11:03 | 20 октомври 21 2629

Оставиха в ареста руския учен и семейството му, замесени в шпионския скандал в Арсенал

Оставиха в ареста руския учен и семейството му, замесени в шпионския скандал в Арсенал / Новини от Казанлък

Състав на апелативния съд в Пловдив потвърди постоянната мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо руския учен д-р Сергей Зоненко, който бе арестуван преди да отпътува за Гърция през ГКПП - Кулата със семейството си на 3 октомври.

Съдът уважи становището на прокуратурата, че международно известният учен-оръжейник може да се укрие като напусне страната, като по този начин ще застраши националната сигурност и интересите на „Арсенал“ ЕАД-Казанлък, за което е работил по трудов договор в продължение на 8 години. В ареста остават съпругата му, литовската гражданка Олга Гелдке и синът им Венеамин Зоненко, който също е поданик на Литва. Двамата също са се водели на работа в българското дружество.

За пореден път бе подчертано, че в автомобилите на бащата, сина и майката са били намерени предмети и документи, които съдържали чувствителна информация за частното дружество, съобщиха от МВР.

В хода на заседанието защитникът на обвиняемите представи схеми на произвеждана в Арсенал спецпродукция по технологията на д-р Зоненко, които е намерил пуснати свободно в интернет мрежата. Самият учен уточни, че по договорка с работодателите си е работел на свой компютър, включително и от дома си, тъй като е бил тежко болен от рак. Жена му Олга пък е била назначена като конструктор в отдела на руснака, който е проектирал и изпитвал кумулативни боеприпаси.

Младият Венеамин Зоненко е спортист, занимава се професионално с тенис и играе в Италия. През последните месеци той се завърнал при родителите си и решил да усвои нова техническа специалност в заводите на оръжейницата.

Заседанието на пловдивския апелативен съд бе открито, като в залата присъстваше представител на консулството на Руската федерация у нас, който влезе в контакт с д-р Зоненко и на глас пое ангажимент „да направим каквото е необходимо“.

В руския вариант на Уикипедия е написано, че д-р Зоненко е роден на 8 юни 1961 година в град Бугулма, Татарстан в семейството на виден специалист в областта на нефтената  промишленост, чичо му е известен украински журналист, ветеран от Втората световна война. Завършил е МГУ „Ломоносов“ в Москва, защитил е докторска дисертация на тема безопасността на ядрените централи. Участвал е в ликвидирането на последствията от аварията в АЕЦ-Чернобил през 1986 години, създател е на две специализирани научни списания. От десетилетия е насочил търсенията си в областта на оръжейната промишленост, от 2010 година започва да прилага на практика собствената си теория в производството на кумулативни боеприпаси. Бил е генерален директор на научно-изследователски център по механика.

От защитата на чужденците коментираха, че ще поискат преразглеждане на постоянната мярка след като бъде изготвена експертизата на веществото, намерено при задържането им и което било уж използвано за направата на специалните продукти. Неофициално стана ясно, че веществото е сяра.

Христо Христов
„Монитор”

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак