11:14 | 12 юни 22 1980

В Галерията представиха луксозния албум с репродукции на художника Иван Милев

В Галерията представиха луксозния албум с репродукции на художника Иван Милев / Новини от Казанлък

В Художествена галерия – Казанлък се състоя представянето на луксозен албум с репродукции на художника Иван Милев. В допълнение към него беше показана и лимитирана серия от 100 уникални Giclée отпечатъка в реален размер на двете му най-популярни творби – Ахинора и Крали Марко.
Повече за изданието разказаха директора на казанлъшката галерия -  д-р Пламен Петров, директора на Софийска градска художествена галерия - Аделина Филева, художник-реставраторът Илинка Чергарова и Методи Петриков от издателство „Методиеви книги“.

Д-р Петров сподели за работата си в екипа на  Софийска градска художествена галерия, където работи до преди няколко месеца.  „През 2017 г. по предложение на изкуствоведа, Филип Зидарови и съвместните услията на Софийска градска художествена галерия реализирахме първата след 1996 г. мащабна изложба на Иван Милев. Една изложба, която пренесе някак си знанието за Иван Милев в 21 век. Това приключение беше свързано с много труд по отношение на творбите на Иван Милев, защото голяма част от най-знаковите му творби всъщност се намират в частни колекции и до ден днешен.“, каза Петров.

Чрез постоянство и големи услия, екипа открива много от Милевите произведенията. „Така през 2017 се роди идеята, че тези произведения трябва да бъдат документирани и побрани най-накрая в едно подобаващо за Иван Милев печатно издание, с качествени репродукции. Книгата започва с мой текст. Това, което споделям в него мога да харектеризирам като една прашинка, която успях да науча за Милев през тези 10 месеца, в който работя в казанлъшката галерия, където сякаш го преоткривам отново, защото тук се съхравят много от неговите творби.“, добави Пламен Петров.

В луксозното двуезично издание (български и английски) с формат 24х33 см и обем 232 страници са включени 80 от най-представителните творби на художника, като внимателния подбор е направен от Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия и Пламен В. Петров, директор на Художествена галерия – Казанлък. В албума са включени и кратки спомени за художника от негови съвременници, илюстриращи по прекрасен начин самобитния му талант. В над половината от включените творби, Иван Милев създава атрактивна орнаментика със златен бронз – възпроизведен съвсем точно в изданието, което заедно с висококачествения печат позволява да се постигне почти пълното естетическо въздействие от картините, така както те са замислени и създадени от гениалния художник.
 
Директорът на Софийска градска художествена галерия  - Аделина Филева  сподели, че идеята за проекта се заражда преди няколко години. „Празнувахме 120 години от рождението на Иван Милев. Директорът на казанлъшката галерия работеше все още в Софийската художествена галерия и след блеястяща изложба там искахме, но не можахме да отделим средства за да подготвим едно достойно издание посветено на художника Иван Милев. В последствие срещнахме Методи Петриков, един от добрите издатели в България. Така по повод 125 години от рождението на Иван Милев имаме уникалния шанс, с един добър екип да подготвим албум за художника. Това не е просто каталог, защото в него са подредени произведения, от които човек разбира как е работил Иван Милев, каква е неговата биография, какво е училил , през какви периоди е минавал. Тук разказа върви през неговите най-ярки произведения. Има и кратък текст, но пък за сметка на това, едни блестящи репродукции , излизат на живо с изключително много детайли.

Аделина Филева каза, че при някои от произведенията се наблюдава как тръгват от малък детайл и постепенно се увеличават докато се стигне до цялата репродукция на живо. „Така всеки, който притежава този каталог , може да види какви уникални варианти е разработвал Милев, той е използвал много бронз и позлата в творбите си. Това са художници, които работят 20-те години на миналия век. Те не просто са достигнали нивото на европейското изкуство, но успяват да извадят това, което ние притежаваме – тайните на нашите манастири и църкви, на шевиците и носиите, дърворезбата, легендите и митовете, именно това са разказите на Милев. Албумът е именно за това за магията, която имаме и той успява да направи не само като казанлъшки, бих казала като европейски художник.“, съобщи пред екипа ни Филева.

Методи Петриков каза, че според него не се говори достатъчно за българските творци и това от своя страна е нещото, което е провокирало идеята му да се занимава с подобни издания.  Той разказа за използваната технолигия при изработката на принтовете. „Използвали сте 12 цветни мастила, които са с високо архивно качество, а според производителя им през следващите 150-200 години няма да променят нюанса си, разбира се ако са изложени на директни слънчеви лъчи. Самата технология е на много високо ниво и позволява много детаилно впръскване на тези микроскопични капчици. Ако човек погледни с лупа един принт ще види, че там няма точка, а принтове все едно са излезли от четаката на самия художник.“, добави Петриков.

В допълнение към великолепния албум на Иван Милев, Софийска градска художествена галерия и Художествена галерия Казанлък в сътрудничество с „Методиеви книги“ предлагат на най-вдъхновените почитатели на творчеството на художника и лимитирана серия от 100 уникални Giclée отпечатъка в реален размер на двете му най-популярни творби – Ахинора и Крали Марко.

Илинка Чергарова художник - реставратор в Софийска градска галерия изработва и полага ръчно златните елементи върху отпечатъците. „Елементите са направени от злато на прах и бронз, а аз ги полагах ръчно, върху всеки един отпечатък, както на времето ги е рисувал самия художника. Размера на творбите е малко по-малък от оригиналите за да са спазени всички закови изисквания., добави Чергарова.

Лимитираните отпечатъци са направени върху 100% архивна памучна хартия Museum Etching и възпроизвеждат с изключителна точност и яснота оригиналите, като в допълнение към великолепното качество на възпроизвеждане, художник-реставраторът Илинка Чергарова ръчно е нанесла многобройните златни орнаменти от оригиналите, превръщайки по този начин всеки Giclée отпечатък в напълно идентично копие.

Лимитираната серия уникални отпечатъци са със сертификат за автентичност с пореден номер и холограмен стикер регистриран в Art registry системата на Hahnemühle.

Албумът може да бъде закупен в Художествена галерия – Казанлък. Лимитираната серия с Giclée отпечатъци на Ахинора и Крали Марко, също се предлага в Галерията, за допълнителни въпроси и информация може да се обърнете към експертите, които работят там.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак