11:32 | 17 август 21 4471

Шумен, цветен и изпълнен с положителни емоции бе град Шипка през празничните два дни

Шумен, цветен и изпълнен с положителни емоции бе град Шипка през празничните два дни / Новини от Казанлък

Шумно, цветно и изпълнено с положителни емоции бе балканското градче Шипка цели два дни. Причина за веселието бе празникът на Шипка, който по-традиция се чества навръх Голяма Богородица. Велосъстезание, литургия, дегустация на български хляб, музика, танци и за първи път концерт за камерна класическа музика на „Академия Роза“ 2021 под диригентството на Маестро Максим Ешкенази включваше пищното тържество.

Код червено беше още от съботния 14-ти август в Шипка, и не заради температурата, която не отстъпваше и покачи градуса над 30 в обедните часове, а велосъстезанието, което бе първото събитие от тържествената програма. 98 участници от 14 клуба от цялата страна нагорещиха обстановката, показаха какво е майсторско каране и жажда за победа. Колоездачите трябваше да направят от 15 до 21 обиколки, според категорията им, на 1-километрово трасе. Разделени в няколко категории, както и на „момичета“ и „момчета“, сред победителите в челните тройки се наредиха и състезатели от Казанлъшко. Сред дамите, най-добро каране направи Тодора Матеева от шипченския клуб „Боруци“, която зае второто място в категорията "девойки младша възраст". Сред момчета старша възраст изпъкнаха участниците от клуб „Лястовица“. Сред първите преминали финалната линия и окичили се с първо и второ място съответно са Кевин Хаджиев и Петър Матеев.

Приповдигната атмосфера и усмивки по лицата на шипченци и гости, предостави общоградското веселие в съботната вечер. Лятна атмосфера и таланти, на сцената на площада се качиха танцьори от местни фолклорни клубове, талантливи деца, шипченци, зумба клуба от Бузовград, музиканти и др.. Веселието завърши с дълго празнично хоро.

С тържествена Света литургия за здраве и благоденствие в храм „Успение на Св. Богородица” започна празничният 15-ти август, двоен празник за Шипка – честване на деня на града и големият християнски празник Голяма Богородица. В двора на църквата беше „подредена“ изложбата-дегустация „Хлябът на българката”. Повече от 15 майстори представиха своите тестени шедьоври. Хлябът, заедно с традиционния празничен курбан бяха осветени и раздадени на гостите.

Кулминацията на чествания настъпи с концерта за камерна класическа музика на първата по рода си „Академия Роза“ 2021 под диригентството на Маестро Максим Ешкенази. 15-талантливи младежи, дошли в балканското градче от кътчета от цялата страна, репетирали съвместно само 5 дни, под ръководството на Маестрото изпълниха Антонин Дворжак Серенада оп.44. Моцарт, Серенада „Гран Партита" KV 361.

Малко преди небето над Шипка да бъде озарено от пищно фойерверк шоу, бяха отличени тримата най-добре изявили се участници по време на музикалната академия. Талантът, който грабна голямата награда - ваучер на стойност 1 000 лв., е Стефан Славчев. 

В края на вечерта кметът на град Шипка Василка Панайотова отправи благодарствени слова към всички шипченци и гости, и най-вече към спонсорите и организаторите на Академия Роза. Панайотова връчи удостоверение за Почетен гражданин на град Шипка на инициатора на академията - Пламен Николов. Подаръци от кмета получиха и Маестро Максим Ешкенази, както и всички музиканти, участвали в първата Академия Роза.

Снимки от всички събития в празника на Шипка може да видите в Галерията:

Велосъстезание Купа Шипка

Общоградско веселие

Хлябът на българката

Концерт на Академия Роза

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Обяви от Казанлък:

Най - четени новини

за последната седмица

Язовир Копринка пълен на 60%. Започва контролирано изпускане

5679 | 22 май 2024

Мъж пострада при инцидент между лек автомобил и мотор

4420 | 23 май 2024

Да спиш в музей: Вангел, който превърна Художествената галерия в свой дом за ден

4387 | 19 май 2024

Състави от цялата страна пристигат в Казанлък за 17-ото издание на “Тъпан бие, хоро се вие“ в събота

4226 | 21 май 2024

Състезание под дъжда: Над 600 участници в старта на “Спици и бодли“ 2024

3896 | 19 май 2024

Традиционно в навечерието на 24 май, връчиха наградата „Кольо Горчев“

3626 | 21 май 2024

“Без какво не може един абитуриентски бал?“, отговарят казанлъчани/ Видео

3239 | 23 май 2024

24 творци от Казанлък представиха своя съвместна изложба “С аромат на рози“

3110 | 22 май 2024

Казанлъшката певица Ивана Иванова спечели Grand Prix от международен конкурс в Малта

2982 | 22 май 2024

За сълзите и усмивките по пътя Камино де Сантяго разказа казанлъчанинът Александрос

2536 | 21 май 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак