11:09 | 10 юни 22 1723

Хаджиеновци посрещнаха партньори от три държави в най-празничната седмица на Казанлък

Хаджиеновци посрещнаха партньори от три държави в най-празничната седмица на Казанлък / Новини от Казанлък

Партньори от три европейски държави посрещнаха в ПГ „Иван Хаджиенов“ в най-празничната седмица за Казанлък. Участниците в междуучилищен партньорски проект „Готови за кариера“, по програма „Еразъм+“, се събраха за своята финална среща, представяйки собствени технически продукти, изработени по време на тригодишното сътрудничество. Българският координатор Красимира Чорбаджийска сподели, че „основна идея на европейския проект е четири професионални гимназии от Чехия, Испания, Италия и България да създадат свои виртуални училищни фирми. Всяка от фирмите изработва свой технически продукт, описвайки спецификацията му в бизнес кореспонденция с партньорите и задавайки поръчка за изработката му от останалите фирми.“

За финалното представяне на всички продукти бе избран Казанлък, а презентациите на екипите се случиха по време на традиционния вече за гимназията и града Научен ТехноФест. Чешкият екип представи своите иновации – трицветен сигнализатор, използван в машинното производство, и роботизиран кран. Испанският продукт задвижва от разстояние светлинната сигнализация на автомобила, а италианският екип демонстрира пречиствател за въздуха – полезна идея след пандемията. Екипът на ПГ „Иван Хаджиенов“ – фирма „RoseBulPartners“, представи свой вариант на динамо (зарядно) за телефон, задвижвано чрез велосипед. Идеята на Валери Илиев, Валери Димитров и Иван Иванов бе атрактивно представена  на английски език от Антонина Атанасова по време на ТехноФеста в двора на гимназията.

Гостите и домакините бяха впечатлени и от иновативните разработки на участниците в конкурса ТехноФен – Мурад Онбаши за пореден път успя да изненада със своя оригинален прототип на електрически автомобил, Божидар Антонов направи забележимо представяне на система за пречистване на дъждовната вода, Александър Димитров и Даниел Величков вече имат своето електронно помагало по литература, Дамян Манев предложи на публиката да провери техническите си знания в играта „Познай елементите“, а Теодор Пашов демонстрира собственоръчно конструиран багер.
Седмицата в Розовата долина за европейските партньори продължи със споделяне на успешния модел на дуално образование – училището в партньорство с бизнеса. От фирма „ЮМТ“ запознаха с високотехнологичните производства, в които се обучават и учениците на ПГ „Иван Хаджиенов“, а инж.Любомир Костадинов представи предимствата на вече наложилия се в Казанлък модел на дуалното обучение.

Гостите успяха да се насладят на уникални за България места като Паметника на свободата на Шипка, Епископската базилика и Античния театър в Пловдив, Казанлъшката тракийска гробница и етнографски комплекс „Дамасцена“... Чрез атрактивната игра „Лов на съкровища“ из центъра на Казанлък и участието в дефилето на Празника на розата всеки гост почувства гостоприемството, топлината и пъстротата на Казанлък и България.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Познавате ли гражданските си права?

Най - четени новини

за последната седмица

57-годишен мъж издъхна на казанлъшка улица

5632 | 26 ноември 2023

Въведоха еднопосочно движение по седем улици в Казанлък

4979 | 29 ноември 2023

Доживотна присъда за полицая от Казанлък, убил гръцки лекар в Крит. Любовницата му ще лежи 15 години в затвора

4859 | 27 ноември 2023

Предупреждение за опасно време в региона

3938 | 25 ноември 2023

Казанлъшки криминалисти откриха оранжерия за отглеждане на марихуана, задържани са двама наркодилъри

3722 | 24 ноември 2023

Спасиха бедстващо семейство на пътя Дунавци - Шипка

3157 | 26 ноември 2023

Не пътувайте северно от Казанлък, ако не е наложително!

3134 | 26 ноември 2023

Спор за изпреварване завърши с побой

2772 | 01 декември 2023

Отвориха “Хаинбоаз“ за леки автомобили. Проходът “Шипка“ остава затворен/ Обновена

2467 | 26 ноември 2023

9 години затвор получи мъж от Казанлък, извършил блудствени действия с две деца

2358 | 28 ноември 2023
Sesame Казино Игри
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак