15:11 | 07 февруари 22 2448

СОСЗР в Казанлък преизбра председателя си Евгени Пейчев

СОСЗР в Казанлък преизбра председателя си Евгени Пейчев / Новини от Казанлък

Общинска организация „Шипка“ при СОСЗР-Казанлък отчете своята четиригодишна дейност за периода 2017-2021 година. Делегатите на отчетно-изборната конференция, която се проведе във Военния клуб, гласуваха втори мандат на майор от запаса Евгени Пейчев за председател. Бяха избрани нови Общински съвет и Общинска контролна комисия. Десет делегати ще има организацията на Областната конференция на Съюза в гр. Ст. Загора.

В работата на конференцията участваха подполковник Георги Димитров, командир на в.ф.-54890 гр.Казанлък от състава на  61 Стрямска механизирана бригада гр.Карлово, подполковник от запаса Стайко Стайков, секретар на Обл.С. на СОСЗР-Ст.Загора, полковник от запаса Георги Янакиев, председател на Областната контролна комисия, подполковник от запаса Гено Тодоров, председател на Общинска организация „Хр. Ботев“-Ст.Загора, полковник от запаса Димитър Димитров, секретар на дружество „Г. Бенковски“ - гр.Ст.Загора, д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и Христо Ангелов, председател на Инициативния комитет за изграждане на военен паметник в с. Ясеново, общ.Казанлък. Като делегати от нашите дружества участваха общинският съветник сержант от резерва Пламен Караджов, кметът на с. Енина асоцииран член Димитрина Дончева, кметският наместник на с. Средногорово майор от запаса Илиян Илиев и изпълнителният директор на редакцията на в. „Искра“ старшина I степен от резерва Симеон Стоилков.

В отчетния доклад, изнесен от председателя майор от запаса Евгени Пейчев, беше посочено, че въпреки трудностите, особено през последните две години, са постигнати сериозни резултати по трите  основни дейности - организационна, социална и военно-патриотична.

Изброени бяха редица успехи, като ремонт и обзавеждане на Клуба на запасното войнство, при подготовката, организацията и провеждането на Първия и Втория национален събор на запасното войнство през 2018 и 2019 г., на които бяхме домакини, при отбелязването на 70 години от създаването на Първа танкова дивизия в Казанлък и 65 години от началото на  Пета танкова бригада в Казанлък и др. Беше отдадено заслужено признание за подкрепата на  кмета на Казанлък г-жа Галина Стоянова, бившия министър на отбраната Красимир Каракачанов, председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, директорите на културно-историческите институти-д-р Чавдар Ангелов и д-р Момчил Маринов, председателя на Синдикалния съвет на КНСБ-Арсенал г-н Атанас Бозов и на други приятели на организацията.

Със званието „Почетен член на СОСЗР“ в отчетния период бяха удостоени г-жа Галина Стоянова, д-р Чавдар Ангелов, д-р Момчил Маринов и майор от запаса Евгени Пейчев. С медали “100 години от Първата световна война“ и грамоти от Министерство на отбраната за активна дейност в организацията  бяха наградени майор от запаса Стефко Михайлов, майор от запаса Евгени Пейчев, майор от запаса Марин Вачев и старшина от запаса Злати Милчев.
В Общинската организация членуват 206 души, разпределени в 7 дружества, два клуба - по стрелба и по шах, както и морска секция. Занапред усилията ще бъдат насочени към формирането на дружества и клубове в градовете Крън, Шипка, Мъглиж и Павел Баня, както и към увеличаване на членската маса. Има готовност и за участие в Десетия конгрес на СОСЗР и Третия национален събор.

В момента 35 човека се ползват от услугите на социалната кухня на МО. През миналата година са изпратени документи до МО за еднократна финансова помощ на 24 човека. Военнослужещите от в.ф.-54880-Казанлък с командир подполковник Росен Канатлиев и главен сержант Георги Янчев осъществиха благородна акция през април 2020 г. с връчване на пакети с продукти от първа необходимост на 24 членове в затруднено материално, финансово и здравословно състояние. Благодарение на Обл.С на СОСЗР  близо 70 наши члена участваха в безплатни медицински прегледи на слуха, на очите и сърцето в болница „Берое“ и МЦ “Верея“- Ст.Загора. През 2021г. четири семейства почиваха на преференциални цени в база „Лес“, Китен, на Тракийския университет. По различно време 27 души участваха в пътуващи семинари до Пазарджик, ВА “Г. Раковски“, Благоевград, Солун, Кюстендил, Македония, Албания, Сърбия, Румъния, Варна и Бургас.

Активна бе дейността за  развитие, съхраняване, опазване и популяризиране на военно-историческата памет и бойна слава на Казанлък, региона и България. Отбелязан бе приносът на организацията за отбелязване на 130 години на 23 пехотен Шипченски полк, под патронажа на кмета, по реставрацията на военния паметник в парк „Розарим“, в изготвянето на юбилеен календар за 130-та годишнина от сформирането на полка, в поставянето на урна с пръст в стаята на бойната слава на в.ф. -  22180-Казанлък, взета от редута „Айваз Баба“ и българското военно гробище в гр.Одрин. По инициатива на организацията площад в града носи името  на генерл- майор Иван Пашинов, а благодарение на майор от запаса  Илиян Илиев, кметски наместник на с.Средногорово, с лично дарение беше изработена и поставена паметна плоча за наименованието на площада с името на този прославен командир на 23 пехотен Шипченски полк по време на Балканските войни 1912-1913г.

По традиция при отлична организация представителни групи от СОСЗР-Казанлък, КНСБ-АД „Арсенал“ и НД “Русофили“ със своите съюзни знамена активно участват в ежегодните тържества на прохода „Шипка“, посветени на 3 март, а през август – на Шипченската епопея. Ежегодно  е участието на проявите на връх Бузлуджа, посветени на геройската гибел на Хаджи Димитър  и неговите четници. Добра оценка получи съвместната работа с 61-ва Стрямска механизирана бригада с командир бригаден генерал Деян Дешков. Отчетени бяха успехите и във военно-приложните спортове. Спечелени са купи и медали  на стрелби и турнири по шахмат  по време на националните събори на запасното войнство в Крънска курия и военен полигон “Тюлбе“, в регионални и републикански първенства в Ст.Загора, В.Търново, Варна и др. Гордост са  майор от запаса Захари Даскалов, старшина  I степен Симеон Стоилков, асоцииран член Димитър Пашев и др.

Набелязани бяха задачите за следващия отчетен период. Преди и по време на конференцията  беше направено дарение за изграждането на военния паметник в с.Ясеново, общ.Казанлък. На председателя на Инициативния комитет г-н Христо Ангелов бяха връчени събраните 132 лв.

Безспорен бе изводът, че през отчетния период Общинската организация на СОСЗР в Казанлък укрепна и се ползва с доверие и авторитет запасните и резервистите, военните формирования в региона и местната власт.

В своята история след възстановяването си през пролетта на 1990 година до момента начело на организацията са били четирима председатели. На тази историческа снимка са трима от тях. От ляво на дясно са сегашният председател от 12 декември 2017 г. майор от запаса Евгени Пейчев, полковник от запаса Стоян Куршумов (11 декември 2007. -12 декември 2017 г.) и подполковник от запаса Валентин Даскалов (1998-11декември 2007г.) Липсва починалият първи председател на организацията за периода 1990-1998г. полковник от запаса Драган Накев.

Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва - гр.Казанлък

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Продава прясно агнешко директно от фермата в село Шейново

Ферма в с.Шейново продава агнешко месо директно от фермата цена за кг 22.00 лева, агнешки комплект за дроб сърма...

Разни 26/04/2024 с.Шейново
Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък

Най - четени новини

за последната седмица

Първи стъпки в борбата с рака: Успешно премина операцията на Атанас

22063 | 27 април 2024

Първа среща с претендентките за Царица Роза 2024

8140 | 25 април 2024

Станал е инцидент в района на казанлъшкото полицейско управление

6407 | 22 април 2024

Богата и пъстра програма, предлага културния календар на Етнографски комплекс „Дамасцена“ за сезон 2024

5739 | 24 април 2024

В Казанлък започва подготовката на филм свързан с тракийската култура

5268 | 23 април 2024

Крадец заряза колелото си и избяга след гонка в Казанлък

4979 | 23 април 2024

Арестант скочи от втория етаж на полицейското управление в Казанлък

4291 | 22 април 2024

Актьорът Христо Пъдев гостува в ОУ “Св. Паисий Хилендарски“

3761 | 26 април 2024

Три автомобила се блъснаха в района на бензиностанция ОМВ

3570 | 26 април 2024

Започната е проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък

3550 | 23 април 2024
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак