13:17 | 26 май 22 11924

Над 7 200 растения красят новият цветен часовник, а дизайна му е дело на Лора Гидимаркова

На връх 24 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Казанлък се сдоби с още една цветна красота – Цветен часовник.

Той се намира в края на пешеходната зона на ул. „Ген. Скобелев”,  на кръстовището с ул. „Македония”. Някои от вас вероятно вече са го видели, други са видели снимки в социалните мрежи. Ако не - вижте го отново от страхотното видео и снимки от птичи поглед на Енчо Славов! А ние ще ви разкажем от какво всъщност е направен той.

Автор на целия проект е ландшафтният дизайнер Лора Гидимаркова, която дари безвъзмездно проекта си на Община Казанлък. Тя е родом от Града на розите и е възпитаничка на НУПИД „Акад. Дечко Узунов”. По неин дизайн са и оформените цветни пространства в центъра на Казанлък - на площад „Обединена Европа”, както и по главните алеи в парк „Розариум”, също така в край Мазалат, както и пространства в Източното и Западното.

А ето и какво се крие в цветния часовник!

За зацветяването на цялото пространство и самия часовник са използвани над 5 300 бр. сезонни растения, около 400 бр. многогодишни цъфтящи растения, над 1 300 многогодишни храсти и над 200 рози.

В зелените площи на часовниковия механизъм с обособени 3 зони – циферблата на часовника, Фигурална композиция от преплитащи се стилизирани рози (около циферблата и в зоната близо до минаващите пешеходци) и заден фон от живи рози – три кръга от комбинация между храстовидни и мини рози, които подсилват цветния ефект на зелената площ в която е разположен часовника.

Циферблата е с диаметър 5 метра. В него са комбинирани сезонни и многогодишни растения. Бегония, лобелия, мини карамфил, целозия, сукуленти, калдаръмче и др. Цифрите на часовника са изписани с Евонимус микрофила. Малко бавно растящо вечено зелено храстче, което лесно се оформя и би се поддържало с минимални усилия. Ефекта на цифрите е подсилен чрез заобикалянето им с бели овални камъчета.

Част от цифрите на часовника са маркирани с тъмно синя лобелия, която се повтаря във вътрешната част на часовника, с помощта на която е оформена фигурална вътрешна композиция. Комбинацията между червена бегония, синя и бяла лобелия и целозията внасят изключителен колорит.

Фигуралната композиция от стилизираните рози се простира на около 22 кв. метра. Тя е разположена около циферблата и в зоната близо до минаващите пешеходци. В нея ясно са маркирани клонките и листата на розата, като пъпките са в няколко размера. За зацветяването на розите и пъпките е ползвана сезонна бегония в три нюанса, които се преливат от бяло в розово и червено, следвайки най-малката пъпка до разцъфнала роза.

Хебето е в две разновидности, с които се постига естествения зелен нюанс от клонките на розата в листата. Чрез евонимус микрофила пък са пресъздадени жилките в листата. Във времето тази комбинация от вечнозелени храсти ще оформи плътни зелени обеми, които ще се подрязват в 3D ефект и стилизираната роза ще бъде и обемна.

На заден фон, простиращ се на 26 кв. м., са обособени 3 кръга от комбинация между храстови и мини рози, които подсилват цветния ефект на зелената площ, в която е разположен часовника.

Благодарим за видеото и снимките от птичи поглед на Енчо Славов!

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак