17:19 | 07 април 22 1275

Шипчeнци отбелязаха празника на лесовъда

Празника на лесовъдството бе отбелязан от ТП (териториално поделение) на ДГС - Казанлък  по традиция и в гр. Шипка. Тук се намира единствения музей на залесяването в България. В него се съхранява историята на огромния труд по залесяването на голите склонове  на Стара планина и Средна гора от известния  инж. Феликс  Луи- Мари Вожели и Петър Манджуров .

В музея  се пазят уникални черно-бели и цветни фотографии, акварелни скици на художника Радомир Мандов, показващи труда на поколения лесовъди по овладяването на ерозията и залесяването на голия ни балкан. Изложени са още фотоапарата и фотографските плаки на инж. Вожели, негови книги, много автентични документи, интересни артифакти, вещи и уникалните по рода си тефтери със записки, тематични книги, учебници и голяма счетоводна книга, в която с безупречна точност той е отбелязвал всяка подробност от извършваните залесителни дейности. В двора на музея се намират бюстовете на най- изявените лесовъди от началото на миналия век - инж. Феликс Вожели и Петър Манджуров, на които по повод празника бяха поднесени цветя в знак на почит за безценния им за поколения наред  труд.

По повод професионалния празник на лесовъдската колегия "Седмица на гората 2022г."  инж. Мирена Татарджийска- директор на ТП ДГС - Казанлък отправи поздрав и благодарност към колегите си за професионализма и всеотдайността, с които се грижат за гората, както и отбеляза, че празника е и на всички граждани, които  се грижат за опазването на горите.

Кмета на гр. Шипка - Василка Панайотова  благодари на екипа на горското стопанство за сътрудничеството, за любимото им  съдействие  от тяхна страна по  повод акциите по залесяване на гр. Шипка. Пожела им много здраве, успех в нелеката мисия по  залесяването, отглеждането  и опазването на гората. Също така отбеляза, че гр. Шипка организира акции по залесяване не само в седмицата на гората, а през всички благоприятни за тази дейност месеци и най- вече с подрастващото поколение, под наслова " Създай, отгледай, предай ", за да се възпита любов към околната среда.

Зам. директора г-н Владимир  Атанасов разказа интересна история на залесяването, благодарение на инж. Вожели, който пристигнал с файтон в Шипка през 1905г. и бил посрещнат от кмета на  Шипка- Андрея Караджов, съветниците Пеньо Паламудов и Христо Хаджиев, които го запознали с проблемите от пороищата над селището. Трябвало да се предприемат бързи мерки по овладяване на ерозията.С помощта на местното шипченско население  се организирало първото залесяване в местността " Димовец" , засаждайки дуглазка ела, бял и черен бор, дъбов жълъд и др. върху ерозираната почва. Така след повече от сто години ние се радваме на величествен зелен Балкан.

Радослав Петков, уредник на " Музея на розата" гр. Казанлък като гост на събитието отправи пожелания за здраве и успехи по повод празника и обеща съдействие за музейната сбирка на музея по лесовъдство.

От името на ТД " Орлово гнездо " г-н Жельо Желев също поздрави за професионалния празник към присъстващите и заяви, че винаги могат да разчитат на съдействие от страна на туристическото дружество. След  това всички  разгледаха експонатите  на музея и бяха възхитени от историята на залесяването.

"Всяка гънка на гората е живот! Той е не само в набъбналите стволи, в корените, сграбчили земята, във фукналите към небето клони, в листата, които пият с устицата си слънчевата светлина, за да я превърнат в скорбяла. Всичко е живот — накъдето се обърнете!“ - Николай Хайтов, из „Шумки от габър", 1966 г.

Още новини от Казанлък:
Питаме Казанлък

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак
';