11:08 | 20 август 21 2571

За трета поредна година Шипка Фест събира майстори и занаятчии

За трета поредна година Шипка Фест събира майстори и занаятчии / Новини от Казанлък

За трета поредна година, от 3-ти до 6-ти септември, в двора на Етнографски музей "Чирпанлиева къща" гр. Шипка, ще се проведе ШИПКА ФЕСТ – Дни на изкуствата и занаятите.

Както винаги, и тази година, фестивалът ще събере майстори занаятчии от цялата страна предлагайки една пъстра палитра отразяваща богатството и сръчността на българина. Шарени черги и колани, кошничарство, грънци, бижутерия, сапунджийство, обработка на кожа и стъклопис, придружени от неизменния топъл огън на ковашкото огнище.

Програмата започва в петък, 3ти септември, с демонстрация по кошничарство на майстор Станко Киров от Бургас – който е пазител на един от най-застрашените занаяти и за втора поредна година ще дойде да го сподели с нас. Същия ден, слънчевата Йоана от ДевиРа ще ни покаже още един древен занаят – тъкане на номадски стан.

Петър Чухов и Иван Христов от група Гологан ще открият музикалната програма в петък вечер с музикално поетично представление. След тях, в 20:30 часа на сцената на Шипка Фест ще излезе кралицата на акордеона - Вероника Тодорова - призната за най-добрата на този инструмент на планетата на Световно първенство в Норвегия през 2006. Ученичката на знаменития проф. Ренцо Руджери, Вероника миксира джаз, танго и ръченица, завладявайки световните сцени. На Шипка Фест, Вероника ще свири в акомпанимент на Стефан Тодоров - кахон.

В събота, 4ти септември, двора на Чирпанлиевата къща отново ще се изпълни със занаяти. През целия ден ще имате възможност да видите: ковачество и ножарство със Стефан Чаков, Боян Кършаков и Николай Пергелов, ръчна изработка на бижута от рог и седеф с Тодор Миланов, грънчарство с Ивайло Господинов от „Калиния“ познат със своята изключително красива синя керамика, Деси Владовска - майстор грънчар носител на Голямата награда „Сребърна хлопка“, тъкане на Колани с Кори на Номадски Стан с Йоана Апостолова от ДевиРа. Ще има и работилница за обработка на кожа с Мариета Недкова, демонстрация по изработка на старинни бижута с Деница от „Чародейница“, тъкане на хоризонтален стан с майстор Ангел Милчев от Враца, които за първа година ще бъдат гости на фестивала.

За най-малките, но и за всички желаещи, в събота сутрин Красимира Пенева от Сапуни „Красива“ ще ни предложи работилница за билкови близалки, а с ДевиРа ще си попеем изучавайки автентични български народни песни. А в събота следобед, майсторката на плъсти Маргарита Барганска ще ни покаже една изключително популярна и забавна техника „Ебру“ за рисуване върху вода.

В петък и събота, гостите на фестивала ще могат да се насладят също на изложба живопис на Севда Потурлян, която на 4ти септември в събота ще бъде закрита в присъствието на авторката, за да предостави пространството на Художествения пленер „Светлина за Шипка“ - благотворителна изложба с цел събиране на средства за реконструкция на Читалищния дом-паметник. Пленерът се осъществява с финансовата подкрепа на VIVACOM Fund.

Филмовата програма ще започне в събота в 16:00 часа в сградата на Народно Читалище “Светлина - 1861” и ще покаже един след друг филмите: The Undamaged – филм за последните диви реки в Европа и язовирите, които ги унищожават; и пред-премиера на “3D DOGS” детско криминале, с представяне от режисьора Димитър Шопов.

Музикалната програма в събота вечер ще започне в 20:00 часа с група Громь Падина - една вълшебна смесица от Балкански ритми, ще продължи с мистична поезия и флейта от Симеон Нейчев – Вибути, а в късните часове Павел Стойчев от Сурбахар ще ни потопи в дебрите на етно-електрониката. Много вероятно е, както всяка година, музикалната програма да приключи с импровизиран джем сешън около гюлапаната.

В неделя, занаятчийските демонстрации ще продължат и ще има ателие по сапунджийство с Краси Пенева от ”Сапуни “Красива”, и работилничка по стъклопис с Албена Венкова, по време на която всеки желаещ ще може да си изработи медальон от рисувано стъкло. За децата, фестивалната програма в неделя ще предложи две работилнички: от 11:00 часа - работилничка за приказни герои от вълна и драматизация на приказка с Деница Запрянова-Костова, а от 14:00 ч. работилничка за сапунчета с Краси Пенева.

Филмовата програма в читалището ще продължи в неделя от 15:30 ч. с пред-премиера на филма “Стената на Безкрая” с реж. Тако Младенов, а от 16: 00 ч. ще бъде прожектиран “Случаят Бедечка” - документален филм за застрояване на българските паркове и защитата на парка “Бедечка” в Стара Загора.

В неделя от 17:30ч. в Чирпанлиевата къща ще бъде открита художествена изложба – „Светлина за Шипка“ с творби на всички автори участвали в художествения пленер и благотворителна продажба на картини за събиране на средства за реконструкция на Читалищния дом-паметник. Пленерът се осъществява с финансовата подкрепа на VIVACOM Fund.

За музиката в неделя ще се погрижат Кеминджиджи и Соулфия, които ще направят един своеобразен микс от автентичен български фолклор и етно ритми от различни краища на света.

Фестивалната програма ще приключи в понеделник с работилничка за домашна козметика с Надежда Максимова, опитен билкар от гр. Трявна.

По време на целия фестивал гостите на град Шипка ще имат възможността да посетят още:
Изложбата “160 години Народно Читалище Светлина -1861” посветена на юбилея (в сградата на читалището), Музея на залесяването и Художествена Галерия “Христо Песев” (в сградата на читалището), както и изложбата 100 години назад със стъклените плаки на Антип Обущаров показваща архивни снимки от Шипка в Музея на Фотографията в гр. Казанлък, да научат повече за пермакултурата и начина на живот с Нулев отпадък от доброволците към фондация Отворен интелект - OPEN MIND по програма Европейски корпус за солидарност, както и да се докоснат до медитативни практики със Симеон Нейчев - Вибути.

Цялата програма на Шипка Фест 2021 вижте тук:

3 септември, петък

Занаяти

14:30 Кошничарство с майстор Станко Киров
17:30 Тъкане на колани с кори на номадски стан с Йоана Апостолова (ЙоаСемеСея) – ДевиРа

Музеи/изложби

16:30 Беседа за Чирпанлиевата къща
Художествена изложба живопис –  Севда Потурлян (в Чирпанлиевата къща)

Музикална програма :

19:30  Музикално поетично представление –  Петър Чухов и Иван Христов от група Гологан
20:30 Вероника Тодорова – акордеон, акомпанимент на кахон – Стефан Тодоров

4 септември, събота

11:00 Официално откриване

Занаяти
Целия ден:
Ковачество със Стефан Чаков и ножарство с Боян Кършаков
Ръчна изработка на бижута от рог и седеф с Тодор Миланов
Грънчарство с Ивайло Господинов – „Калиния“
Тъкане на Колани с Кори на Номадски Стан с Йоана Апостолова (ЙоаСемеСея) – ДевиРа
Тъкане на хоризонтален стан с майстор Ангел Милчев от Враца
Работилница за кожа с Мариета Недкова
Изработка на старинни бижута с „Чародейница“
Грънчарство с Деси Владовска

За децата

11:30 Детска работилница за билкови близалки с Красимира Пенева
14:00 – 15:00 Работилничка за разучаване на народни песни с ДевиРа
16:00 – Работилница за Ебру (рисуване върху вода) с Маргарита Барганска

Живопис/Изложби

15:00 – 16:00 Закриване на изложба живопис на Севда Потурлян в присъствието на автора
15:30 – 16:00 Изложба 160 години Народно Читалище Светлина (Читалище )

Филмова програма (Читалище)

16:00  – The Undamaged – филм за последните диви реки в Европа и язовирите, които ги унищожават (51 мин)
17: 00 – 3D Dogs – режисьор: Димитър Шопов – пред-приемиера (60 мин)

Музикална и танцова програма

14:00 – 15:00 Работилничка за разучаване на български народни песни с ДевиРа
18:30 – 19:30 Хородейница (Разучаване на хора) с ДевиРа
20:00  Громь Падина
21:00   Симеон Нейчев – Вибути (флейта и мистична поезия)
21:30   Сурбахар

5 септември, неделя

Занаяти

11:00 Сапунджийство (студен метод) с Краси Пенева от сапуни Красива
12:00 Работилничка за изработване на медальон с миниатюрен стъклопис – Албена Венкова

Целия ден:
Ковачество със Стефан Чаков и ножарство с Боян Кършаков
Ръчна изработка на бижута от рог и седеф с Тодор Миланов
Грънчарство с Деси Владовска
Тъкане на хоризонтален стан с майстор Ангел Милчев от Враца
Ръчна обработка на кожа, гравиране върху кожа с Мариета Недкова

За децата

11:00 Направи си приказка – Вълната в приказния свят –  с Деница Запрянова-Костова – Изработка на приказни герои от вълна и драматизация на приказка
14:00 Работилничка за сапунчета – Краси Пенева

Филмова програма (в читалището)

15:30  Стената на Безкрая – реж. Тако Младенов (20 мин) – пред-приемиера
16: 00 Случаят Бедечка (68 мин)

Живопис/Изложби

15:00 – 16:00 Изложба – 160 години Народно Читалище Светлина -1861 (Читалище)
17:30 Откриване на художествена изложба – „Светлина за Шипка“ от художествен пленер и благотворителна продажба на картини за събиране на средства за реконструкция на Читалищния дом паметник. Пленерът се реализира по проект към Виваком регионален грант.

Музикална програма

19:00 Кеминджиджи
20:00 Соулфия

6 септември, понеделник

Занаяти

Целия ден – демонстрация на занаяти – лечебни мехлеми с Надежда Мaксимова

Музеи/Изложби

Посещение на Музея на залесяването, гр. Шипка

Посещение на Музея на фотографията, гр. Казанлък – 100 години назад със стъклените плаки на Антип Обущаров

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева. Телефон за заявки 0885367902 , 0888688167 ...

Платени съобщения 30/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак