили се участници по време на музикалната академия. Талантът, който грабна голямата награда - ваучер на стойност 1 000 лв., е Стефан Славчев. 

В края на вечерта кметът на град Шипка Василка Панайотова отправи благодарствени слова към всички шипченци и гости, и най-вече към спонсорите и организаторите на Академия Роза. Панайотова връчи удостоверение за Почетен гражданин на град Шипка на инициатора на академията - Пламен Николов. Подаръци от кмета получиха и Маестро Максим Ешкенази, както и всички музиканти, участвали в първата Академия Роза.

Снимки от всички събития в празника на Шипка може да видите в Галерията:

Велосъстезание Купа Шипка

Общоградско веселие

Хлябът на българката

Концерт на Академия Роза

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

14221 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

8475 | 01 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7635 | 01 декември 2023

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък

5882 | 29 ноември 2023

Любомира Абдишева и Милена Йолдова-Стоянова са допуснатите кандидати за длъжността началник на РУО-Стара Загора

5442 | 04 декември 2023

Община Казанлък обявяви конкурс за заемане на длъжността „Главен архитект“

3628 | 01 декември 2023

Задържаха шофьора на камиона от катастрофата с двама загинали край Шипка

3592 | 03 декември 2023

Пожар в пелетната фабрика край Дунавци нанесе сериозни материални щети

3150 | 02 декември 2023

Две добри новини за община Казанлък

2918 | 29 ноември 2023

9 години затвор получи мъж от Казанлък, извършил блудствени действия с две деца

2843 | 28 ноември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак