16:57 | 14 декември 21 2397

Чужденците от шпионския скандал в Арсенал все още са в ареста. Повдигнати са им 5 обвинения

Чужденците от шпионския скандал в Арсенал все още са в ареста. Повдигнати са им 5 обвинения / Новини от Казанлък

Съдът остави в ареста тримата обвиняеми за изнасяне без разрешение на технологични данни от оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък. На 10 декември Окръжен съд - Стара Загора потвърди мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо руския учен д-р Сергей Зоненко, съпругата му Олга Гелдке - литовска гражданка и синът им Венеамин Зоненко.

Припомяме ви, че те бяха арестуван преди да отпътуват за Гърция през ГКПП - Кулата на 3 октомври, за това, че в автомобилите им бяха намерени предмети и документи, които съдържали чувствителна информация за казанлъшкия оръжейник.

На тримата са повдигнати пет обвинения. Първото е за това, че в съучастие са копирали компютърни данни - конструктивни и технологични разработки и документи на изделия на „Арсенал“ АД, които са защитена тайна. Спрямо тях са повдигнати и обвинения за кражба на части и вещи от завода и за изтриване на компютърни данни - конструктивни и технологични  разработки и документи за изделия. Четвъртото и петото обвинение са за държане на боеприпаси за огнестрелно оръжие без надлежно разрешение и за това, че без съответния лиценз и разрешение са транспортирали технологии с двойна употреба.

Искането за изменението на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека е направено от защитата на тримата. В заседанието Окръжна прокуратура – Стара Загора е настоявала тя да не бъде променяна, което е възприето и от Окръжения съд.

Определението на съда подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

снимка: Христо Христов

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак