12:55 | 12 май 22 1710

Празник с кауза обедини ученици, родители и учители в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“

Празник с кауза, събра в двора на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ родители, учители и приятели на училището. Поводът за мероприятието бе да се съберат достатъчно средства за изработката на училищна камбана.

Пъстрата програма, започна с голям базар, в който ученици и родители заедно бяха изработили различни предмети, а Елена Тодорова от 6 Б клас предложи 7 свои рисунки за каузата.

Събитието продължи с пищен концерт, в който се включиха ученици от всички класове. Децата бяха положи много усилия. Те изпълниха песни и танци, които неуморно бяха репетирали седмици наред, представиха скеч, ритуал нестинарство, имаше изпълнение на мажоретния състав, както и изпълнение с барабани.

От ръководството на училището споделиха, че след вчерашното събитие, събраната сума вече е 1847, 84 лв.

Директорът на училището Мария Колева сподели, че инициативата за направата на училищна камбана съществува от преди няколко години, започната още от предишния директор Цветолина Цветкова.

„Преди 188 години в килийното училище, което е било към църквата „Света Троица“ зад нашата сграда се събирали ученици и всеки техен празник е бил огласян  от църковната камбана.  Желанието ни е да закупим една такава, за да може камбаната при всеки един наш празник да оповестява за това, че любовта към знанието е жива в това училище и да се знае, че ние пазим традициите и ги развиваме. Обърнали сме се към леярна, която е специализирана да изработва само такива камбани.“, каза Колева.

Приблизително 3 000 лв. са нужни за каузата - изливането на камбаната, ще струва 2100 лв., нужни са и средства за изработката на постамент, където ще бъде поставена камбаната. Проектът е изработен от скулптора Велин Дечков. Той е създател и на постамента към паметника на Паисий Хилендарски в двора на училището.

„Предвидено е училищната камбаната да бъде поставена до трита пилона със знамената в ляво от вътрешния вход на школото. Идеята е да се получи цялостна композиция.“, уточни Колева.

Официални гости на събитието бяха бившите директори на училището Васка Антова и Цветолина Симеонова, заместник-кметът на Казанлък Лилия Цонкова, председателят на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“ Цветанка Пискова, членове на обществения съвет и на училищното настоятелство, учители и представители на общината, както и скулпторът Велин Дечков.

Всеки, който желае да помогне в добрата кауза, може да го направи като се свърже с директора на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Мария Колева.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

10828 | 13 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

7429 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

6722 | 12 юни 2024

„М+С Хидравлик“ АД сключи Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Проект „Подкрепа за прехода към кръгова икономика”

6580 | 17 юни 2024

Откриха тялото на обявения за издирване Наско Несторов, в гориста местност край Казанлък

5914 | 16 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

5446 | 12 юни 2024

Два дни Казанлък ще бъде домакин на седмия Национален фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“

5415 | 14 юни 2024

Галена Назърова е новата Царица Роза на Павел баня, а Александър Динев е Цар на минералната вода

5317 | 13 юни 2024

Oбявено e частично бедствено положение в Казанлъшко

4687 | 14 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

4640 | 12 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак