12:56 | 30 март 22 1763

Симулация на завод за рециклиране на отпадъци представиха Хаджиеновци за финал на Месеца на професиите

Последната празнична седмица от Месеца на професиите в ПГ “Иван Хаджиенов“ е седмицата на специалност Мехатроника. В началото нова и модерна, а сега - утвърдена и много желана.

Темата на последната седмица бе „Приемственост”. Дванадесетокласниците, на които им остава още малко до завършването, решиха споделят опита си с най-малките - учениците от 8г клас и избрани участници от другите класове, за да ги запалят за знания и умения, които да прилагат в реалния живот.
Официалното представяне на специалността се проведе вчера, 29 март, в залата на училищната библиотека. Хаджиеновци за пореден път организираха интересни и образователни игри, с които показаха какво е Мехатроника.

Бъдещите машинни техници показаха умения за работа с тренировъчен стенд – на него има пневматични елементи учениците от 10, 11 и 12 клас трябваше да ги свържат в пневмавтична система по схема.

Пневматична система за управление на еднодействащ цилиндър свързваха Константин и Мирослав от 10г клас. Пневматична система за управление на двонодействащ цилиндър сглобиха Анатоли и Петър от 10г клас. А автоматизирана система за електропневматично управление на портална врата – Християн, Веселин и Теодор от 11г клас.

Георги и Ердоан от 12г клас впечатлиха публиката, представяйки симулация на завод за рециклиране на твърди отпадъци. Системата се състои от множество функционални блокове, позволяващи извършването на множество практически занятия, така че да могат да бъдат упражнени голяма част от технологиите, присъстващи в един автоматизиран процес.

Посредством тази система учениците могат да придобият практически познания за технологии като пневматика, електропневматика, сензори, електромотори) по забавен и интуитивен начин, използвайки индустриални компоненти и да формират умения за анализиране, извършване на монтаж, отстраняване на повреди, програмиране и т.н.

През цялото представяне журито, в лицето на госпожа Бялкова и госпожа Иванка Стоянова, проверяваха и контролираха изпълнението на задачите.

Докато момчетата се трудиха водещите не оставиха публиката да скучае. Те бяха организирали кръстословица, съдържаща 11 понятия, които осмокласниците да разгадаят. А в замяна на вени отговори те получаваха сладки награди.

Също така Мурад Онбаши от 11г клас представи пред съучениците си своите изобретения, като разказа за какво служат и колко е забавно да измисляш различни неща, но и да ги реализираш.

Бяха поканени и двамата медалисти Катрин Евтимова от 11г и Анатоли от 10г клас , които  разказаха за участието на гимназията в състезание по заваряване, в което  Катрин спечели златен медал, а Анатоли – сребърен.

Християн Любенов от 11г клас пък сподели пред най-малките своите впечатления от работата по време на учебната практика във фирмите партньори на ПГ „Иван Хаджиенов”.

В края на събитието директорът на гимназията Марияна Демирева сподели впечатленията си от представянето на участниците, поздрави ги и награди всички участници.

Мехатрониката е обединение на принципите на механиката и електрониката за създаване на надеждни и полезни системи. Много от съвременните системи са мехатронни или използват принципите на мехатрониката.

Мехатрониката има много области на приложение - машиностроене, уредостроене,транспорт, енергетика, робототехниката, авиационната и космическа техника, медицинското и спортно оборудване, домакинските уреди и други. Мехатронни системи са и роботите и машините с ЦПУ.

Придобилият трета степен на професионална квалификация по мехатроника участва в демонтирането, ремонта и монтирането на мехатронно техническо оборудване. Извършва профилактика на мехатронното оборудване, изработва специфични детайли и възли. Извършва дейности по изработка, монтаж, демонтаж, диагностика, ремонт и изпитване на различно хидравлично, пневматично и електрично оборудване.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак