11:40 | 30 юни 22 2634

Ученици от ПХГ “Св. Св. Кирил и Методий“ учиха за розопроизводството в Долината

Ученици от ПХГ “Св. Св. Кирил и Методий“ учиха за розопроизводството в Долината / Новини от Казанлък

Ученици и учители от Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ посетиха Музей на розата, Етнографски комплекс „Кулата“ и Етнографски комплекс „Дамасцена“, за да проведат учебни занятия в нова и различна учебна среда. Посещението бе част от дейностите по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ - модул „Културните институции като образователна среда“.

В културните институции се проведоха уроци по български език и литература, история и цивилизации и география и икономика, свързани с розопроизводството и розопроизводителите в Розовата долина от Възраждането до наши дни. В Музея на розата учениците се запознаха с видни фамилии розопроизводители през Възраждането - Папазови, Шипкови и Орозови. В Етнографски комплекс „Кулата“ слушаха лекция на тема Климатът и розите, разгледаха етнографската експозиция и интервюираха уредници от комплекса. В Етнографски комплекс „Дамасцена“ се запознаха с ритуалите „Розобер” и „Розоварене“, разгледаха готовите продукти на розопроизводителите. Дейностите завършиха с публични изказвания на тема Обичаи и традиции.

Основна цел на ръководителите на  проекта, г-жа Светла Димова, г-н Светлин Гочев, г-н Йордан Йорданов и г-н Николай Марков, бе да се засили интересът на учениците към хуманитарните науки, да им се предостави възможност за учене чрез преживяване.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак