13:40 | 24 август 22 1803

За четвърта поредна година Шипка Фест посреща майстори, занаятчии, музиканти и артисти от цялата страна

За четвърта поредна година Шипка Фест посреща майстори, занаятчии, музиканти и артисти от цялата страна  / Новини от Казанлък

От 2-ри до 4-ти септември в колоритното подбалканско градче Шипка ще се проведе Шипка Фест - Дни на изкуствата и занаятите за четвърта поредна година. Домакин на събитието е Етнографски музей Чирпанлиева къща, който се готви да посрещне майстори занаятчии, музиканти, артисти и любители на българските традиции и занаяти.

Фестивалът ще започне в петък на /02.09./ около обяд с демонстрации на ножарския занаят, а за музикалната програма същата вечер ще се погрижат Летящите номади и Soulfia.

Следващите два дни, събота 03.09 и неделя 04.09, над 15 занаятчии от цялата страна ще разтворят тезгяхите си в двора на музея, за да покажат своето майсторство с демонстрации на открито.

Кирил Митрашков и Стефан Чаков, Антон Атастасов и Боян Кършаков ще се съберат от различни краища на България в Шипка, за да покажат магията на огъня и традиционната изработка на ножове – един много характерен за града занаят.

Бургаския майстор Станко Киров от с. Българово пък вече няколко години подред ни удивява с друг един невероятно красив занаят на изчезване – кошничарството.

На фестивала ще гостуват също Деси Владовска – майстор грънчар носител на Голямата награда „Сребърна хлопка" от Майсторската надпревара по грънчарство от Международния панаир на традиционните занаяти 2019 в Етъра,  както и шипченските майстори – Данчо Данчев, дървопластика , Деян Денев, коларство и Иванка Генова, българска бродерия.  Румен Милков, дърворезбар от гр. Мъглиж, също ще се включи за трета поредна година.

Демонстрация на бижута от седеф и рог пък ще покаже Тодор Миланов от Пловдив.

Всички занаятчии ще позволят на малки и големи да изпробват своите умения по време на множество работилнички специално подготвени за фестивала.

Най-малките участници ще имат възможността да се включат в работилничките на Галина Гочева (плъстене и рисуване с къна) и Приказка от вълна на Деница Запрянова -Костова на 03.09.2022 и в тези на Невена Йовчева от школа Чисто сърце по шиеене и пееене на 04.09.2022 .

По време на фестивала традиционно ще може да се научите как се прави сапун по студен метод с Рада Стойнова, както и да научите тайните на билкови мехлеми с Надежда Максимова.

За първа година във фестивала се включва Таня Иванова, която ще демонстрира изработка на накити от мъниста, такива каквито са ги правили нашите баби.

Освен богатата занаятчийска палитра, гостите на града ще могат да разгледат изложбата Светлина за Шипка, благотворителна изложба живопис, графика и колаж , посветена на каузата за възстановяване на Читалищния дом паметник в Чирпанлиевата къща, както и да посетят Художествена галерия „Христо Песев“, където може да бъде видяна постоянната експозиция на пластики на Христо Песев и живопис на Христо Кутев, както и "100 години назад с фотографиите на Антип Обущаров", която привлича голям интерес от цялата страна и вече беше показана в София на Шипка 6 и Казанлък  в музея на фотографиите и предстои да отпътува за Лондон през октомври.

Единствения по рода си в България Музей на залесяването също ще разтвори врати по време на фестивала.

В събота вечер, за музикалната програма ще се погрижат Кеминджиджи с автентичен български фолклор и Бас Народен , които ще направят своеобразен микс между автентичен български фолклор, етно ритми от различни краища на света и електронна музика. Също в събота след изпълнението на Кеминджиджи ще бъде показана  аудио визуалната изложба Чинари на Линда Барбара Вацулка.

В неделята специално за гостите на фестивал ще има прожекция на документалния филм Кавал Парк (САЩ, България 140') на режисьора Богдан Дарев, който в момента провежда премиерното си турне в България.

Фестивалът се организира от Народно Читалище „Светлина – 1861“ и Фондация “Отворен интелект - OPEN MIND”, с подкрепата на доброволците по Програма Еразъм+ на ЕС и има за цел да оживи подбалканското градче, да покаже неговите скрити съкровища и да възроди автентичните български занаяти и фолклор. Фестивалът ще се проведе под знака на Нулев Отпадък, така че си носете канче, купичка и прибори, за да можете да се включите активно в това предизвикателство. Пластмасови съдове няма да се предлагат.

Шипка Фест ви очаква! Заповядайте!

Следвай новините от Казанлък
Сподели

Още новини от Казанлък:

Питаме Казанлък

Къде ще почивате това лято?

Най - четени новини

за последната седмица

Нарушител отнесе глоба от 2 бона и загуби правото да лови риба на яз. Копринка

36754 | 08 юни 2024

Дърво се стовари над 3 автомобила в Казанлък

9810 | 13 юни 2024

Емблематичният мотосъбор на “Черните рози“ събра хиляди край Казанлък

9653 | 09 юни 2024

Броени дни остават до началото на Празника на розата и минералната вода в Павел баня

7086 | 11 юни 2024

Над 60 сигнала са подадени към горещия телефон след бурята в Казанлъшко

6593 | 13 юни 2024

Випуск съученици се събра отново след 40 години. 90-годишният Христо Гъдев бе почетен гост на бала им/ ВИДЕО

5548 | 12 юни 2024

Пешеходец пострада при пътен инцидент в Източното

5028 | 08 юни 2024

Хижа “Бузлуджа“-стара е сред номинираните в „Хижа на годината“

4982 | 10 юни 2024

Верижна катастрофа в близост до разклона за село Дунавци затруднява движението

4723 | 12 юни 2024

НИТИ ЕАД се представи на Международното изложение ХЕМУС 2024

3909 | 12 юни 2024
Следвай Казанлък във Facebook
Включи се с повече от 20 000 души, за да си винаги информиран
Следвай страницата kazanlak.com Следвай групата За Казанлак