12:55 | 12 май 22 1506

Празник с кауза обедини ученици, родители и учители в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“

Празник с кауза, събра в двора на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ родители, учители и приятели на училището. Поводът за мероприятието бе да се съберат достатъчно средства за изработката на училищна камбана.

Пъстрата програма, започна с голям базар, в който ученици и родители заедно бяха изработили различни предмети, а Елена Тодорова от 6 Б клас предложи 7 свои рисунки за каузата.

Събитието продължи с пищен концерт, в който се включиха ученици от всички класове. Децата бяха положи много усилия. Те изпълниха песни и танци, които неуморно бяха репетирали седмици наред, представиха скеч, ритуал нестинарство, имаше изпълнение на мажоретния състав, както и изпълнение с барабани.

От ръководството на училището споделиха, че след вчерашното събитие, събраната сума вече е 1847, 84 лв.

Директорът на училището Мария Колева сподели, че инициативата за направата на училищна камбана съществува от преди няколко години, започната още от предишния директор Цветолина Цветкова.

„Преди 188 години в килийното училище, което е било към църквата „Света Троица“ зад нашата сграда се събирали ученици и всеки техен празник е бил огласян  от църковната камбана.  Желанието ни е да закупим една такава, за да може камбаната при всеки един наш празник да оповестява за това, че любовта към знанието е жива в това училище и да се знае, че ние пазим традициите и ги развиваме. Обърнали сме се към леярна, която е специализирана да изработва само такива камбани.“, каза Колева.

Приблизително 3 000 лв. са нужни за каузата - изливането на камбаната, ще струва 2100 лв., нужни са и средства за изработката на постамент, където ще бъде поставена камбаната. Проектът е изработен от скулптора Велин Дечков. Той е създател и на постамента към паметника на Паисий Хилендарски в двора на училището.

„Предвидено е училищната камбаната да бъде поставена до трита пилона със знамената в ляво от вътрешния вход на школото. Идеята е да се получи цялостна композиция.“, уточни Колева.

Официални гости на събитието бяха бившите директори на училището Васка Антова и Цветолина Симеонова, заместник-кметът на Казанлък Лилия Цонкова, председателят на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“ Цветанка Пискова, членове на обществения съвет и на училищното настоятелство, учители и представители на общината, както и скулпторът Велин Дечков.

Всеки, който желае да помогне в добрата кауза, може да го направи като се свърже с директора на ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Мария Колева.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

Мъж избяга с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък / Видео

14225 | 02 декември 2023

Двама души загинаха при тежка катастрофа на разклона за Бузлуджа

8479 | 01 декември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

7638 | 01 декември 2023

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък

5884 | 29 ноември 2023

Любомира Абдишева и Милена Йолдова-Стоянова са допуснатите кандидати за длъжността началник на РУО-Стара Загора

5466 | 04 декември 2023

Община Казанлък обявяви конкурс за заемане на длъжността „Главен архитект“

3632 | 01 декември 2023

Задържаха шофьора на камиона от катастрофата с двама загинали край Шипка

3597 | 03 декември 2023

Пожар в пелетната фабрика край Дунавци нанесе сериозни материални щети

3152 | 02 декември 2023

Две добри новини за община Казанлък

2920 | 29 ноември 2023

9 години затвор получи мъж от Казанлък, извършил блудствени действия с две деца

2846 | 28 ноември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак