12:40 | 06 октомври 21 3081

Португалия през погледа на стажант фризьорите от Профилирана гимназия „Акад. Петко Стайнов“

Португалия през погледа на  стажант фризьорите от Профилирана гимназия „Акад. Петко Стайнов“ / Новини от Казанлък

Какво мислите ,че може да се случи на група млади фризьори от града на розите в държавата на Фернандо Магелан? Сега ще Ви разкажем.

Ден първи от седмица първа .За много от нас пътуването със самолет ,метро, ескалатор е нещо обичайно, но за част от нашите герои това беше съвсем ново преживяване. Те обаче успяха да преодолеят страха от непознатото и въпреки собствените си притеснения заедно и с помощта един на друг се справиха с това предизвикателство. Дружно „приземиха“ самолета и стъпиха на португалска земя. Гостоприемните домакини топло посрещнаха нашите герои, настаниха ги в техния хотел и ги нагостиха с традиционни ястия.

Утрото на новия ден дойде и с него още нови предизвикателства за нашите фризьори. Очакваше ги богата работна програма – в два различни салона Френски и Африкански ,от които те да попият опит и знания от техните чуждестранни колеги. В Африканския салон, като част от учебната програма на първата седмица, нашите стажанти се научиха да правят- африкански плитки(расти), различни техники на вграждане на изкуствена коса в естествена, обратна рибена кост, туист, краше. Новите умения в комбинация с въображението на коафьорите успя да изненада техните чуждестранни преподаватели и те получиха заслужена похвала за своята сръчност, за креативност и собствена техника.

Добре дошли на втора част от пътешествието. Седмицата стартира отново с динамична работна програма този път във Френския салон. Стажантите наблюдаваха нови методи за поставяне на екстеншъни, чрез ластик, залепване, както и атрактивната техника за пришиване на коса към скалпа. Обучителите ги изненадаха с поканата си да демонстрират умения и техника придобити в часовете по фризьорство .Нашите деца впечатлиха преподавателите, които им повериха клиентите си.

Пълноценните работни седмици нямаше да с такива ,ако не бяха прекрасните изненади на домакините, които се бяха погрижили и за тяхното забавление.

Организираната разходка в Лисабонския Зоопарк срещна нашите пътешественици за първи път с Дъждовната гора и нейните обитатели. Много от децата видяха на живо горили и сибирски тигри, шимпанзета и крокодили, стотици цветни птици и екзотични пеперуди.

Следващата спирка на туристическия им маршрут бе замъкът на „Св. Георги“, който може да се види от всяка точка на Лисабон. Там видяха статуята на крал Алфонсо, залата в която Вашку да Гама е бил посрещнат от португалския крал на връщане от Индия. Разходиха се из просторните зелени градини със свободно движещи се птици. Но изненадите тепърва предстояха – на връщане от замъка стажантите се спряха да послушат изпълнението на уличен африкански музикант и увлечени в неговия ритъм танцуваха и се забавляваха от сърце! Оказа се, че изпълнителят не само е чувал за България, но е посещавал София и очарован от нашата страна.

Другата интересна спирка от разходката им беше океанариумът на Лисабон- един от най-големите в Европа състоящ се от основна част и по-малки тематични зони, даващи възможност за срещи от близо с различни видове акули, скатове, пингвини, разнообразни коралови рибки и морски същества, които сме виждали само по „Дискавъри“.

Повозиха се и на рикши, разгледаха стария град, Пазара на крадците(най-старият в Лисабон), разходиха се в мола, парка на „Едуардо VII", потопиха се във водите на река Тежу.

Така нашите герои открехнаха част от тайните на втората най-стара европейска столица с африкански дух и латино характер.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

„М+С Хидравлик“ АД сключи Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Проект „Подкрепа за прехода към кръгова икономика”

10339 | 17 юни 2024

Випуск 2024 на ПГЛПТ получи своите дипломи и свидетелства за професионална квалификация

6845 | 19 юни 2024

В с. Габарево мъж предаде доброволно гладкоцевна ловна пушка и 4 бр. боеприпаси, незаконно притежавани

6302 | 18 юни 2024

Село Енина с дълга програма за празника на билките - Еньовден

6053 | 19 юни 2024

Жена пострада при катастрофа на пътя Средногорово – Бузовград

5954 | 21 юни 2024

Младежи от Полша, Португалия, Испания и България помагат на Шипка

5116 | 17 юни 2024

РЗИ организира в област Стара Загора безплатни изследвания за туберкулоза

5003 | 17 юни 2024

Кола на Гугъл започна ново заснемане на Казанлък

4476 | 17 юни 2024

Пожар гори в района на вилната зона, край местността „Каракос“ / ВИДЕО / ОБНОВЕНА

4354 | 19 юни 2024

Обраха къща в Копринка

4178 | 17 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак