11:59 | 05 юли 22 1812

“Чирпанлиевата къща“ събира десетки майстори за Втория ножарски събор

“Чирпанлиевата къща“ събира десетки майстори за Втория ножарски събор / Новини от Казанлък

На 8, 9 и 10 юли ще се проведе II Ножарски събор, който ще се състои в двора на "Чирпанлиевата къща" към НЧ „Светлина – 1861“, в гр. Шипка.

На събитието ще присъстват ножари, ковачи и сарачи от цяла България, които ще покажат основните етапи в изработването на ножове от парче метал до готовия нож в кания.

„Това е нашата трета (с някои и четвърта) среща с тези сърцати занаятчии. По време на тези срещи разбрахме много за занаятите им, не като физически действия, а с това какво им коства като труд, сърце и душа.", споделят организаторите.

За участниците има определена такса от 15 лв., които средства ще бъдат вложени за техни удобства.

Заповядайте от 8 до 10 юли, от петък 11:00 часа до неделя, в двора на "Чирпанлиевата къща" на Втория ножарски събор в Шипка!

Ножарството е било един от основните занаяти в Шипка още преди Освобождението. Имало е над 30 ножарски работилници, в които изкусни майстори са изработвали ятагани, саби, ножове, ножици, кръклъзи, сгъваеми джобни ножчета и различни кухненски и занаятчийски пособия. За съжаление, днес този занаят е изгубен и само старите хора помнят известните в цялата страна изделия на едновремешните майстори.

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак