12:24 | 01 август 22 9260

Делото на казанлъчанинът Тодор Ванков, който се лекува с коноп, стигна до Страсбург

Делото на казанлъчанинът Тодор Ванков, който се лекува с коноп, стигна до Страсбург / Новини от Казанлък

Случаят на Тодор Ванков - млад мъж от Казанлък, диагностициран с множествена склероза, която лекува с коноп, стига до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. За това съобщиха от движение "Промена". Жалбата е подадена, а по нея са работили адвокатите Калин Ангелов и Стоян Мадин, подпомогнати от фондация " "Български адвокати за правата на човека".

Ванков е диагностициран със заболяването през 2002 година. Минава през неуспешно лечение с кортикостероиди, получава тежка некроза на бедрената кост.

Вследствие е със 75% степен на инвалидност. Прочита за това, че в Канада пациенти с неговата диагноза се повлияват успешно от лечение с марихуана, и осъзнава, че му влияе добре. Отказва да приема повече кортикостероиди и се лекува само с коноп. През 2018 година в интервю за dir.bg казва, че според изследването с ядрено-магнитен резонанс вече няма следа от множествена склероза и с болестта "сме приятели".

Защитата му твърди, че той не се крие, че ползва коноп. Явявал се е по телевизията и е отразен в медиите с позицията и историята си. В медицинските му документи е отбелязано, че прилага "билколечение", има документ с медицинска препоръка да ползва конопени извлеци.

През 2016 г. късно вечерта в дома му в Казанлък нахлува полицията. Откриват коноп и му повдигат три обвинение - за притежание, отглеждане и за грубо отношение към орган на власт. На първа инстанция Районният съд в Казанлък го признава за виновен по първите две обвинения и му присъжда условна присъда от година и шест месеца затвор.

Защитата му обжалва присъдата и през февруари 2020 година на втора инстанция - Окръжния съд в Стара Загора, го оправдава. В мотивите съдът акцентира именно върху здравословното състоянието на Ванков и положителното влияние на конопа върху него. Прокуратурата в окръжния град решава да не протестира оправдателната присъда и тя влиза в сила.

През юли 2020 година главният прокурор Иван Гешев иска от Върховния касационен съд възобновяване на делото по обвинението за държане на наркотични вещества. На 18 февруари 2021 година Трето наказателно отделение на съда уважава искането и производството е възобновено.

На 21 юли 2021 година Окръжният съд в Стара Загора (друг съдебен състав) потвърждава осъдителната присъда на първа инстанция.

Във всички съдебни инстанции защитата е сочила, че осъдителната присъда накърнява правата на Тодор Ванков по Европейската конвенция за защита правата на човека, а именно правото му на личен живот и свободен избор за лечение. Пред Върховния касационен съд бе изложено допълнително и нарушение на член шест от конвенцията (право на справедлив съдебен процес), доколкото от прокуратурата бе поискана отмяна на присъда, която не е била протестирана в срок от самата прокуратура.

"Делото отива в Страсбург с надеждата, че случаят на Тодор Ванков има потенциала да обърне доста консервативната практика на Европейския съд по правата на човека и да отвори пътя към премахването на изключителната несправедливост, която нашият закон налага на страдащи и болни хора, които ползват коноп", съобщават от "Промена".

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Без какво не може на един абитуриентски бал?

Обяви от Казанлък:

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи Сервитьори и Бармани

Кингс Валей Медикъл и СПА хотел търси да назначи СЛУЖИТЕЛИ в отдел „Храни и напитки“ (заведенията на хотела) на...

Работа 11/04/2024 гр.Казанлък
“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон

“Аквапарк “ Овощник, търси да назначи персонал за предстоящия летен сезон: Готвачи/ топла и студена кухня/, спасители,бармани,...

Работа 10/04/2024 с.Овощник
Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” търси да назначи работник в сферата на вторичните суровини и работник за Автоморга

Фирма ”Мед Метал” на разклона за гр.Крън, търси да назначи работник в сферата на вторични суровини и работник...

Работа 10/04/2024 гр.Крън
Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Нова Ф 49 търси да назначи Касиер

Стани част от екипа на строителен търговски център Нова Ф 49 на позиция касиер. Ако сте положително настроени...

Работа 09/04/2024 гр.Казанлък
Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк Пъб гр.Казанлък търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня

Ню Йорк пъб гр.Казанлък, търси да назначи сервитьори, пицари и помощник кухня. За информация на място в Ню Йорк...

Работа 03/04/2024 гр.Казанлък
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак