16:50 | 06 юли 22 3299

Веселин Плачков: Ще въведем една забравена форма на театъра - кабаре

Днес в пресклуба на БТА в Казанлък се проведе пресконференция с участието на Веселин Плачков, временно изпълняващ длъжността директор на местния Общински театър „Любомир Кабакчиев“.

По време на мероприятието Плачков постави акцент върху основните идеи, които ще реализира театър "Любомир Кабакчиев" през новия творчески сезон, а именно забравената форма на театър - кабаре, разнообразни по жанр театрални пиеси и постановки, репертоар съобразен с учебния материал на учениците.

„Много ми се иска пиесите и репертоара на театъра да обслужват нуждата от изкуство, както на зрялата част от публиката, така и на учениците . Няма да пропуснем и децата, както и най-малките. Иска ми се както тук, така и в цялата страна да бъде прекратена практиката театъра да влиза и да играе представленията си във физкултурния салон. Още в началото на септември ще се опитам да осъществя среща с директори и преподаватели от средните класове, за да може да обсъдим и репертоар, който обхваща учебния материал на учениците. По този начин ще визуализираме голяма част от материала,  който изучават.  Разбира се няма да пропуснем и активната част на населението. Говорил съм с някои много добри режисьори, с които ще работим.

Ще въведем и една забравена на много места в България форма на театър, а именно кабаре, за да може публиката да отпусне душата си в най-хубавия и добрия смисъл. Предварително казвам, че кабарето няма да е една самоцелна опошлена форма на политическа сатира, сексистки закачки или нещо ретро, което сме гледали всички. Идеята е то да бъде близко до самите артисти, които изпълняват ролите. Надяваме се да го направим като отворена форма и един път в месеца да имаме гост, който е от различен творчески жанр .

Обмисляме да добавим нови 5-6 заглавия към репертоара на театъра. Ще се погрижа казанлъчани да сложат на първо място казанлъшкия театър и от там нататък всички гостуващи колеги, които идва и ще продължават да идват тук. Не може да не отбележим, че Долината на розите и тракийските царе е изключително богата на история, което ни дава възможност за създаването на сюжети за 100 години напред.

Алиолувата къща например е страхотно място за театрални постановки, като цяло  за всякакъв вид творчески изяви. Няма как това място да бъде изоставено, може би трябва да бъде малко по-осветено и технически облагородено. Надявам се до май месец следващата година, представленията на театъра да бъдат поставени и на други сцени като Тракийските могили в района, Розариума и всяко едно място където може да се случва магията на театъра. Въпрос на организация е.

Иска ми се бизнеса да ни помага и ние да помагаме на бизнеса. Често съм срещал много подкрепа от бизнеса и се надявам да ни помагат.

Има няколко човека в България единия, от които е г-жа Стоянова, която въпреки всички несгоди успява да поддържа театъра. Моите адмирации към г-жа Стоянова и екипа ѝ, както и към всички артисти и бившия директор, които са се грижили театъра да съществува през годините.“

На въпроса какви са работните отношенията на актьора с етнографски комплекс  „Дамасцена“ той сподели: „При нас работа е силно казано, от първия момент в който попаднах там аз си намерих съмишленици.  С „Дамасцена“ до ден днешен сме си близки и сме като едно семейство. Много се радвам, че има такива хора в България."

Комплексът е и спонсор на последния спектакъл на Веселин Плачков и Мариана Попова „Виновни“, който казанлъшките зрители ще могат да видят на сцената на Народно читалище „Искра – 1860“ на 19 юли.

Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Каква сума от месечния бюджет отделяте за храна?

Обяви от Казанлък:

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

“Туинс 3“ търси да назначи монтажисти и работници в производствен цех за дограма

Поради увеличаване обема на работа фирма “ Туинс 3 “ гр.Казанлък , търси да назначи монтажисти и работници в производствен...

Работа 28/02/2024 гр.Казанлък
Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Комплекс Дамасцена търси готвач, барман/ка и сервитьор

Етнографски комплекс ”Дамасцена” търси хора да увеличи екипа си на длъжностите Готвач, Барман/ка и Сервитьор. Нашите...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Комплекс Дамасцена търси продавач-консултант/ка

Фирма ”Дамасцена” ЕООД набира персонал за своя козметичен магазин, намиращ се в Етнографски комплекс ”Дамасцена”,...

Работа 23/02/2024 с.Скобелево
Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Заповядайте на празнично хоро на Трети Март в Казанлък!

Скъпи приятели, СНЦ “Приятели на Фолклора“ гр.Казанлък, отново Ви кани на Празнично хоро по случай Трети Март! Заповядайте...

Платени съобщения 22/02/2024 гр.Казанлък
Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Заповядайте на БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД в Оптика ”Новий зир”

Перфектните очила за теб в Оптика ”Новий зир”! - Безплатен очен преглед от специалист по очна оптика от гр. Варна...

Платени съобщения 31/01/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак